Peter Karlsson tog VM-guld i lag
Från Ventilen nr 4 2003

I början av augusti var Peter Karlsson med och skrev historia. Det svenska VM-laget tog otippat guld före Australien och Danmark. "En otroligt rolig upplevelse. Det var en överraskning för alla inblandade", kommenterar Peter Karlsson. 

Det gick inte som tåget på vägen fram till de avslutande och avgörande heaten nere i Danmark. Den första kvalmatchen vanns av Polen, endast två poäng före Sverige. Stor segerorganisatör i det polska laget var Jarek Hampel som tog 13 poäng på fem heat. Engelska TV-kanalen "Sky Sports" hade Sam Ermolenko som expertkommentator. Efter det 19:e heatet, där Hampel höll undan och vann före Tony Rickardsson, utbrast Ermolenko; "Hampel åker fantastiskt bra".

Den enda föraren som rådde på Kaparnas lilla polack var lagkompisen Peter Karlsson. Men trots stabil körning av bland andra just "PK" fick Sverige ladda om till "Race Off".

"Vi var väl något av favoriter i i den första matchen men det funkade inte för alla i laget. Polen däremot hade en bra kväll där de flesta förarna körde bra".

Den första matchen kördes i Holsted. När det var dags för "Race Off" väntade en ny bana på förarna, nu var det Outrup som gällde. Laget tränade på förmiddagen och det mesta såg bra ut. Men det svenska ankaret, Tony Rickardsson, kastade in handduken vid lunchtid. "Det var bara fyra timmar kvar till start när Tony sa ifrån att inte kunde åka. Det var inte den bästa uppladdningen men vi snackade ihop oss i laget och gick ut och körde för fullt".

 Förbundskaptenen, Tony Olsson, tvingades disponera om laget och in kom Peter Ljung från Luxo Stars. Matchen mellan England, Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige blev en märklig historia. England hade en mycket lyckad kväll och drog snabbt ifrån de andra.

Avslutningen blev tät och kampen mellan Sverige och Tjeckien om den andra finalplatsen var rafflande. Tjeckien var förbi Sverige inför de två sista heaten, men då toppade Tony Olsson med att sätta in Peter Karlsson istället för Peter Ljung. "PK" tog en andraplats i heat 24 och därmed var det helt jämnt inför sista heatet. "I det sista heatet hade jag bana ett och det kändes säkert. Det hade funkat bra från den startpositionen hela kvällen. Peter klippte det sista heatet klockrent och ordnade en finalplats åt Sverige. Väl där väntade Australien, Danmark, England och Polen. Utan Tony Rickardsson i laget var det knappast någon som trodde eller ens hoppades på guld.

"Det gjorde inte vi heller men det sket vi i! Vi gick bara ut och körde", konstaterar Peter med ett skratt.

Australien var starka från start i finalen. När det hela var över visade det sig att de snodde åt sig förstaplatsen i 18 av 25 heat. Men det var ändå Sverige som vann guldet. Sverige var ikapp efter det 23:e heatet. Peter Ljung rullade därefter ut och chockade såväl motståndare som lagkompisar med ett magnifikt heat. Ljung lämnade, i tur och i ordning, Nicki Pedersen, Lee Richardson, Leigh Adams och Tomasz Bajerski efter sig. Idel ädel speedwayadel fick se sig frånåkta av den svenska reserven från Småland.

"Det var först inför det sista heatet som vi fattade att vi verkligen kunde ta guld. Jag hade återigen innerbanan och kom iväg bra. Till slut blev det en andraplats och därmed var guldet säkrat. Det var en fantastisk och minnesvärd tävling".