En överraskning i Kaparna – Bohumil Brhel

Kaparnas lagledning kom med en ordentlig överraskning när förändringarna i tredje transferfönstret presenterades. Bohumil Brhel har skrivit på för Kaparna. Den 41-årige tjecken besitter all den erfarenhet laget behöver inför slutrundorna i serien.

Kaparnas 5-1-par, Brhel och Gapinski

Tycker fortfarande det är roligt att köra speedway

Efter hemmamatchen mot Getingarna fick jag chansen att tala med Bo, som han kallas. Efter att ha gratulerat honom till de fina starterna och åkningen i hans två första matcher i Kaparvästen och välkomnat honom till klubben, var min första kommentar: Du är 41, har jag hört och still going strong. “Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att köra speedway” Kommer du att köra nästa år också? “Så länge jag tycker det är roligt tror jag att jag gör det. Det är ju det jag helst av allt vill göra.”

Övertog brorsans utrustning

När började du köra speedway? “Det var omkring -81, -82.” Du har alltså varit speedwayförare i 25 år. “Det är en lång tid!” Varför började du med den här sporten? “Pappa var mycket motorintresserad och min äldre bror körde speedway. När han skulle in i det militära fick jag låna hans utrustning. Det var ett billigt och bra sätt att komma igång.” Har han också fortsatt att köra? “När han kom tillbaka från lumpen kunde han inte slå mig, så ha lade av.”

Råkade ut för en svår ryggskada förra året

Varför valde du att köra för Kaparna? “Det var Kaparna som valde mig” säger Bo med ett leende. “Jag råkade ut för en svår olycka förra året. Jag fick stanna på sjukhuset i fyra veckor. Så jag kunde inte genomföra samma träningsmängd som jag brukar. Jag kände mig nöjd med att kunna köra för min hemmaklubb Olymp Praha och för Lublin i Polen. När säsongen kom igång kände jag att det fungerade bra och att jag tyckte det fortfarande var kul att köra. När Kaparna tog kontakt med mig tyckte jag det verkade vara en spännande utmaning att hjälpa laget upp i Elitserien igen.” Det blir tre klubbar och ganska mycket körning. “Jag har skrivit på för Mega Lada Togliati i Ryssland också.” Blir inte det för mycket? "Den tjeckiska ligan är nästan slut. Det blir inte mer än tre matcher i veckan.”

Startsnabb förare

Du tycks ha riktigt bra starter. Du och Tomasz Gapinski hade initiativet i första böjen i nästa varje heat ni körde tillsammans. “Starten är fantastiskt viktig i speedway. Jag har jobbat mycket med den delen” Hur vill du karakterisera dig själv som förare?  “Jag är väl inte den mest aggressiva förartypen. Med min erfarenhet kan jag lättare bedöma situationerna och med bra starter och teknik har jag ett övertag över de flesta.”

Keeps away from the inexperienced riders

Du nämnde din svåra ryggskada tidigare. Speedway är en farlig sport. Hur känns det att åka ut till start med den insikten? “Det går inte att tänka på det när jag skall koncentrera mig på starten. Och så har jag ju lärt mig att hålla mig undan för de unga och osäkra förarna.”

Jobbar en hel del själv med cyklarna

Speedwaysäsongen sträcker sig över ett halvår. Vad gör du under den andra halvan? “Det är inte sant att säsongen bara är ett halvår. Körningen startar tidigt på våren och slutar i oktober. Efter en så lång säsong och mycket resande behöver jag mer än en månad för att vila upp mig. Då är vi framme vid jul. Sedan startar vi den fysiska träningen och jobbet med att trimma cyklarna.” Trimmar du själv? “Vi gör det tillsammans, men jag är väldigt engagerad i det själv.”

En ödmjuk och professionell lagmedlem

När jag bad Bo om en intervju efter matchen visste jag att han skulle med Trelleborgsfärgan kl 3 på natten. Jag föreslog att jag kunde skicka frågor per mail, men han tyckte det skulle bli svårt att besvara dem på engelska. Jag fann snart att hans tveksamhet i det fallet var onödig. Han talade väldigt bra engelska. Jag tror snarare att han var angelägen om att kunna väga sina ord. Trots att vi hade begränsad tid visade han ingen stress. Han övervägde varje svar noga. Vi kan var väldigt glada i Kaparna att denne professionelle och seriöse idrottsman har valt att köra för klubben. Efter en halvtimmes prat började Bo att bli lite nervös för att missa ett sammanträffande med någon i klubbledningen. Min sista fråga fick bli: Vilket av dina speedwayresultat är du mest stolt över? Bo såg riktigt grubblande ut. Han hade uppenbarligen svårt att bestämma sig. Efter en stund sa han: "Tja, jag har varit tjeckisk mästare fem gånger."

Meriter

5 gånger Czech mästare och tvåa 2 gånger.

Femma (2002) och tjugotvåa (1999) i Team Speedway World Championship.

22 plats i Grand Prix 2003.

tvåa två gånger i Individual World Speedway Championship (2002 and 2003).

Etta fyra gånger i Tomicek memorial.

Etta (2001) och femma i European Speedway Championship.

 

Anders W