Nu behövs samordning över nationsgränserna

Av Thomas Lind i Ventilen nr 6 2002

Speedwaysporten är i ett avseende unik som lagsport genom att en förare kan representera i olika länder under samma säsong.
För förarna betyder detta ett hektiskt och i de flesta fall också ett önskvärt tävlingsprogram. Ett intensivt tävlande är för många förare inte bara ekonomiskt gynnsamt utan också det bästa sättet  att utvecklas och behålla sin position i världseliten.
En ordning av detta slag kräver dock en väl fungerande samordning mellan de olika ländernas förbund när det gäller val av tävlingsdagar. För Sverige gäller som bekant att tisdagarna skall vara vikta för den svenska elitserien. I år har det polska förbundet vid några tillfällen ignorerat detta, genom att just på några tisdagar lägga in nationella mästerskapstävlingar som man sedan tvingat sina förare att delta i. För de svenska klubbar som drabbas av detta blir konsekvenserna att man tvingas ställa upp med försvagade lag.

På lite sikt så kommer konkurrensen om tävlingsdagar att öka då BSI aviserat att man under kommande år har för avsikt att ganska påtagligt utöka antalet GP-tävlingar. I BSI:s visioner ligger dessutom att GP-förare kommande år inte skall ägna sig åt tävlande i de olika ländernas serier.

Här finns mängder av ännu så länge dolda intressemotsättningar Det finns därför all anledning att omgående inleda diskussioner med alla inblandade parter om hur kommande års säsonger skall disponeras.