KAPARNA ÖVERKLAGAR

2007-08-22

Måndagens styrelsemöte i Kaparna beslöt att överklaga Elitlicensnämndens beslut att
inte godkänna klubbens ansökan om elitlicens för säsongen 2008.
Enligt klubbens ordförande Kjell Åshede innebär styrelsens beslut att man gör en extra revision av år 2006. Det görs trots att SVEMO redan har godkänt bokslutet för årets elitlicens.

- Vi har i flera skrivelser försökt få Elitlicensnämnden att klargöra om vårens godkän-nandet av bokslutet 06 inte längre gäller. Något distinkt svar har vi inte fått. Inte förrän nämnden nu tog sitt beslut.

Det finns stor irritation inom Kaparna över Svenska Motorcykelförbundets agerande.
Dels att man först godkände bokslutet för att några månader senare underkänna det. Dels att elitnämnden valde att göra sitt nej maximalt offentligt. Om klubbens överklagan går igenom, blir enligt klubbens talesmän enda resultat att förbundet har försvårat för Kaparna att klara resten av årets säsong.

- Alla ville verkligen att Kaparna skulle genomföra säsongen, trots att det egentligen är omöjligt att köra elitserie utan egen bana. Men i våras ansåg både klubbar och Svemo att en elitserie på 9 lag skulle skada sporten. Kaparna har genomfört ett extremt svårt arbete så här långt och det är väldigt trist att förbundsfolk nu i elfte timmen närmast försöker ta livet av oss, säger Åshede.
- Allt fagert tal från i våras omvandlas nu till bara snack.

Sponsoransvariga inom klubben säger att tre pågående diskussioner med sponsorer dog den 14 augusti då nämnden gick ut offentligt. Det var inkomster av stor betydelse för Kaparnas förmåga att köra säsongens allra sista matcher. Flera klubbar ute i landet är också irriterade över att matcher mot Kaparna nu kan upplevas som mindre viktiga av publiken.
Någon klubb har enligt uppgift redan skrivit till SVEMO och protesterat över hur ärendet har hanterats.

Tommy Rander och förre elitdomaren Allan Dahllöf, har båda varit ordförande i Kaparna och vid många tillfällen haft duster med personer som SVEMO nyligen utsåg till Elitlicens-
nämnden. Inom klubben finns starka tvivel på nämndens förmåga att hantera Kaparna på ett objektivt sätt. Få ledande personer i klubben tror att pågående konfrontation blir den sista.

Kaparnas överklagan ska vara lämnad den 28 augusti.
I en pressrelease inför gårdagens segermatch mot Indianerna antyddes att Kaparna ändå skulle avvakta det sportsliga resultatet innan man kör igång arbetet med överklagan.


Elitlicens för Kaparna för 2008

2007-08-15

Kaparnas nästa styrelsemöte hålls måndag 20 augusti.
Kommentarer till Elitlicensnämndens beslut att inte bevilja elitlicens för 2008 kommer att göras dagen därpå.
Tills dess rekommenderar vi alla intresserade att läsa Elitlicensnämndens beslut som publicerats på SVEMO:s hemsida (innan det nådde klubben). Notera då särskilt att intyg som Kaparna lämnade inför 2007 godkändes av SVEMO.
Det är alltså samma bokslut och samma intyg som nu underkänns


Överklagan

2007-09-20

Beslut av Elitlicensnämnden, meddelat 14 augusti rörande Göteborgs MK:s (”GMK”)
ansökan om Elitlicens för 2008.


Av GMK:s stadga framgår att revisor(er) väljs av föreningens medlemmar på årsmötet.
Styrelsen får givetvis inte utse den som är satt att övervaka styrelsens arbete.
SVEMO inrättade elitlicensnämnden efter att GMK hållit årsmöte i mars 2006.
Styrelseledamoten i SVEMO, Bertil Bergström, hade uppdraget att förbereda införandet av en elitlicens. Bergström var vid månadsskiftet mars-april 2007 i kontakt med den då avgående ordföranden i GMK, Tommy Rander.
Det klargjordes för Bergström att revision inte var gjord av godkänd eller auktoriserad revisor, utan av de som hade valts av GMK:s årsmöte i mars 2006. Under samtal framkom att Bergström för SVEMOs räkning var beredd att acceptera att Sven Knutsson i Ulricehamn, som har god insyn i föreningens redovisning, särskilt intygade att några skulder inte förelåg 2006-12-31 visavi förbund, övriga klubbar, personal- och artistskatter eller anställda eller förare.

I den skriftväxling som skett mellan Elitlicensnämnden och GMK under juni och juli 2007, har GMK försökt förklara att man inte kan utse revisorer för att efterkomma nämndens begäran, utan istället framhållit att redovisningen per 2006-12-31 redan tidigare godkänts av SVEMO vad avser elitlicens 2007. GMK har direkt frågat om en ny revision verkligen är nödvändig, utan att nämnden givit ett klart besked
Den har istället upprepat frågan om de revisorer som valdes på årsmötet 2006 var aukto-riserade eller godkända, trots att det var känt att så inte var fallet redan när elitlicensnämnden tog vid efter Bergström. GMK uppfattar inte förrän i slutet av juli att kravet är absolut. Det är både svårt att förstå mot bakgrund av vad som tidigare har hänt och i praktiken omöjligt att efterkomma utan att bryta mot föreningens stadgar. Elitlicensnämnden hävdar i sitt beslut 14 augusti att frågan om vad som tidigare har hänt inte är relevant. GMK kan inte dela den uppfattningen.

