Sebastian Bengtsson tog årets Ullevi Cup

Från Ventilen nr 7 2002

Årets upplaga av Ullevi Cup, som kom att omfatta två deltävlingar, vanns av Gastarnas Sebastian Bengtsson på 29 av 30 möjliga poäng.

Redan efter den första deltävlingen stod det ganska klart att någon i kvintetten Sebastian, Mattias Nilsson från Vetlanda, Steen Jensen från Brovst eller Gastarnas Norvy Brandin och Per Wiklander skulle ta hem årets inteckning i den stiliga pokalen. Den prognosen slog in helt och hållet. När den andra deltävlingens sista heat körts så blev slutställningen:

1.    Sebastian Bengtsson Gastarna  29 poäng

2.    Mattias Nilsson Vetlanda           27 poäng

3.    Sten Jensen Brovst                   23 poäng

4.    Norvy Brandin Gastarna             21 poäng 

5.    Per Wiklander Gastarna            20 poäng

Avslagen första tävling

Den första deltävlingen blev något avslagen då det bara fanns 13 förare i startlistan. Bland de förare som uteblev var tyvärr de två unga polackerna Pawel Hlib och Jakub Spiewanek från Gorsow, som inte hade kommit med rätt färja från Polen. Trots brister i startlistan blev det stundtals bra speedway.

Redan i andra heatet stod Mattias Nilsson för en ordentlig fight. Efter en dålig start tog han först finske Toni Salmela och ett varv senare körde han om Sebastian Bengtsson. Sedan höll Mattias ledningen ända in i mål. När dammet lagt sig efter de tjugo heaten hade både Mattias och Sebbe samlat ihop 14 poäng. Mattias poängförlust kom i det sjätte heatet där Steen Jensen, Gastarnas unge dansk från Brovst, snuvade honom på poängen. Någon särkörning var inte planerad men med tävlingsledningens goda minne och publikens jubel bestämde sig Sebbe och Mattias att göra upp om vem av de två som skulle bli kvällens etta. Där tog Sebbe revansch på Mattias från det andra heatet och vann ganska enkelt efter att ha varit först i starten.

Bra och spännande andratävling

Till den andra tävlingen hade både Pawel Hlib och Jakub Spiewanek infunnit sig. Båda visade efter en trevande inledning på den för dom ovana banan att dom är verkliga talanger. Pawel tog 12 och Jakub körde hem 11 poäng. Med dom prestationerna tog dom tredje respektive femteplatsen i deltävlingen. Många i publiken tyckte det var verkligt synd att dom missade den första tävlingen.

Korparnas allt i allo, Mikael Relfsson, gjorde en strong och prestigelös insats genom att i programmet ställa upp som banreserv. Ett sent återbud gjorde dock att Mikael kom att ingå i det ordinarie startfältet. I sitt första heat visade han att han fortfarande kan köra speedway trots att han i höst fyller 49 år. I drygt tre och ett halvt varv höll han undan för en vilt jagande Norvy Brandin. I sista kurvan, när det såg ut som om orken tröt hos Mikael, lyckades Norvy ta sig om på ytterspår. Tyvärr blev fortsättningen av tävlingen inte lika kul för Mikael. I det elfte heatet gjorde han en våldsam vurpa i startkurvan och kom efter en stund upphaltande på vingliga ben. I det läget tog Mikael klokt nog sin Mats ur skolan för resten av tävlingen.

Sebastian Bengtsson var suverän och tog maximala 15 poäng på sina fem heat. Därmed blev han odiskutabel vinnare av årets Ullevi Cup med totalt bara en tappad poäng. Mattias Nilsson var säker tvåa med bara två tappade poäng under kvällen. Förutom Sebbe var det Jakub Spiewanek tog de två poängen ifrån honom. Steen Jensen bärgade tredjeplatsen totalt i tävlingen efter en del maskinproblem under kvällen.

Totalt sett blev årets upplaga av Ullevi Cup en bra tävling. Särskilt glädjande ar att publiken har fått upp ögonen för tävlingen. Vid det första tillfället kom det 186 personer medan avslutningen bevittnades av 303 personer. Det är siffror i nivå med vad Kaparna hade på sina seriematcher de första åren på Arendalsbanan.