Ännu en Gast – Norvy Brandin

Under en träning är jag ute på Arendal för att fotografera Norvy Brandin och Manuel Hauzinger som är där och testar sina maskiner. Innan Norvy skall ut på några varv får han syn på mig, som han aldrig sett förut. ”Ska du ta bilder?” Reklammannen Norvy reagerar direkt. Jag minns när han poserade bakpå en massa bussar i Göteborg med fräsig speedwaybild för ett par år sedan och svarar lite på skämt ”du har väl så många bilder, så du behöver inga fler.” "Bilder får man aldrig för många av.” Jag berättade att jag gjort de nya förarpresentationerna på hemsidan och att jag ville lägga mer fokus på förarna, presentera dem en aning djupare för publiken. Där sammanföll våra åsikter direkt. ”Du tänker precis rätt.” Tack för den komplimangen Norvy! Sedan hade vi ett mycket trevligt samtal mellan testrundorna.

Avspänd och sympatisk

Norvy låter pappa Uno (Olsson, den gamle kaparledaren från 80-talet) och svågern Fredrik justera inställningarna på hojen medan han pratar med oss nyfikna entusiaster som letat oss ut till Arendal. Efter att ha pratat med de flesta nya förarna i laget är det en sak som slagit mig: det är ju en samling sällsynt trevliga killar. Norvy passar i den bilden som hand i handske. Avspänt sitter han och pratar med oss som hade vi varit vänner länge. Divalater får du leta efter med förstoringsglas. ”Det är inget lyxliv man lever som speedwayförare” säger Norvy och ler gott.

Tränar kondition under vintern

Du hade väl ingen vidare säsong förra året? ”Nej, jag körde skitdåligt. Nu har jag sprungit tre gånger i veckan med Janne Andersson. Han har sett över mina maskiner i vinter. Janne är en superkille. Du skulle sett när han körde i Peter Karlssons minnestävling på min cykel i Mariestad. Han lämnade inget åt slumpen, ville inte få stryk av nå´n.” Har du ändrat på något annat i år? ”Jag känner att jag är mycket stabilare på cykeln nu. Vi har höjt sadeln så jag sitter lite högre. Det passar min stil bättre.”

Dålig start i Kaparvästen i år

Du gjorde ingen vidare match mot Team BIKAB. ”I torsdags hade jag inget flyt. Jag brände en motor. Och så hade jag ett kedjebrott. Jag har aldrig haft ett kedjebrott tidigare. Nu har Janne fixat en ny motor åt mig. Jag får träning idag och hinner med en match för Gastarna innan nästa match i Kaparna.” Du har kört i kaparvästen förut, eller hur? ”Mitt första inhopp gjorde jag redan 1999. Jag var inte mer än 17 år då, som Micke Berntsson nu. Det var i en match mot Rospiggarna – på bortaplan. Du kan ju tänka dig hur det gick.”

Far och son - Norvy och pappa Uno Olsson är ett exempel på den mycket vanliga situationen att speedwayintresset kommit från pappa. Uno körde själv på 70-talet och var lagledare på 80-talet.

Bra organisation

Hur får du ihop det ekonomiskt? ”I början fick pappa ställa upp mycket både ekonomiskt och med körning hit och dit. Se´n några år tillbaka har jag lyckats bra med organisationen omkring mig, sponsring och maskiner. Det är många som hjälpt mig. En som lagt ner mycket tid på att hjälpa mig få fram bilder är Christer Ljungeus.”

3:a i KM 2003

Du började rätt sent att köra speedway. ”Jag är en av de ganska få som inte börjat som knatte. Jag har bara kört i 8 år. Mest har jag kört i Gastarna, men jag har varit runt i flera lag.” Om jag minns rätt så blev du 3:a i KM för ett par år sedan? ”Det var i den finalen när Sebbe körde in i planket. Jag fick släppa Steen och Kim före mig.” Du fick köra några matcher i Kaparna året efter det. ”Jovisst, men jag tycker ändå inte jag fått riktigt de chanser som jag är värd. Jag har kört bra emellanåt.” Vilket resultat är du mest nöjd med? ”Det är nog när jag gick till JSM-final redan 2001.” Hur gick det i finalen? ”Inte så himla bra. Jag blev 16:e. Men det var kvalet jag var mest nöjd med. Jag var ganska okänd och slog flera erfarna killar. Sista heatet var jag tvungen att vinna för att gå vidare. Jag var inte först i starten, men drog förbi ett par bra grabbar.” Någon mer JSM-final? ”Ett par år senare blev det ett par placeringar bättre i finalen.”

Satsar på jobbet

Efter vad jag förstår har du ett bra jobb. ”Jag har kunnat utvecklas väldigt bra på mitt jobb. Det är jätteintressant. Man måste ha något mer än speedwayen. Jag har fått lära mig ett jobb och gå vidare från det till andra utmaningar. Nu har jag blivit delägare i Scanachrome och får jobba mer med marknadsföring. I ett litet företag får man lära sig allt.”

Nöjd med träningen

Norvy känner sig nöjd med de tester och den träning han fått. Fredrik fixar ytterligare någon inställning och Norvy åker ner för att göra ett par provstarter och några varv. Jag följer med för att ta ytterligare ett par bilder. Jag får en riktigt lyckad startbild och kan fundera över varför mitt speedwayintresse fått ligga på is i över 40 år

Egen hemsida

Norvy har en egen hemsida, men som för så många andra får det bli ett vänsterknäck att hålla den uppdaterad. ”Sidan är under konstruktion” har det hetat på flera förares hemsidor. Om du vill kolla om han hunnit göra något åt saken kan du försöka på Norvys hemsida

 

Sponsorer

WIRA Fastighetsskötsel, Lars 

Taxi GBG, Lennart Sjöberg har även hjälp mig mycket med det mentala både privat och i speedwayen 

Holmens herr, Niklas och Stefan 

Scanachrome, Mick 

Christer Ljungeus som har lagt ner otroligt mycket tid att få fram bra bildmaterial för mina olika events.

Desill, Raimo, som har hjälpt mig många timmar med att ta fram logotyper och designat de olika tillställningar jag haft med att göra.

Och självklart min familj och flickvän……….

 

Anders W