Matchprogram

Kaparna - VMS Elit 1/5

Smederna - Kaparna 8/5

Kaparna  - Västervik 15/5

Kaparna - Piraterna 22/5

Dackarna - Kaparna 29/5

Kaparna - Rospiggarna 5/6

Indianerna - Kaparna 12/6

Kaparna - Masarna/Avesta 19/6

Kaparna - Hammarby 26/6

VMS Elit - Kaparna 3/7

Kaparna - Smederna 10/7

Västervik - Kaparna 24/7

Piraterna - Kaparna 31/7

Kaparna - Dackarna 7/8

Rospiggarna - Kaparna 14/8

Kaparna - Indianerna 21/8

Masarna/Avesta - Kaparna 28/8

Hammarby - Kaparna 4/8

Matchrapport Kaparna - Elit Speedway Vetlanda

Så var det då dags att inleda årets elitserie i Speedway, för Kaparnas del innebar det hemmamatch i Nässjö mot Elit Speedway Vetlanda.
Hemmamatch på neutral bana innebar att bortafansen hade närmare än hemmafansen till matchen något som även märktes på fördelningen av antalet sympatisörer på banan.
Dock var det en hel del kapare på plats ändå som såväl syntes som hördes, åtminstone inledningsvis.
En buss med drygt 40personer rullade från Shell Ullevi strax efter tre efter att ha stått och väntat på en snubbe som sedan efter några samtal visade sig sitta på bussen…
Nåväl efter att ha plockat upp fyra personer i Borås där det även var en första paus så var sällskapet i bussen fulltaligt och världsmetropol efter världsmetropol passerades innan bussen slutligen efter att kört in vid fel sorts bana (bandy istället för speedway) i Nässjö rullade rätt och vi fick en liten promenad sista biten in till speedwaybanan, förbi ”vanligt” folk i kön och in genom den speciella VIP-grind vi fick gå igenom så var vi inne.
De sedvanliga lotterna inhandlades, med sedvanlig utdelning för de flesta av oss, och sedan intogs positionen i utgång av andra böj.
En del tyckte även det var fullkomligt chockerande att det inte fanns hamburgare eller för den delen fish&chips men efter ett snabbt konstaterande att det kan kompenseras med en korv till så var det dags för det som tydligen var dagens höjdpunkt, något som vissa även väljer att kalla matchen.

2464 personer hade bänkat sig runt om ovalen och efter att ha konstaterat att det var förändringar i laget sedan Rafal Szombierski enligt domaren Krister Gardell inte var godkänd att köra Riders för eftersom han inte kört tillräckligt med heat i Sverige, en affär det fanns olika uppfattningar om och som innebar att Kaparna körde matchen under protest. En protest som kommer behandlas av SVEMO.
Nåväl, detta innebar iaf att Kim Jansson fick flyttas upp från reservplats till plats ett och att Michael Berntsson fick göra sin debut i elitseriesammanhang som sjua istället för den plats som fria åtta han hade från början.
Kvällens första heat såg därför Kim Jansson och Piotr Paluch i de vackrast av västar mot Lee Richardson och Adam Skornicki i bortalaget. Skornicki föll av egen kraft och blev därmed utesluten i 3-3 läge. Omstarten tog sedan Paluch hand om och Kim Jansson kämpade sig förbi Lee Richardson på andra varvet och Kaparna inledde matchen på bästa tänkbara sätt med en oerhört skön femetta. Vilt jubel bland de tillresta kaparfansen.
Heat två, dagens första reservheat, bjöd sedan på en mycket sevärd kamp om andraplatsen i heatet som vanns av Vetlandas Thomas H Jonasson. Bakom nämnda Jonasson var det som sagt en hård kamp om andraplatsen mellan Tobias Johansson och Tomas Karlsson, Tomas visade varför han under fjolåret blev en sådan publikfavorit i kaparlägret och kämpade stenhårt och fick till slut sin andraplats. Visserligen 2-4 i heatet men med den spirande optimism som fanns bland Kaparfansen så sågs det i det närmaste som en seger i heatet. Tyvärr slutade Michael Berntssons första elitserieheat med en nolla men det kommer att komma poäng även från den kanten framöver.
Kvällens tredje heat bjöd på Rafal Dobrucki i nya dräktfärger samt Pawel Hlib i de vackraste av västar mot en gammal kaparbekanting i form av Jaroslaw Hampel samt hans lagkamrat Tomasz Jedrzejak.
Rafal körde ifrån övriga som vore det allsvenskan och Hlib visade härliga kämpatakter och tog tvåan, ytterligare en femetta till Kaparna och de inledande 3 heaten i matchen hade nu inneburit att Kaparna seglat iväg till en ledning med 12-6. Stämningen bland kaparfansen vart inte lägre efter detta heat kan meddelas.

