Tomasz Gapinski

Kom till Kaparna 2003. Var en stor överraskning när han slog igenom på allvar säsongen 2004. En av få förare som är kvar sedan fjolåret, som for Tomasz egen del i kaparvästen får betecknas som ojämnt varvid han får förmodas vara rejält revanschsugen på att föra upp laget igen. Är startsnabb och en fighter som vägrar ge upp. Kör även för Wroclaw i Polen.

Tomasz Gapinski är tillbaka i Kaparna efter att ha varit utlånad till Bajen Speedway under en kort period i sommar. På grund av överflödet på förare med hög snittpoäng i laget har Tomasz fått stå tillbaka för andra förare under våren. Han hade också haft en relativt svag försäsong. Efter fyra matcher i Kaparvästen har han visat tydligt att han tillhör toppförarna i ett ordinarie Kaparlag. Vi, David Kujawa och jag, fångade honom efter hemmamatchen mot Örnarna innan han skulle skynda till nattfärjan från Trelleborg.

Tomasz är en fåordig person

Att göra en intervju med Tomasz Gapinski är inte den lättaste sak i världen. För det första talar han inte engelska, så intervjun måste göras med hjälp av tolk, i detta fallet David Kujawa igen. För det andra är han en fåordig person. Inget onödigt prat! Mot slutet av intervjun brydde David sig inte ens om att översätta alla frågorna för Tomasz. Han svarade på dem själv!

Började direkt på 500 cc

Tomasz du är 24 nu. Hur länge har du kört speedway? ”8 år” svarar han efter en stunds tvekan för att räkna efter. Så du började inte på 80 cc? ”Nej.” Varför började du med speedway? Det är ju en ganska farlig sport. Efter att ha ryckt på axlarna svarar han ”Jag har alltid varit intresserad av motorsport.”

Bröt foten för några år sedan

Du råkade ut för ett missöde i första heatet idag när du körde över Wojciechs cykel. Blev du skadad? Svaret blev ännu en axelryckning, så jag fortsatte att fråga om han haft några allvarliga skador under karriären. ”En bruten fot.” Jag fick ett intryck av att han kunde instämt med Shane Parker som uttryckte det med orden ”It's part of the sport.”

Har varit reserv i en GP-tävling

Jag försökt få fram vad Tomasz ansåg vara hans starka sidor som speedwayförare. Tyvärr föreföll han inte vilja ge något bestämt svar på den frågan. Jag fick intrycket att han betraktade sig som ganska all round. Jag frågade också om hans förhoppningar inför framtiden och om han satsar på GP-tävlingarna. Han har varit med i en GP-tävling ”som reserv” säger han med en föraktfullt min. Helt säkert är det inte den sista GP-tävlingen Tomasz deltar i!

Gillar att köra i Sverige

När jag frågar Tomasz varför ha kör i Kaparna bryr sig David inte om att översätta. Han svarar själv. Kanske tycker han frågan är dum. Han har ju svarat på den både för egen del och för Roman Chromic. Han svarar: ”Av samma anledning som jag.” Så vi får inte veta vad Tomasz själv tänker om saken, men det tycks vara säkert att våra polska förare trivs här.

Ojämn förare

Förra säsongen var inte så dålig för dig, men laget som helhet var en besvikelse. Vi hade kanske för stora förväntningar på dig. Vad tycker du själv? Tomasz svar är svårtolkat: ”Det är bara sport.” Tomasz har tillhört laget sedan 2004 (han fick inte köra någon match 2003). När först Peter Karlsson och sedan Ryan Sullivan lämnade laget hoppades vi Tomasz skulle växa ut till en an toppförare. Vi har sett honom göra fantastiska körningar, men också förlora mot sämre förare. I de fyra tävlingar han kört i år har han visat sig vara en mycket stark poängplockare. Vi hoppas detta är den riktige Tomasz Gapinski.

Vi har sett en ny sida av Tomasz i år

Vi minns en kontrovers mellan Tomasz och lagledarna under en match, som visade en egoistisk sida av honom. Han har rykte om sig att vara en extrem tävlingsmänniska. Saker och ting förändras. I dag, liksom tidigare i par med Bo Brhel, fick vi se bra lagkörning av honom. Det berättas också att han hjälpt de yngre förarna med inställningar på cyklarna. Det ser ut som om Tomasz vuxit ut till en av de ledande toppförarna i laget. Du är mycket välkommen tillbaka i laget Tomasz! Bara en sak – du måste lära dig engelska. ”Nästa år.”

 

En vanlig syn på Arendal i år

 

Anders W