Lyckad Englandsturné för Kaparna trots sex förluster på sex matcher
Saxat ur Ventilen nr 3 2003
Kaparna inledde sin Englandsturné med att den 16 mars möta Peter Karlssons engelska klubb Wolverhampton i en match som var huvudnumret i Peter Karlsson testimonial.

När en förare kört 10 år för en klubb i , England så körs en speciell tävling just för den föraren. Den här kvällen var det Peter Karlsson som uppfyllde kraven för att bli tävlingens huvudperson.

Peter och hans bröder Mikael och Magnus, som alla tre kör för Wolverhampton i år, körde den här kvällen i Wolfsvästen. Avsaknaden av Peter och Magnus i Kaparlaget kompenserades av att Tony Rickardsson iklädde sig den vackra blåvita kaparevästen den här kvällen.

När dammet lagt sig så stod Wolverhampton som segrare med siffrorna 50 - 40. Därefter ställde lagens fyra bästa poängplockare upp i två semifinaler, där sedan de fyra bästa ställdes mot varandra i en final. Priset i den tävlingen var en GM-motor. I den första semifinalen klev Joonas Kylmäkorpi fram och visade att han använt de mörka vinterdagarna väl. Han vann heatet före sådana storheter som Jarek Hampel Tony Rickardsson och Ryan Sullivan. Inte nog med det i finalen snuvade Joonas både kvällens jubilar och mellanbroder Mikael och blev därmed lycklig vinnare av motorn.

 

 

Det blev också ett rent familjen Karlsson-heat. Pappa Gunnar ställde upp mot sina tre grabbar och visade att gammal är äldst genom att vinna heatet före Peter, Magnus och Mikael. Om det innan hade sagts någonting i depån om utgången av heatet är helt ovidkommande. Pappa Karlsson med söner visade med eftertryck den här kvällen att Karlssons från Gullspång är världens bästa och mesta speedwayfamilj.

Kaparnas lagledare Igge Pettersson var inte alls besviken över att laget fick vidkännas idel förluster:

Jag är helt nöjd med hela turnén nej faktiskt väldigt nöjd. Vi åkte inte till England för att i första hand vinna utan för att alla förare skulle få åktillfällen och för att bygga vidare på den laganda vi skapade förra året. Vi toppade därför aldrig laget i någon match. Turnén var en viktig del i förberedelserna inför elitseriestarten den 29 april säger Igge och fortsätter. Alla matcherna hade samma bild, vi kom efter i början, men när vi ställt in tändning och drevat rått så körde vi jämt. Dessutom hade våra förare i början problem med dom typiskt engelska banorna.

För Kim Jansson, Sebastian Bengtsson och Norvy Brandin var det banpremiär för året. Dessutom var det premiär på engelska banor för Sebbe och Norvy. Efter en del inledande oflyt och orutin kom dom ordentligt igång.

Alla förarna visade mycket bra takter och jag kan inte annat än att med tillförsikt se fram emot kommande matcher. 'Poängresultaten såväl individuellt som för laget i de sex matcherna är inte alls rättvisande.

Särskilt imponerad blev jag av Sebastian. Han körde klokt och helt respektöst Hade han någon eller några framför sig så la han sig nära dom för att vid minsta misstag köra om. Sebbe kan mycket väl bli årets stjärnskott i Kaparlaget.

Även Peter Karlsson imponerade. Han är mer motiverad och vältränad ån på länge. Dessutom är alla sviter av den svåra höftskadan från 2001 borta. Tomasz Gapinski vår nye polack, visade mycket positiva takter trots problem med vissa banor. Han är en utpräglad tävlingsmänniska som hatar att förlora, men som samtidigt är positiv, öppen och trivsam.

Joonas bravad i Wolverhampton gav goda förhoppningar inför fortsättningen. Det verkar som han är tillbaka igen i gammalt gott slag. Han kan bli en verklig dark horse i laget. Tyvärr blev han sjuk under turnén och kunde därför inte göra sig full rättvisa.

Magnus körde bra och visade tydligt att han har både styrka och jämnhet. Hampels och Dobruckis prestationer ger bara goda förhoppningar om bra resultat i den kommande elitserien.

Ryan Sullivan är alltid Ryan och han kommer inte att göra någon besviken. Han verkar ordentligt taggad i år.

Kim körde friskt och bra som vanligt. Hans poängskörd ska dock ses utifrån att han hela tiden körde som ordinarie i laget. För Norvys del så kan erfarenherna från Englandsvistelsen bli ett bra steg i hans fortsatta utveckling.

Själv hade jag uppskattat lite mera andrum . Nu hann jag bara med att se speedwayarenor och motorvägar. Det finns ju trots allt även annat att uppleva i England. Men det får väl bli någon annan gång.

Foto från England: Roy Sätherström