Således var det dags för det fjärde heatet denna vackra vårkväll, det fanns tunga moln på himlen hela vägen från Göteborg och även när bussen rullade in på parkeringen i Nässjö men sedan när vi hoppade ur bussen försvann molnen efterhand, tänk att Kapare till och med kan påverka vädret, det du Pär Holmgren. Nåväl, fjärde heatet och där kom Rune Holta ut i Vetlandaväst och han visade att han minsann inte tänkte låta någon vara före honom i åtminstone det heatet, han vann klart och därbakom fick Thomas H Jonasson utkämpa en kamp med Chris Louis om andraplatsen. Tyvärr för Kaparnas del lyckades inte Chris ta sig om utan majoriteten i publiken, de som rest de fåtal milen från Vetlanda fick fira in sitt lags första femetta för kvällen.
Femte heatet stod för dörren och där ersatte Tomas Karlsson Michael Berntsson och Tomas fick därmed bilda par med Piotr Paluch. Tyvärr blev det ingen poäng för Tomas i detta heat men Paluch kämpade för att lyckas ta hem heatet men det gick tyvärr inte utan Tomasz Jedrzejak rullade först över mållinjen men då Paluch var tvåa så slutade heatet iaf 2-4 och matchen var nu så jämn den bara kunde bli, 15-15 och även om Kaparna haft ledningen så var ett oavgjort resultat inte något som många kapare var missnöjda med.
I det sjätte heatet fick vi sedan återigen se Rafal Dobrucki och Pawel Hlib, de två herrar som tidigare plockat hem en skön femetta till kaparlägret. De lyckades lika väl med sitt uppdrag i detta heat och även om Lee Richardson fick stopp och de därmed enbart fick tampas med Adam Skornicki så visade herrar Dobrucki och Hlib upp härliga takter och efter att de kört hem sin andra femetta för kvällen såg de till att Kaparna återigen ledde matchen. Snacket om att det kanske kunde bli en rejäl skräll tog så smått fart, även om en del av oss lite smånegativt innan match konstaterat att det nog kunde bli svårt att vinna med mer än 15-20poäng nu när vi inte fick köra riders.

Kim Jansson och Piotr Paluch tog ju även de en femetta i sitt första heat ihop under kvällen och nu var det dags för de herrarna igen, skulle de lyckas upprepa Rafals och Hlibs bedrift från heatet innan? Nej, tyvärr gick det inte lika bra denna gång utan Vetlandas Tomasz Jedrzejak vann heatet och hade Jaroslaw Hampel närmast bakom sig över mållinjen så det blev femett till Vetlanda istället. Återigen helt jämnt i matchen.
Det åttonde heatet bjöd så då på Kaparnas så här långt omöjliga par Rafal Dobrucki och Pawel Hlib. De hade denna gång Rune Holta och Thomas H Jonasson mot sig på startlinjen. Tyvärr blev Hlib denna gång helt utan poäng men Rafal utkämpade en kamp med Holta och vinnande ur den striden gick Rafal. Halva matchen var nu gången och det var oavgjort, 24-24. Det var något som inte många hade trott på innan matchen, det hade varit intressant att se vilket odds det resultatet hade gett hos något tipsbolag om man tippat det innan matchen.

