Rafal och Jarek Kaparnas nya succépar

Från Ventilen nr 5 2002

Rafal Dobrucki som är 25 år och Jaroslaw Hampel som nyss fyllt 20 har haft en mycket stor del i Kaparlagets strålande IB inledning av säsongen
Meningen var att båda skulle ha funnits med redan i förra årets lag. Men en svår nackskada hindrade Rafal att köra under största delen av året, medan Jarek på grund av otydliga regler råkade bli ettårsfall. I Kaparnas ordinarie laguppställning bildar de två ett par, vilket är ganska naturligt då de i sin polska hemmaklubb Pila har haft samma position sedan säsongen 1999. Deras fina resultat så här lång är inte så förvånande då båda två är väl etablerade i världseliten. Säsongen 2000 fanns Rafal med bland de 22 ordinarie GP-förarna, medan i Jarek förra året fick köra ett GP på "wild card", en chans som han tog  med besked.
Att speedway blev sporten för Rafal är inte så märkligt då han har ärftligt påbrå. Hans pappa Zdzislaw var på sjutiotalet en mycket framstående förare med bland annat ett polskt mästerskap 1976 på meritlistan. Zdzislaw finns numera med tillsammans med Rafal både som motortrimmare och mekaniker.
För Jareks del fanns inte motsvarande förutsättningar. Hans väg in i speedwaysporten grundlades i tidig ålder då han tillsammans med sin pappa bevistade en tävling. Pappan var måttligt intresserad av speedway men den unge Jarek tände till ordentligt och började drömma om att en dag få grensla en speedwaycykel. När han själv tyckte att han blivit tillräckligt stor, vilket varken mamma eller pappa då tyckte, ville han göra ett allvarligt försök att förverkliga sin tidiga dröm. Hans mycket förståndige far lovade sent omsider att ställa upp för honom om det nu var speedway som i Jarek verkligen ville ägna sig åt. På den vägen blev det även om mamma var mycket tveksam till Jareks vilda framfart på speedwayovalerna.
Vid tolv års ålder började han tävla i knatteklassen för att fyra år senare som sextonåring ta en ordinarie plats i Pilas A-lag. Redan i början av karriären fick Jarek hjälp av Rafal och hans pappa. Ett förhållande som fortfarande består. Numera är det Zdzislaw som är Jareks mekaniker vid tävlingar samtidigt som han även sköter om hans motorer. Vid resorna till och från Sverige reser Jarek som regel tillsammans med Rafal. I Polen bor dom två inte mer än ca 2 mil från varandra så det har blivit många stunder tillsammans i Zdzislaws verkstad under vintrarna med att vässa materialet inför stundande säsonger.
Båda två trivs mycket bra i Kaparlaget. Dessutom är de rörande eniga om att det är trivsammare att köra i Sverige än i Polen. Om man har en dålig kväll i Polen så blir man som regel utbuad av publiken samtidigt som lagledningen börjar ifrågasätta om man ska få vara kvar i laget. Skulle det inte gå så bra i en match i Sverige så gör lagledningen inga drastiska förändringar. Av den svenska publiken blir man som regel i stället uppmuntrad om att det nog ska gå bättre nästa gång. Detta uppskattar båda två mycket och har även den gemensamma åsikten att med mindre yttre press på sig så gör man bättre resultat på banan.