Kampen om en ny arena

DETALJPLAN KLAR FÖR NY SPEEDWAYBANA I GÖTEBORG

2007-09-20

På torsdagen avvisade regeringen överklagan av detaljplan för en arena för bland annat speedway vid Säve i Göteborg. Arenan är planerad att bli nytt hem för husvilla Kaparna.
Den är dock planerad som en multisportarena med plats för andra sporter som hundkapp, fotboll och grässporter som amerikansk fotboll, rugby med mera.

Ärendet inleddes med att Göteborgs Stads Fastighetskontor hösten 2003 (!) beställde
en detaljplan för området vid Säve av Stadsbyggnadskontoret. Hästsporten och andra grannar har sedan samarbetat med Kaparna för att få området att passa alla. Senhösten 2006 landade så en mycket detaljerad plan på Byggnadsnämnden bord där den antogs den 12:e december.
Beslutet överklagades av tre hushåll till Länsstyrelsen, men den avvisade överklagan i slutet av april 2007. De missnöjda gav sig dock inte utan överklagade Länsstyrelsens beslut till regeringen, som är sista instans i plan- och byggärenden.

Så snart detaljplanen vunnit laga kraft börjar därför arbetet med bygglov och detaljplanering. För två av huvudsporterna är det bråttom. Både speedway och hundkapp är för närvarande husvilla. Hundkappet har fått hålla till i Borås och Kaparna har under en hel seriesäsong rest omkring på sju olika hemmabanor under ett år man själva döpt till Cirkus Kaparna.
- Det är ett viktigt framsteg för oss, säger klubbens ordförande Kjell Åshede.
- Även om vi hela tiden har trott att vi skulle klarar detaljplanen förbi alla hinder, så är det ändå skönt att nu kunna börja arbeta mer konkret.

Kaparna tror inte på att något är klart ute på Säve förrän tidigast våren 2009. Hur man ska lösa sina banproblem 2008 tänker man enligt Åshede avslöja ”ganska snart”. Kaparhövdingen säger samtidigt att mycket av planerna för 2008 redan är klara men att klubben först måste vänta ut om man får elitlicens för nästa år. I ögonblicket ligger frågan hos Svenska Motorcykelförbundets Appelationsnämnd, som har annonserat ett besked till i eftermiddag (fredag).