Nu ändrade dock matchen skepnad totalt och Elit Vetlanda Speedway visade varför de av ”alla och envar” tippats som en guldkandidat även i år. I nionde heatet körde Lee Richardson och Adam Skornicki in en säker femetta till gästerna och ytterligare en femetta kom det sedan i tionde heatet till Vetlanda då Thomas H Jonasson och Rune Holta körde in som etta och tvåa.
Det tog halva matchen innan guldkandidaten lyckades ta ledningen och när sedan reservheat nummer två för dagen slutade femett till Vetlanda även det så gick luften ur matchen kändes det som ty nu ledde Vetlanda med 39-27.

 

I det tolfte heatet toppade dock Kaparna in Rafal Dobrucki i Chris Louis ställe för att försöka komma ikapp och Rafal bjöd Hampel på en mycket tuff kamp men Hampel gick segrande ur den striden och tyvärr fick Pawel Hlib stopp så heatet vanns av Vetlanda med 4-2 och därmed ledde de matchen med 43-29 med enbart fyra heat kvar och därmed var matchen över ty nu krävdes det fyra raka femettor för att segern skulle bärgas till Kaparlägret.

Heat tretton slutade sedan 4-2 till Vetlanda varvid deras seger även var hemma rent matematiskt.
Siffrorna rann sedan iväg på slutet och slutresultatet blev hela 60-36 i Elit Vetlanda Speedways favör.

Efteråt var det dock, trots resultatet, inte alltför nerstämda miner hos Kaparfansen. De flesta var överens om att även om det blev lite väl stor skillnad till slut så borgar inledningen av matchen för att vi mycket väl kan slå de lag vi först och främst behöver slå i år. Och vem vet hur matchen slutat om vi fått köra med det laget som var tänkt från början? Inget ont om de förare som körde men att tvingas byta laguppställning så tätt inpå start är aldrig bra.
Efter en kortare stund i bilkö så rullade bussen mot Göteborg borta i horisonten igen och vackra vyer som Jönköping/Husqvarnas stadsljus ut mot Vättern och sedan ett par timmar senare Göteborgs nattljus så var vi hemma igen. En speedwayresa var över och även om vi förlorade så var det en trevlig dag i alla fall. Och på tisdag tar vi och tvålar dit Smederna, eller vad säger ni?

KAPARNA

1.Kim Jansson 6 (2-0-1-1-2)
2.Piotr Paluch 8 (3-2-1-2-0)
3.Rafal Dobrucki 12 (3-3-3-2-0-1)
4.Pawel Hlib 5 (2-2-0-S-1)
5.Chris Louis 2 (1-1-TT)
6.Tomas Karlsson 3 (2-0-0-0-1-0)
7.Michael Berntsson 0 (0-0-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Smederna-Kaparna.

Två av de lag som gick poänglösa från premiäromgången stötte på varandra i Eskilstuna under tisdagskvällen.
En nätt tripp på 80mil tur och retur väntade när vi lämnade Göteborg på förmiddagen. I bilen hade det även lyckats smita in en smed men stämningen var god ändå.
Tunga mörka moln hade hela morgonen funnits över Götet och regnet föll det med, tanken var att vi säkerligen skulle hinna köra ifrån det och så blev det väl också till slut. Dock vräkte regnet ner långa stunder men tydligen var vädret betydligt bättre i Eskilstuna och det var ju det centrala denna dag.
Efter sedvanligt tjöt om allt och inget så kom vi på i Jönköping att ”vi känner ju en i Husqvarna, ska vi ringa och reka om han ska med” dock tyckte han att fem minuter var för kort framförhållning. Tja, vi lovar att ringa med tio minuters framförhållning nästa gång.
Sen tog vi ett fikastopp i Klas Ingesson-land (Ödeshög alltså) och efter lite funderingar kring vart vår medresande Smed tagit vägen, det kan tydligen vara lätt att tappa bort varandra på en rastplats med en vägkrog och en mack, så hade regnet hunnit ikapp oss.
Smeden var dock lika glad för det för nu hade han hittat en vingummipåse på rea och han var görnöjd över att ha sparat 13kr efter att köpt den istället för en pollypåse. Ja, herregud man måste låta ”barnen” hållas.
Efter att haft lite rally mot en lite lätt grinig saab cab-förare (i 70km givetvis, kanske upp mot 80) med en knapp förlust som grämde oss en del så rullade vi mot resans huvudmål förbi allt mindre orter innan vi såg Eskilstunas skyline i fjärran.
Efter att ha roat oss med att räkna pizzerior på en sträcka av 300meter i Eskilstuna så avslutades besöket i Eskilstuna centrala delar med lite käk på en lokal lyxkrog (kapare äter med klass och stil!) och sedan bar det av till banan.

