Kim Jansson blev årets klubbmästare

Från Ventilen nr 8 2001

Vid årets klubbmästerskap som avgjordes den 14 oktober ute på Arendalsbanan kunde de drygt 150 åskådarna som kantade banan njuta av bra speedway och ett fantastiskt s höstväder. Hela dagen strålade solen från en helt molnfri himmel.

Årets mästerskap hade samlat 12 förare j och genomfördes med en grundomgång om 13 heat, därefter två semifinaler och ett sista chansen-heat innan den avgörande finalen. Körschemat var identiskt d med det som skulle ha använts vid den regninställda Masters-tävlingen.

Kim Jansson blev årets obestridlige klubbmästare efter sex heatsegrar på lika många heat. Inte vid något tillfälle gav han sina medtävlare någon chans trots att det för det mesta var både tätt och jämt i första svängen.

Bakom Kim var däremot kampen mera i oviss. En försmak av hur slutställningen skulle formeras kom i det elfte heatet där Kim ställdes mot Per Wiklander, Sebastian Bengtsson och Norvy Brandin. Alla fyra hade så långt i tävlingen tagit full poäng. Sebbe var först iväg men i passerades i första svängen av både Kim och Per och fick sedan även ge sig k för Norvy. Vid målgången hade Kim i skaffat sig en ordentlig ledning före Per.

Den första semifinalen vanns av Kim före Håkan Rahbe sedan både Norvy och Mattias Hultin vurpat. I den andra semifinalen visade Sebastian upp alla sina färdigheter när han tog starten före Per Wiklander och sedan höll ledningen ända in i mål före en ivrigt uppvaktande Per. Sista chansen-heatet vanns sedan säkert av Norvy.

I den avgörande finalen som avgjordes i 5 varv och med fem förare på startlinjen vann Kim säkert före Per Wiklander. Sebbe höll långe tredjeplats ten men fick ett res och passerades av Norvy. I sista kurvan vurpade Sebbe och passerades även av Håkan.

Tävlingens hårdaste fighter stod Bengt Claesson och Igge Petersson för. I det första mötet dem emellan var det Bengt som knappt men säkert var först över mållinjen. När herrarna sedan ställdes mot varandra i semifinalen var avståndet lika litet, men den gången var det Igge som var först. Deras tredje möte inträffade i sista chansen-heatet. Efter att ha kört om varandra ett antal gånger såg det ut som om Bengt skulle gå segrande ur deras inbördes envig när han passerade en uppenbarligt trött Igge i sista svängen. Men Igge gav sig inte. Han fick bra fäste i utgången av kurvan och gav järnet. Med 10 meter kvar till mållinjen var han jämsides med Bengt, då Bengts cykel fastnade i Igges. Bengt gick i banan på mållinjen medan hans cykel fortsatte framåt för att till slut hamna i första svängens staket. Igge dömdes som vinnare och vann därmed kampen mot Bengt.

Resultat KM 2001

1 Kim Jansson

2 Per Wiklander

3 Norvy Brandin

4 Håkan Rahbe

5 Sebastian Bengtsson

6 Mattias Hultin

7 Igge Pettersson

8 Bengt Claesson

9 Kuno Karlsson

10 Gullmar Göthensten

11Hans Wendeberg

12 Niklas Tenggren