En räddande ängel - Jacek Krzyzaniak

Två gånger har Jacek Krzyzaniak kommit till Kaparnas räddning i utsatta lägen. Första gången var på senhösten 1998. Kaparna behövde använda sin utlandsreserv. Efter en seg tvist med Svenska Motorcykelförbundet fick Kaparna rätt att kalla in Jacek. I en avgörande match mot Vetlanda är han med och räddar Kaparna kvar i Elitserien. Och nu minns vi hur han i slutet av förra säsongen kom in och på ett strålande sätt ersatte Bohumil Brhel som bröt benet i Ryssland. Nu hoppas vi att Jacek håller för tempot i Elitserien.

En mycket lojal Kaparvän

Jacek, du ställde upp utan att tveka när Kaparna behövde din hjälp förra året. "Ja, jag har ju varit med om att hjälpa Kaparna förut. På något vis får man en speciell känsla för en klubb när man har den gemensamma historien." Efter sista heatet mot Valsarna  syntes det verkligen att du och Rafal Dobrucki var överlyckliga. "Vi två 'gamlingar' har haft med Kaparna att göra så länge så det är väldigt mycket 'vår klubb'." Gamlingar, det är väl mest du som får räknas dit, eller ... "Jo jag är väl nästan 10 år äldre än Rafal, men är inte äldre än man känner sig! Du skall föresten uttala hans namn med ett o på slutet, Rafao."

Polsk mästare

Du är som sagt inte purung längre. Du har hunnit med att ta en del fina placeringar. "Det hade gärna fått vara fler, men jag har i alla fall ett polskt mästerskap och så har jag vart med polska landslaget och blivit 2:a i VM." Något annat? "Ja, den finaste meriten är kanske VM-silvret i par."

Viktigt att hålla Kaparna kvar i Elitserien

Vad tror du om Kaparnas lag i år? "Det kan jag nog inte ha några synpunkter på mer än att vi kanske saknar en toppförare. Vi får göra vårt bästa. Det är viktigt att vi fungerar som lag och håller oss kvar i Elitserien." Mer än en förare framhåller att harmonin och sammanhållningen i laget viktiga faktorer för bra resultat. "Ja, det är absolut det viktigaste! Förarna måste vara lojala och ärliga mot varandra och kommunicera med varandra." Betyder det at lagledarnas insats är mindre viktig? "Nej den har också stor betydelse. Det är samma där att dom måste vara helt öppna och ärliga mot förarna."

Pappa körde speedway

Hur kom det sig att du började köra speedway? "Jag har det i generna. Pappa körde speedway och drog med mig. Det är hans förtjänst att jag blev professionell speedwayförare. Men sedan har familjen stöttat mig under min karriär." Jag tror vi har hört det förut. Ibland verkar det som om alla förares pappor kört själva. När blev du professionell? "Jag var 21 år när jag tog chansen."

Säker förare

Kan du karakterisera dig själv som förare? "Jag betraktar mig som en säker förare." Innebär det att du inte nödvändigtvis måste vara på samma kvadratmeter som tre andra förare i första kurvan? "Det kan vara rätt att jag inte skall vara där till varje pris. Det finns andra sätt att vinna heat än att köra omkull." Har du något favoritspår i starten? "I början startar jag helst på innern, men ju längre matchen lider och materialet flyttas utåt desto mer gillar jag ytterspåret." Hur reagerar du när du blir omkörd? "Har jag gjort någon tabbe blir jag väldigt irriterad på mig själv. Jag är en kämpe som skall ta tillbaka." Jacek ser oförskämt lugn ut i depån, men att adrenalinet pumpar ibland fick vi en vink om i matchen mot Valsarna.

Hoppas på ett bra år i Sverige

Var du nöd med förra säsongen? "Jag var nöjd med körningen i Sverige men mindre nöj med resultaten i Polen och Ryssland." Så, vad hoppas du då av den kommandesäsongen? "Jag hoppas först och främst att jag skall kunna bidra till att Kaparna skall få en hygglig placering och så att jag är med och tar upp Grudziadz till Ekstraliga."

Respekterar bra förare som Leigh Adams och Andreas Jonsson

Vilken typ av förare kör du helst ihop med? "Ingen tvekan - bra parförare." Finns det någon typ av förare du gärna kör mot? "Ja, inte är det väl Nikki Pedersen direkt, men Leigh Adams och Andreas Jonsson respekterar jag som speedwayförare och kamrater." En sista fråga Jacek: Vilket land kör du helst i? "Det är faktiskt Sverige, som har bästa ligan och där har jag lyckats bäst."

 

Det är ett nöje att prata med Jacek. Han engagerar sig i samtalet och utvecklar ofta sina synpunkter i långa resonemang. Dessutom känns det hela tiden att han trivs i Kaparna och engagerar sig i lagets öde.

 

Anders W och Krystyna O