Ny i Kaparna – David Kujawa

En intressant ung förare har nyligen skrivit på för Kaparna. David Kujawa, juniorvärldsmästare 2001, har bestämt sig för att börja köra speedway igen efter ett par års uppehåll. David, 25 år gammal, går in på lägsta möjliga snittpoäng, 3,0. Det kan komma att förstärka den hittills lite svaga nedre delen av laget..

Tappade intresset för speedway 2003

Hur kommer det sig att du varit borta från speedway, vi har ju hittills bara sett dig som mekaniker här på Arendal? “Efter mitt fina tävlingsår 2001 ställdes det väldigt höga förväntningar på mig att samla massor av poäng varje match. När jag inte gjorde det fick jag våldsamma utskällningar av ledarna. Jag tappade tävlingslusten. Jag tänkte negativt i stället för positivt. Allt berodde på huvudet..” När la du av? “2003 tröttnade jag helt. Det kunde inte finnas bara speedway i mitt liv”

Har svensk licens

Och nu har du flyttat till Sverige för gott? “Jag gick arbetslös i ett och ett halvt år. Jag kan inte bara gå och dra, så jag åkte till Sverige till min flickvän. Jag har bott i Sverige i 3½ år nu. Och jag har arbetat på P-R Motor med Tommy i ungefär 1½ år.” Har du fortfarande polsk licens? “Nej, jag fick min svenska licens förra månaden.” OK, så du skall betraktas som halvt svensk nu? “Jag har min familj, min mamma och pappa och minsyster och en hund, en stor en, i Polen. Här har jag min flickvän och mitt arbete. Den svenska ledarstilen passar mig bättre än den polska. Jag gillar Tommys och Björns sätt att sköta lagledarjobbet. Jag har ju haft tillfälle att studera dem som mekaniker för Joonas..”

Gillar stämningen i Kaparna

Varför kom du till Göteborg när du lämnade Polen? “Min flickvän bor i Kungsbacka.” Och du hittade till Arlanda också. “Jag kunde inte hålla mig borta från speedway helt och hållet. Jag har ett genuint motorintresse.” Var det bara det? “Nja,jag gillar folket här, dom är alla väldigt trevliga, så när Joonas Kylmäkorpi behövde en mekaniker kunde jag inte motstå frestelsen.” Ja, jag har bara sett dig som mekaniker i depån, så när du dök upp med egen cykel för ett par månader sedan blev jag väldigt överraskad. “Tommy har jhjälpt mig med sponsorer, så när jag står på startlinjen hoppas jag att jag är riktigt taggad.”

Bodde nära speedwayarenan i Zielona Góra

Vad fick dig att börja köra speedway från första början? “Vi bodde alldeles intill speedwayarenan i Zielona Góra när jag var liten. Det blev naturligt för mig att pröva på.” Så du hamnade förstås i klubben där? “Ja, och Zielona Góra är den enda klubb jag kört i hittills.” Då hoppas vi du skall trivas i din andra klubb. "Det kommer jag säkert att göra."

David kommer att vara väl förberedd

Du sa något om sponsorer. Det kan inte vara lätt att starta om och skaffa nya cyklar och allt som skall till. “Det har du alldeles rätt i, men Tommy hjälpte mig att skaffa några sponsorer, P-R Motor o. Maskin förstås, LT Svets & Industriprodukter, Konga Bruk and Däckforum 2000.” Då är du väl förberedd? “Jag har inte komplett utrustning ännu. Jag har en fullgod cykel och ytterligare en ram. Som du vet är motorer mitt stora intresse och jag har ett bra förhållande till Janne Andersson. Det är fantastiskt hur bra han var som förare. Jag har sett hans snittpoäng!” Jag hörde att du var i hans verkstad i går kväll. “Jag kan jobba med min motor där och hjälpa honom lite grann. Jag måste ha min cykel i toptrim till tävlingarna. Även om jag haft en tävling dagen före skall cykeln vara klar att köra innan jag kommer till depån.”

2001 var ett bra år

Du blev juniorvärldsmästare 2001. “Det var  mitt bästa år. Jag lyckades i många viktiga tävlingar. Kurmanski och jag vann polska parmästerskapet och vårt juniorlag tog guld i serien. Dessutom tog jag bronsmedaljen i tävlingen om Silverhjälmen.”

Två brutna ben och två hjärnskakningar

David och jag träffades för den här intervjun dagen efter Ales Dryml's svåra olycka i Oxford. Det var ounvikligt att vi kom in på ämnet. Hur känns det för dig när en förare skadas så allvarligt? “"Speedwayfamiljen är inte så stor. Trots att vi inte var nära vänner kan jag inte bara skaka det av mig. Det måste blivit något fel på cykeln. Kedjan kanske gick av. Sån't händer ju då och då.” Jag antar att du ine är helt skadefri själv. “Nej, mitt högerben har brutits vid två tillfällen. Dessutom har jag haft två hjärnskakningar. Jag uppförde mig som en dåre efter en av dem. Jag stod framför mamma i köket och bara skrattade. Helknäpp!” Du har haft något problem med knät också, eller hur? “Jag har ett uttänjt ledband. Det gör det omöjligt för mig att löpträna.” Vi är verkligen nyfikna på att se dig köra i Kaparvästen. Lycka till! "Tack skall du ha."

 

Anders W