Väl på plats så var det in, en sväng bort å titta in i depån, å sedan efter en stunds sittande så kom vi fram till att vi har för svaga nerver för att sitta och titta så det blev ståplats.
Första heatet för kvällen stod för dörren och där gjorde Matej Zagar debut i den vackraste av västar och körde i detta heat tillsammans med Chris Louis. Zagar visar omgående vad han går för är först ut och håller sedan positionen heatet igenom visserligen kämpar Smedernas Krzysztof Buczkowski väl för att rubba Zagar men lyckas inte så först över mållinjen i kvällens första heat i solen inför 2132personer på Smedstadion. Tyvärr lyckas inte Chris Louis knipa någon poäng så det första heatet slutar oavgjort och redan här visade det sig att det skulle bli precis så jämnt i matchen som de flesta förutspått.
Sedan var det då dags för kvällens första reservheat, just matchen i matchen mellan reserverna är ju alltid viktig att vinna. För Kaparna kom här lagkapten Kim Jansson samt Tomas Karlsson och de ställdes mot Morten Risager och Linus Eklöf. De flesta hade trott på seger för antingen Kim eller Risager men istället visade Smedernas andre reserv, Linus Eklöf vad han kan och körde hem en trea. Kim Jansson jagade honom febrilt men lyckades inte ta sig om. Bakom Kim höll Risager Tomas Karlsson bakom sig och det innebar 4-2 till Smederna i heatet.
Tredje heatet bjöd på det i Nässjö utmärkta radarparet Rafal Dobrucki och Pawel Hlib i de vackraste av västar. Rafal visade sin klass och vann heatet tämligen lätt, om man nu kan säg att det finns lätta heatsegrar. Bakom honom kämpade Krzysztof Kasprzak och Hlib om att bli tvåa, en kamp som smedföraren vann och därmed fick vi skriva in 4-2 till Kaparna som utjämnade matchen omgående efter att Smederna tagit ledningen.

Fjärde heatet således och här fortsatte det att vara jämnt mellan lagen, heatet slutar 3-3 sedan Piotr Paluch tagit kommandot direkt och sedan rullat först över mållinjen, Tomas Karlsson blev tyvärr poänglös.
Sedan följde ett med kaparögon sett mycket trevligt femte heat. Kim Jansson och Pawel Hlib avfärdade utan alltför stora problem såväl Krzysztof Buczkowski som Morten Risager även om den förstnämnde av smedförarna febrilt försökte haka på i inledningen av heatet. 5-1 till Kaparna och glada miner hos de, visserligen inte många men är man få får man jubla desto mer, kapare som var på plats.
Sjätte heatet följde på det och där var det återigen dags för firma Zagar och Louis, de ställdes denna gång mot en smedduo bestående av Krzysztof Kasprzak samt Rory Schlein. Nu var det tyvärr ur vår synvinkel dags för hemmapubliken att få jubla ty en tämligen säker femetta till hemmalaget kördes in sedan det verkat lite oklart vem av kaparförarna som skulle jaga. Och så var vi i ett oavgjort läge igen.