GMK:s påpekande att det under rådande semestertider inte gick att få fram en godkänd revisor ska ses mot bakgrund av föreningens stadga – ett extra årsmöte ska inkallas i särskild ordning.
Det vore utomordentligt förvånande om ingen övrig förening har anmält samma problem, då GMK:s stadgar inte avviker inte från vare sig RF:s normer eller sedvanlig föreningsdemokrati i detta avseende. Frågan måste därför ställas om Elitlicensnämnden verkligen har kontrollerat att stadgarna har följts av övriga föreningar som har ansökt om elitlicens.

I rådande situation beslöt styrelsen i GMK, för att så långt möjligt efterkomma nämndens krav på godkänd eller auktoriserad revisor, att av revisor Reino Svärdh begära en extraordinär granskning av 2006 års räkenskaper. Det är den möjlighet som står till buds eftersom nytt revisorsval stadgeenligt skulle fordra inkallande av ett extra årsmöte.

Är ett syfte med införandet av en elitlicens att genomdriva bättre ordning i föreningarnas räkenskaper och ökad tydlighet, är det vår förhoppning att det i tillräcklig utsträckning har uppnåtts för GMK:s del i och med det arbete som redovisas i den särskilda granskningsrapport som bifogas denna överklagan.

Vi begär härmed att GMK:s ansökan om elitlicens ska bifallas.

Göteborg 2007-08-28

Kjell Åshede, ordförande

--------------------
Tilläggskommentar:
Kaparna har haft kontakt med två Elitklubbar för att kolla hur revisionsrapporten tillkom som skickades in i samband med ansökan om elitlicens för 2008. I det ena fallet utsågs revisorn av styrelsens ordförande (!). I det andra av styrelsen. Ingen av dem utsåg revisor på ett årsmöte. Ingen ombads av Elitlicensnämnden att skicka in årsmötesprotokoll för att kontrollera att revisorn utsetts stadgeenligt. Eller i enlighet med normal föreningsdemokrati. Eller i enlighet med lagstiftningen för föreningar. Eller i enlighet med Riksidrottsförbundets stadgar. Vi tyckte att det räckte att tala med två klubbar...


KAPARNA FICK NEJ AV RIKSIDROTTSNÄMNDEN: ALLSVENSKAN NÄSTA…

2007-11-01


Kaparnas försök att röja undan Svenska Motorcykelförbundets nej till elitlicens 2008 har misslyckats. Igår kväll beslöt idrottens högsta juridiska instans, Riksidrottsnämnden, att inte pröva lagets överklagan. Därmed är Göteborgsklubben vid vägs ände. RIN är slutstation i målet och sista ordet är därför sagt.

- Ett olyckligt beslut, säger klubbens ordförande Kjell Åshede.
- Vår ekonomi är bättre genomlyst än de flesta andra klubbars, vi fick dessutom elitlicens 2007 på grundval av samma bokslut som nu inte godkändes, så visst är det konstigt. Det är väldigt illa att RIN nu säger ok till olika idrottsförbund att hantera sina regler hur slappt som helst.
- Nu får vi gilla läget. Arbetet på att bygga ett allsvenska lag som vinner den serien har redan börjat.

Efter åtta år i Elitserien åkte Kaparna ut 2005. Man vann Allsvenskan direkt och återkom till Elitserien 2007. Utan egen bana gjorde laget en strong insats genom att undvika sista plats. Man blev näst sist och säkrade därmed sportsligt en plats i Elitserien 2008. Man föll alltså på att Svenska Motorcykelförbundet inte gav elitlicens.
Man börjar dock vind i seglen. Bristen på hemmabana är delvis undanröjd sedan Ullevi meddelat att den bana man bygger för Grand Prix också kan användas för det flesta av Kaparnas seriematcher.

- Klart att det är stor skillnad på att köra Elitserie och Allsvenska i en så stor publikgryta, men nu är det så och då får vi jobba med det, säger Åshede.

De krav i elitlicensen som ställs för start i Allsvenskan räknar Kaparna med att klara.
Främsta konkurrenter om en plats i Eliserien 2008 lär bli Vargarna från Norrköping och Valsarna från Hagfors i en allsvensk serie som på senare år utvecklats både sportsligt och publikt.

Kaparnas systerklubb Gastarna har också dragit igång ett lag i Division 1. Det gör man tillsammans med Malmös Gnistorna och Gislaveds Lejonen. Laget får sin bas i Malmö men räknar med att köra en eller annan match i Göteborg.

Kaparna blir också en mycket attraktiv klubb att farma med. Elitserien innehåller 10 lag men Allsvenskan bara sex och Kaparna är redan uppvaktade av fyra elitlag. Sportansvariga Håkan Rahbe och Tommy Rander håller alla dörrar öppna:
- Vi har två månader på oss att lösa förartruppen. Och att se till att de av våra förare som bör åka i eliten, hittar bra klubbar. Det och vad vi kan få ut av ett farmningsavtal blir avgörande för val av samarbetspartner, säger Rander.

Kaparnas skrivelse till RIN publiceras här i sin helhet. Var och en kan därmed själv bedöma hur de inblandade parterna har handlat. Skrivelsen är på 12 sidor.