Ännu en nykomling – Tomas Karlsson

Lovande junior som redan under fjolårssäsongen fick känna på hetluften i elitserien i Piraternas väst, och även tog poäng. Siktar i år på att med matcher i såväl Piraterna som Kaparna ta ytterligare steg på karriärstegen. Har till i år även med hjälp av Piraterna bättre material, allt för att säsongen 2006 ska bli så bra som möjligt.

Tomas farmas från Piraterna där han kör som fri 8:a. Han betraktas som så lovande att Piraterna sponsrar honom med cyklar. Det är också ett sätt att försöka behålla talangerna.

Jobbar mellan speedwaytävlingarna

Tomas är 20 år och jobbar på Dometic med att packa kylskåp när han inte har ledigt för att köra speedway i Piraterna och Kaparna. Har du kört för någon annan klubb? ”2004 körde jag för Örnarna, men förra året återvände jag till min moderklubb, Piraterna.”  Är det inte svårt att få det att gå ihop ekonomiskt i början av karriären? ”Det är inte lätt. Nu hjälper Piraterna mig med cyklar och resor. Det är kanon, annars hade jag fått lägga av.” Inte hjälper dom dig med resor till Kaparnas matcher? ”Nej det får jag fixa själv.”

Vill börja plugga

Hur ser framtiden ut för dig? ”Det är svårt att säga. Jag tror att jag måste ha något bredvid speedwayen.” Vad tänker du dig då? "Jag har sökt in till byggnadsingenjörsutbildning i Uppsala. Det verkar kul.” Men du, vi har en jättebra sådan utbildning på Chalmers i Göteborg! ”Ja, men jag tror det blir Uppsala.”

 

16:e i JSM 2003

Det kan inte vara så många år du kört 500cc? ”4 år har jag kört på stora cykeln. Dessförinnan körde jag som knatte.” Hur har dina resultat varit de här fyra åren? ”Det har varit lite upp och ner. 2003 tog jag en 16:e plats i JSM. Det tyckte jag var bra då, men sen blev jag skadad under 2004. Visserligen tog jag mig till final i JSM, men…”

Känner Stefan och Shane väl

Varför valde du att köra för Kaparna i år? ”När dom ringde och ville ha mig tog jag chansen. Jag tyckte det var bra att få lite fler tävlingar. Där får jag dessutom sällskap av Stefan Andersson. Shane Parker känner jag ju också. Han körde i Piraterna för några år sedan. Det är kanon med sådana killar i laget. Vi har ett himla trevligt gäng i Piraterna också. Walasek är jättebra och sympatisk. Det är bara synd att han inte talar engelska nå´n vidare.”

Steen Jensen ger Tomas tips om sittställningen. Börje (Ring) lyssnar kritiskt

Farsan mekar

Har du råd med någon bra mekaniker? ”Det är farsan (Börje Ring) som mekar. Det är ju det bästa att ha en mekaniker i familjen!” Det kan man tycka. Att ha en farsa med speedwaymeriter i depån måste kännas tryggt. Kan du samåka med Stefan till matcherna? ”Nej, vi har egen bil. Man kan inte räkna med att det skall funka att åka tillsammans med cyklar och allt.”

Tomasz Gollob och Tony Rickardsson favoriter

Vad har du haft för idoler när du började köra speedway? "Det har väl varit Tomasz Gollob i första hand. Och så Tony Rickardsson så klart.” Tycker du inte Tomasz Gollob körde väl hårt? ”Det är klart, men det är tufft att köra GP. Det är överdrivet snack om att han och Nicki kör hårt. Dom vet vad dom gör.”

Lugn förartyp

Jag har hört att du har kurage, vad är du för förartyp egentligen?  ”Jag är ganska lugn, men när man får hjälmen på sig växer hornen fram.” Hur är dina starter? ”Dom funkar bra. Se´n är jag lite orutinerad. Släpper fram gubbar för att jag gör nå´t misstag i en böj.”

 

Anders W