Gastarna och Hajarna blir namnen på Hisingens lag

Saxat ur Ventilen nr 2 2002

Nu är tävlingen om namnen på Hisingens SK:s två lag i det svenska seriesystemet avgjord. Nästan 300 förslag hade skickats in till tävlingsjuryn.
Efter långt och moget övervägande fastnade juryn slutligen för att division1 laget skall ha namnet Gastarna. Detta förslag var utanför tävlingen då namnet tidigare har burits av Kaparnas B-lag under femtiotalet. Division 2 laget kommer att uppträda under namnet Hajarna. Detta förslag var inlämnat av en Castor Kramp som har att avhämta ett årskort när han avslöjar sitt namn bakom pseudonymen.
Det är påfallande mycket som uppvisar stora likheter från det tillfället då Kaparna fick sitt namn. Namnen Kaparna och Gastarna var nämligen ett resultat av en tävling 1950 i den sedan länge avsomnade tidningen Morgon-Posten, MP. Eftersom dåvarande Gema hade två lag i de svenska serierna stod striden den gången länge mellan å ena sidan kombinationen Kapama/Gastama och å andra sidan Hajarna/ Tumlama. Hur den tävlingen utföll vet vi. Pristagarna fick den gången precis som nu ett årskort. En av vinnarna Ingvar Alfredsson är i dag medlem i GMK.
Enligt vad tävlingsjuryn framhåller var man inte medveten om att namnet Hajarna var så aktuellt för drygt femtio år sedan. Traditionen har således medvetet och omedvetet firat stora triumfer i det här fallet.
Namnet Gastarna kan ge associationer åt olika håll. Det ligger inte alltför långt borta att förknippa namnet med någonting högljutt, eller med några figurer ur andevärlden. Man kan också tänka sig den ursprungliga meningen nämligen däcksmatroser lmd ambitioner att en dag bli kaptener.
Mär det gäller västarnas utseende kommer Gastarna att uppträda med den förskräcklige piraten som på sextiotalet fanns på Kaparnas västar. Den här gången kommer han att placeras på den blåvit-rutiga bottnen. För femtio år sedan hade Gastarnas västar en båtratt. Piraten är onekligen något fräckare, även om han inte helt självklart associerar till namnet.
Hajarna fick i mitten av förra seklet inget västmotiv men lär enligt vad Ventilen har inhämtat även dom ha den blåvit-rutiga bottnen och med en gapande haj på.

Nu är det bara att önska de nya lagen lycka till med sina nya namn i de kommande seriekörningarna.

Avslutningsvis vill tävlingsjuryn tacka alla som lämnat in förslag.