En dryg tredjedel av matchen var nu körd och helt jämnt, det är ju på sätt och vis så här man vill ha det varje match, bara man vinner när matchen väl är färdig. Tajt, tufft och jämnt, soligt och speedway man kan ha det sämre.
Och inte blev det sämre för oss med hjärtat i Kaparna i det sjunde heatet. Rafal Dobrucki samt Pawel Hlib körde i de vackraste av västar och som de gjorde det. Rafal visade direkt vad han gick för och bakom kämpade Hlib febrilt med Smedernas Andre Compton och Krzysztof Buczkowski i inledningen av heatet, en kamp Hlib vann och det gjorde att Kaparna till slut kunde köra in ytterligare en femetta. De tre sista har slutat femett, först till Kaparna, sen Smederna och nu Kaparna igen, tala om att det var skiftande resultat.
Heat åtta och där bytte Kaparna reserv från Tomas Karlsson till Kim Jansson och Kim fick därmed köra med Piotr Paluch. Dock kunde varken Kim eller Paluch göra något åt Rory Schlein i hemmalaget som plockar hem detta heats trepoängare tämligen enkelt. Kim kör dock in som tvåa och även om Paluch tyvärr nollar så leder Kaparna fortfarande match efter Smedernas seger med 4-2 i heatet. Dock är som vi alla vet inte två pinnar mycket att ha som ledning, även om det är bättre än att ligga under givetvis.
Nionde heatet således och dags för kamp mellan Wieslaw Jagus och Matej Zagar, de två tyngsta pjäserna i vartdera laget. Det blir en mycket tuff kamp dessa två herrar emellan heatet igenom men Zagar lyckas hålla sin ledning och köra in som segrare i heatet. Eftersom Chris Louis håller Linus Eklöf bakom sig så vinner Kaparna heatet med 4-2 och leder nu matchen med totalt 29-25.

Det tionde heatet så, ett heat fick startas om sedan Piotr Paluch fallit i första böj, Piotr reser sig dock och kan vara med i omstarten men uppgifter i efterhand talar om att han även drog i Kim Jansson i samband med fallet och att Kim sedan hade smärtor av den smällen.
Nåväl, omstart med samtliga fyra förare blev det och där visade sig Risager vara starkast. Kampen utspelade sig bakom honom Andre Compton och Kim Jansson utkämpade en strid i ett par varv där om att få med sig en pinne. Piotr Paluch tog tvåan. Kampen mellan Compton och Jansson pågick i cirka två varv innan Compton kunde säkra den poängen 4-2 till Smederna där således. I efterhand ett oerhört viktig heat speciellt med tanke på fallet men men…Kaparna hade fortfarande ledningen totalt sett.
Det hade nu blivit en liten zon mellan de i gänget som höll på Smederna och oss två rättrogna. Den hade varierat beroende på resultatet i matchen men herr förare av bilen och jag personligen var ju fortsatt mest nöjda med tanke på ställningen i matchen och båda sidor var lika övertygade om att inte övertygade om något framöver i matchen så det var fortsatt glada men alltmer nervösa miner.

Efter pausen var det då dags för kvällens andra reservheat och där vann Kim Jansson vann före Linus Eklöf. Bakom dessa båda herrar så låg först Tomas Karlsson på tredjevarvet och det hade inneburit 4-2 till Kaparna i heatet men tyvärr blev det ingen poäng för Tomas i detta heat utan Morten Risager kan under det andra varvet ta sig förbi och se till att heatet slutar 3-3.
Heat tolv och där kan varken Rafal Dobrucki eller Chris Louis på riktigt allvar rubba Rory Schlein samt Wieslaw Jagus som kör in en femetta till hemmalaget. Smederna ledde därmed matchen för första gången sedan heat två gått i mål. Visserligen var ledningen inte mer än två poäng men likväl.

Sedan var det dags för det ur en neutral synvinkel bästa heatet för kvällen, förarna som stod för denna högklassiga underhållning var i de vackraste av västar Matej Zagar och Pawel Hlib och i hemmalaget Krzysztof Kasprzak samt Krzysztof Buczkowski. Detta var ett heat där det är stört omöjligt att komma ihåg varenda omkörning etc., de byttes platser och var så otroligt tajt heatet igenom att man inte riktigt minns om man stod stum av beundran inför heatets utveckling eller studsade upp och ner av nervositet. Ett fullständigt fenomenalt heat där alla väl i princip hann inneha alla positioner. Vann heatet gjorde till slut Matej Zagar före de två smedförarna och därmed slutade heatet 3-3 och Smedernas tvåpoängsledning var intakt.
Det var sedan dags för det sista heatet innan nomineringarna för dagen och där tyckte tydligen Smederna att båda förarna skulle ha röd luva så det var två röda förare således. Kaparna kom med Rafal Dobrucki och Piotr Paluch som ställdes mot Andre Compton samt Wieslaw Jagus i smedväst. Rafal inleder heatet i ledningen med Paluch bakom sig. Dock vägrar Jagus ge sig och kämpar sig förbi Paluch på andra varvet och sedan tar han upp nästa jakt, denna gång på Rafal som han sedermera lyckas passera under det fjärde och sista varvet. Oerhört tungt att se en heatseger blåsa bort så. På något sätt kändes det efter detta som att det skulle bli oerhört svårt att repa nytt mod. 3-3 i heat fjorton och Smederna ledde matchen med två poäng med två heat kvar.

