Allan Dahllöf korad till årets rundbanedomare

Från Ventilen nr 9 2001

Sedan 1996 utser domarföreningen för rundbana årets domare i Sverige. Enligt statuterna ska utmärkelsen tilldelas den domare som under säsongen skött sina åligganden klanderfritt och som därutöver gjort en domarprestation utöver det vanliga. Förutom äran tilldelas årets domare en inteckning med ingraverat namn + ett ståtligt vandringspris. För säsongen 2001 föll föreningens val enhälligt på Kaparnas elitseriedomare Allan Dahllöf.

Prestationen utöver det vanliga som ledde till att utmärkelsen gick till Allan var att han i slutspelssemifinalen mellan Västervik och Masarna på Ljungheden i Västervik uppträdde både smidigt och beslutsamt. Strax före matchen kom ett häftigt regn som krävde en ompreparering av banan. Banfunktionärerna preparerade då banan på ett sätt som man trodde skulle gagna de egna förarna. Allan underkände dock den prepareringen som han med hänsyn till förhållandena och med sin erfarenhet fann vara farlig för förarna. Funktionärerna protesterade givetvis men vek sig inför Allans bestämda argument, trots medhåll från publiken som tydligt visade sitt missnöje och sin otålighet. Trots protester preparerades banan om efter Allans direktiv och matchen kunde genomföras på ett sportsligt sätt. Västervik vann visserligen matchen men poängen räckte ändå inte till en plats i slutspelsfinalen mot Rospiggarna.

Själv tycker Allan det känns bra att genom utmärkelsen få konkret uppskattning som domare, vilket inte är särskilt vanligt. För det mesta sägs ingenting om domarens insatser eller så blir han utsatt för missnöjesyttringar från både publik, förare och ledare.

Verkligt missnöje på gränsen till lynchstämning fick Allan verkligen uppleva under årets säsong. Det var i Norrköping i elitseriematchen mellan Vargarna och Rospiggarna. I det 15:e heatet hade Vargarna en 5-1-ledning genom Jimmy Nilsen och Niklas Karlsson, när Niklas på det tredje varvet får en stoppsladd och går omkull. I fallet drar han med sig en av Rospiggarna. Båda förarna blir liggande kvar på banan varför Allan stoppade heatet när Jimmy gick ut på rakan innan den kurva där de två hade lagt sig och fortfarande låg kvar. Man dömde då omstart utan Niklas vilket försakade upprorsstämning i publiken på Kråkvilan. Omstarten av heatet resulterade sedan i en 5-1-seger för Rospiggarna och därmed vändes matchen från en säker Vargseger till en bortaseger. I det läget var det många som ville "snacka förstånd med domaren", trots att domslutet var helt solklart enligt regelboken. "Det var lynchstämning och då gällde det verkligen att ha is i magen och kurage" säger Allan, som hela tiden inte tvekade det minsta över om han dömt rätt. Händelsen diskuterades givetvis under den kommande årliga domarkonferensen och även om den inte fanns med i motiveringen till Allans utmärkelse är han själv ganska säker på att den kom att spela en viss roll.

"Den första uppfattningen man får av en händelse som domare, och som man grundar sitt domslut på, måste man stå fast vid oavsett reaktionerna. En bättre plats än domartornet finns inte för att se vad som händer på banan. I de fall I händelserna på banan videofilmats har videon i de flesta fall visat att I maren haft rätt" säger Allan som med mer än 20 års erfarenhet som elitseriedomare onekligen vet vad han talar om.

Ett stort grattis är Allan verkligen värd för utmärkelsen "Årets rundbanedomare 2001".