Årets säsong långt över förväntan för Kaparnas stjärnskott Kim

Från Ventilen nr 9 2001

När årets tävlingssäsong nu är till ända summerar Kaparnas stjärnskott Kim Jansson årets säsong, hans andra som speedwayförare, som "långt över förväntan".

Det började redan i säsongsöppningen när han fick hoppa in i Kaparlaget redan i elitseriepremiären. Där blev han sedan permanent under nästan alla matcher. Totalt blev det 16 matcher för Kim. Att regelbundet få köra i elitserien hade han inte ens i sina vildaste förhoppningar räknat med när säsongen startade. På papperet började det hela dock inte så bra. Inga poäng i de tre första matcherna. Men för varje hea| kom Kim allt närmare sina medtävlare. Känslan när de första elitseriepoängen kom i Eskilstuna mot Smederna - hela tre på en gång var en upplevelse. Efter det genombrottet kom sedan poängen regelbundet. När årets elitserie nu har summerats har Kim kört ihop 37 förarpoäng och 11 bonuspoäng, ett resultat han har all anledning att vara stolt över. Det var stenhårt, mycket hårdare än han från början trodde, i elitserien, men åkmässigt och organisatoriskt har det fungerat allt bättre för varje match.

I Speedway League var han med i Kaparnas samtliga matcher och fick totalt ihop ett snitt på 4,77. "Dom matcherna var mycket lärorika och utvecklande då jag fick känna på hur de var att köra h utomlands på banor av mycket olika karaktär och beskaffenhet" säger Kim.

Efter elitseriens slut fick Kim under a några dagar tillfälle att träna och tävla i England med Reading som blev en ny och mycket lärorik upplevelse. Detta resulterade i att Reading gav Kim ett förslag på kontrakt för nästa år. Vad det kan bli av det vill han inte närmare r gå in på.

Säsongens enda flopp var kvalet till JSM som Kim missade. "Det var en helsvart dag då ingenting fungerade för mig. Synd att den skulle sammanfalla med JSM-kvalet, som jag verkligen hade sett fram emot. Men jag är ändå fullt f nöjd med årets säsong. Men utan träningen, med Janne Andersson och stödet från honom hade det aldrig gått så bra. Jag har mycket att tacka Janne för." säger Kim.

Under den kommande hösten och vintern kommer Kim att ägna sig åt fysisk och mental träning som han tänker varva med cross och enduro. Nästa års premiär på speedwaybanan är redan nu planerad att ske under slutet av februari då Kim kommer att ge sig iväg på träningsläger i Italien. Förbättra viktiga detaljer i speedwaytekniken, bygga upp len mentala styrkan och skapa en bra organisation är angelägna faktorer som han kommer att arbeta aktivt med under de kommande mörka kvartalen. Avsikten är att lägga en god grund för nästa års säsong som för Kims del kommer att innebära en storsatsning. Vad detta mer konkret innebär vill han dock inte närmare gå in på då han föredrar att hans egna målsättningar också skall förbli hans egna. "Min ambitionen är nå upp till de mål som jag själv satt upp och då är det bäst för mig att det bara är jag själv som vet om hur de ser ut" säger han diplomatiskt. Att målen är högt ställda råder det dock inga tvivel om, och Kim gör inga invändningar mot att en permanent plats i klubbens A-lag finns med bland målen för säsongen 2002.