Strålande elitseriedebut av Sebastian

Från Ventilen nr 6 2002

Gastarnas talangfulle förare Sebastian Bengtsson har nog åtskilliga gånger under de senaste åren drömt om att få träda in i Kaparnas elitserielag. Men att den debuten skulle komma redan den 18 juni hemma på Aredalsbanan hade han nog aldrig haft i sina drömmar. Möjligheten öppnade sig när Joonas Kylmäkorpi skadade sin rygg. Därmed saknades en förare i laget i hemmamatchen mot Västervik. Lagledningens val föll då på Sebastian som i år gör sin andra säsong på stor cykel efter att ha kört 80 cc några år.

Beskedet om att hoppa in i Kaparnas elitserielag kom något chockartat. "Visst var det nervöst dagarna innan och visst kändes det i maggropen, ibland trodde jag inte att det var sant" säger Sebbe. Lagledarduon Christer och Igge försökte avdramatisera debuten genom att tala om för honom att det inte förväntades att han skulle ta några poäng. Han skulle vara med för att få lära, känna t tempot och övriga villkor som gäller för att köra i elitserien.

På matchdagen kändes allting bra och Sebbe hade andra planer än att bara få köra två heat utan poäng och att bli utbytt i de två andra. Redan i sitt allra första elitserieheat, matchens andra visade han sin kapacitet genom att ta en poäng före Västerviks Robert Johansson. Väl tillbaka i i depån blev det efter den bedriften massor med ryggdunkningar och omfamningar av både lagledare och lagkamrater.

Men inte nog med det i sitt nästa heat blev det seger för Sebbe, visserligen med viss hjälp av parkamraten Bjarne Pedersen, som skickligt och erfaret höll Västerviksförarna på behörigt avstånd. Att köra 5-1 i sitt andra elitserieheat är det inte många som gjort tidigare.

Innan matchen var slut så hade Sebbe kört ihop hela 6 poäng på fyra heat. Ser man närmare på hans poäng, så betydde de att han ordnade till 4-2 och 5-l för Kaparna i stället för två 3-3-heat som lagledarna hade kalkylerat med. Dessa sex poäng bidrog inte bara till att Kaparna kunde vinna matchen, utan spelade en avgörande roll för att bonuspoäng kom att hamna i Göteborg. Det kan man utan överdrifter verkligen kalla för strålande debut.

Det är bara att önska Sebastian lycka till i fortsättningen och framtiden har han verkligen framför sig då han fyller 17 år först i höst.