Således var det dags för nomineringarna och i det femtonde heatet så körde Kim Jansson och Piotr Paluch för Kaparna, tyvärr räckte det inte till någon heatseger utan segern i heatet gick till Smederna med 4-2 och därmed var Kaparna piskade att ta en femetta i sista heatet för att få med sig någon poäng från matchen.
Kaparna kom där med Rafal Dobrucki och Matej Zagar men det hjälpte inte, Smedernas Jagus och Kasprzak tog hem en 4-2 till hemmalaget, Kaparnas tvåa togs av Rafal och segern till Smederna i matchen med totalt 51-45. Man fick lite nedstämd tacka smeddelen av gänget i böjen för god match och se fram mot 40mil hem istället.
Samtidigt som matchen tog slut kom det några droppar regn, till och med himlen gråter ner Kaparna förlorar. Solen gick ju ner bakom huvudläktaren precis när Smederna tog ledningen i matchen igen med, så alla makter höll på Kaparna.

Efter att ha stått och tjötat en kvart, tjugo minuter istället för att sitta i bilen i stillastående köer på tomgång, gick sedan smidigt ut och 40mil låg framför oss.
Först tillbringades de milen med att lyssna på sportradion och avslutningen av Masarnaavestas match mot Dackarna. Döm dock av vår förvåning och lite mer uppgivenhet än ilska över att sändningen bröts 21.40 för att sändningen var slut. Nu löste det sig med Internet på en mobiltelefon men kan inte vara sköj för de som var tvungna att invänta ”det sena sammandraget” 22.10.
Det kan med en gång konstateras att det inte direkt var mycket folk ute och åkte denna tisdagskväll förutom massa långtradare som vi verkligen älskade när det var enfiligt. Nåväl, hemresan flöt på snabbt och lätt, ett kortare tanktstopp och hemma i Götet igen vid ett.
Dock har vi svårt att släppa en fråga vi satt och gnagde på under hemresan, huruvida det finns någon idag aktiv förare som tagit sm-guld med tre olika klubbar, en hel del med guld i 2klubbar kom vi på men har någon ett svar på om någon plockat tre i tre olika klubbar är ni välkomna med svaret i gbn!
Trots att vi fick däng var det en mycket trevlig dag och får även passa på att tacka herr chaffis som körde de 80milen, samt de vi träffade i Etuna.
Nästa vecka rullar bussen mot Gislaved, häng med du med, speedwayresor är alltid trevliga och roliga tillställningar!

Kaparna

1. Matej Zagar 9 (3-0-3-3-0)
2. Chris Louis 2 (0-1-1-0)
3. Rafal Dobrucki 11 (3-3-1-2-2)
4. Pawel Hlib 5 (1-2-2-0)
5. Piotr Paluch 6 (3-0-2-1-0)
6. Kim Jansson 12 (2-3-2-0-3-2)
7. Tomas Karlsson 0 (0-0-0)
8. Michael Berntsson körde ej

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - Västervik

En vecka hade återigen passerat, det var tisdag och det var speedway. Eftersom det var dåligt väder i Göteborg tänkte vi att det var lika bra att åka till Gislaved och köra där, sagt och gjort en stund efter 16.00 rullade en buss med ett fyrtiotal personer från Shell Ullevi i de centrala delarna av Götet mot Gislaved.
Regnet vräkte ner men stämningen var god ändå och resan gick snabbt, dels är det ju inte så långt till Gislaved och dels var det trevligt så väl framme vid banan en stund efter 18 så hoppade vi ur bussen inne i depån och där splittrades skaran och folk intog sina positioner på sina favoritplatser runt banan.
Som den ständige pessimist jag faktiskt är konstaterade jag återigen att den match som låg framför oss var en sådan vi skulle få svårt att vinna med mer än 20poäng.
En regnskur en dryg halvtimme innan start senare så startade kvällens huvudhändelse, även kallat matchen på fackspråk.

