RUTINERAD NYKOMLING Stefan Andersson

Kaparna farmar i år in en rutinerad pirat till laget. Stefan Andersson har inte mindre än 11 år i England bakom sig.

I Stefan får Kaparna en mycket rutinrad kugge till laget. Stefan som har kört speedway sedan 1983 då han började som knatte. Efter 11 år i England väljer Stefan i år att fokusera på Polen och Sverige, mestadels för att få mer tid till familjen. Vi minns ju att Stefan inte direkt var nöjd med Arendalsbanan när han gästade med Piraterna under fjolåret, men i år ska det gå betydligt bättre. Farmas in från Piraterna. Kör även i Polen för Gniezno.

Riktigt trevlig kille

Har Kaparnas lagledning gått in för att skaffa de allra trevligaste speedwaykillarna till laget i år? Shane Parker, Steen Jensen, Stefan Andersson, Kim Jansson, Manuel Hauzinger …. När jag pratar med Stefan Andersson glömmer jag efter en kort stund att anteckna. Han är utåtriktad, verbal och fantastiskt lätt att prata med. Jag blev tvungen att ringa honom en extra halvtimma för att fråga om allt det jag glömt.

Jätteglad för att få tillfälle att köra i Kaparna

”Det är kanon att få köra i Kaparna i år. Jag har förstått att Kaparna satsar ordentligt för att ta sig upp i eliten igen. Det ser ut som vi har ett riktigt bra lag.” Du har ett ganska högt förarsnitt, 7,84, räknar du med att köra som ordinarie? “Ja, det gör jag. Jag skulle bli mycket besviken om det inte blev så. Jag bör väl tillföra laget en hel del rutin. Tillsammans med Shane Parker blir jag ju ålderman.” Stefan återkommer många gånger under vårt samtal till hur glad han är för att få köra i Kaparna. “Jag kommer att satsa 100% på Kaparnas matcher.”

Har mycket speedwayrutin

Stefan, du är ju 34 år nu. Hur länge har du hållit på med speedway? ”Jag började köra knattespeedway 1983, då var jag 11 år. Det var pappa som fick mig till det.” Du har kört rätt många år i England också. ”Ja, jag började köra där mitt första år som professionell -94, så där har jag kört i 11 år, men i år kommer jag bara att köra i Polen (Gniezno) och Sverige. Men eftersom jag skall köra i både Piraterna och Kaparna blir det oftast tre tävlingar i veckan. Så som tävlingsdagarna är fördelade blir det ganska jämnt med tävlingsdag omväxlande med transportdag.” Du farmas ju från Piraterna, men jag förstår på dig att du räknar med att köra ordinarie i Kaparna. “Som jag ser det kommer laget att sättas ihop med fem av oss som har ett relativt högt förarsnitt och två 3-poängare på reservplatserna. Då hoppas jag verkligen att jag är en av de fem.”

Tror han skall köra bättre på Arendal än förra året

Det gick inte så bra för dig när du var på Arendal med Piraterna i år, eller hur? “Nej, jag hade en del maskinstrul, men egentligen trivs jag bra på Arendal. Jag blir besviken om jag inte plockar mina 10 poäng per match. Jag har egentligen haft väldigt bra starter förr, men de senaste åren har det inte fungerat lika bra, så nu jobbar jag febrilt på starterna.“

Benbrottet hindrade

Inte heller Stefan har klarat sig utan skador. “Jag hade ett lårbensbrott 2003. Jag började köra innan jag borde gjort det enligt läkarna. Det är ju det roligaste jag vet, och det är svårt att låta bli att köra.” Det måste väl ändå hindrat dig på något vis? “Det kan nog inte hjälpas. När man har en skada som inte är helt läkt så tar man det nog lite försiktigare undermedvetet. Jag började köra innan dom tagit ut spiken, och det skulle nog kunnat gå illa, men det gick i alla fall vägen.”

Stefan Andersson

Bruce Penhall och Janne Andersson har varit speedwayfavoriterna

Vem var din första speedwayidol? ”Det var Bruce Penhall. Jag hade affischer på honom på alla väggarna hemma. Sedan blev det Janne Andersson. Det var ju en lång period det bara var Janne Andersson i Sverige. Nu hjälper han mig med motortrimningen.”

Gammal ishockeyspelare

Hur håller du igång under vinterhalvåret? “Som gammal ishockeyspelare kan jag inte låta bli att fysträna. Det blir flera pass i veckan på gymmet. Speedwaytränigen börjar jag i slutet av mars. Då åker jag ner till Polen. Veckan efter har jag första matchen.” Skall du köra träningsmatch för Kaparna i påsk? “Nej, det passar inte in i mitt schema. Jag har tävlingsmatch i Polen och sedan en internationell tävling i Tyskland.”

4 cyklar i garaget

När du inte kör i England kan du väl klara dig med att ha alla cyklarna hemma? “Ja, jag har 4 cyklar hemma. Så lastar jag in ett par i bussen när jag sticker till match. Det är bra att ha reserver hemma om det händer något.” Vem mekar åt dig? “Jag har två mekaniker. Vi är ett väldigt fint team som har kul tillsammans när vi är ute. Och när det är match är det full koncentration.”

Familj i Motala

Stefan är uppvuxen i Vimmerby, men har lockats till Motala av sambon Åsa. Tillsammans har de en pojke på 2 år och en nästan 5-årig flicka. ” Det är väl en av anledningarna till att jag inte vill köra i England. Man längtar hem till familjen!”

Stefan Andersson

Känner Shane väl

“Riktigt kul att Shane blir kapten i Kaparna i år. Det är en showman, och det kan behövas ibland. Eftersom alla kör för sitt levebröd kan det bli för individuellt. Som gammal hockeyspelare gillar jag att spela i lag där man jobbar för varandra. Det kan jag sakna ibland i speedwayen. ’tugget’ i omklädningsrummet höll ihop laget.” Vad tror du om Kaparnas lag i år? ”Som laget ser ut på papperet tror jag att det kan bli ett starkt lag med en bra laganda. Sen får väl lagledarna hjälpa till att bygga upp den också.”

 

Anders W