1013personer hade sökt sig till banan, en visserligen rätt låg siffra men vädret lär har skrämt iväg både en och två från att ta chansen att resa från såväl Götet som Västervik och båda har ju en bit att resa så många valde nog att inte chansa.
Första heatet för kvällen vanns av Rafal Dobrucki dock kunde tyvärr inte hans partner i den vackraste av västar i heatet, Pawel Hlib, plocka någon poäng så heatet slutade 3-3.
Dagens första reservheat och tillsammans med Tomas Karlsson fick vi se blixtinkallade Stefan Dannö i kaparväst och dessa båda herrar ställdes mot Västerviks reservpar i form av Billy Forsberg och Tomasz Chrzanowski. Stefan jagade tappert för att lyckas sno åt sig mer än en poäng men lyckades tyvärr inte med det och Västervik körde in sin första femetta för kvällen sedan Chrzanowski vunnit heatet.
Kvällens tredje heat följde helt logiskt på kvällens andra. I detta tredje heat kom lagkapten Kim Jansson samt Chris Louis i de vackraste av västar. Kim fick dock problem och fick stopp varvid Chris ensam fick försöka ta sig om Västerviksförarna i form av Sebastian Ulamek och Tomasz Gollob. En övermäktig uppgift för Louis skulle det visa sig och efter att Gollob kommit först och Ulamek tvåa så skrev vi in andra raka femettan till Västervik denna kväll.

Heat fyra och där såg det ett tag ut som om det åtminstone inte skulle bli 1-5 men tyvärr kunde inte Piotr Paluch hålla Tomasz Chrzanowski bakom sig och då Niels Kristian Iversen vart först över mållinjen blev det återigen 5-1 till Västervik. Tomas Karlsson tyvärr en bit efter.
Heat fem bjöd på en sevärd kamp mellan Rafal Dobrucki och Tomasz Gollob. Rafal tog ledningen i heatet men Gollob kämpade stenhårt för att ta sig förbi och lyckades till slut också, men tro inte att det var slut med detta. Rafal ville verkligen visa sin landsman vad han går för och i sista kurvan går Rafal om igen och vinner heatet. Bakom dessa båda herrar kommer Stefan Dannö och Kaparna får poängövertag i ett heat för första gången under kvällen genom seger med 4-2.
Efter heat fem kommer heat sex och det var ett annorlunda heat. Kim Jansson får stopp i starten och sedan faller Bjarne Pedersen på första varvet och det blir omstart i heatet med enbart två förare. Chris ska fajtas med Chris. Louis i kaparfärger och Harris i Västerviksväst.
Harris plockar starten och sedan håller han ledningen heatet igenom och ser till att heatet slutar 3-2 till Västervik som efter sex heat leder med hela 23-12.

I deras första möte så vann Rafal Dobrucki över Tomasz Gollob nu vart det ombytta roller i det sjunde heatet. Gollob plockar heatet före Pawel Hlib, tyvärr för Kaparnas del lyckas inte Rafal få med sig någon poäng från heatet utan ettan går till Sebastian Ulamek och därmed vinner Västervik även detta heat.
Efter det följde två raka femettor till Västervik innan Stefan Dannö i det tionde heatet tog en tvåa efter att ha hållit Billy Forsberg bakom sig men då Pawel Hlib blivit utesluten efter en incident med Billy Forsberg så slutar heatet 4-2 till Västervik som i paus ledde med 41-18.

Kvällens andra reservheat och där får båda lagens åttor en chans att visa upp sig, Michael Berntsson ersatte Tomas Karlsson i den vackraste av västar och Viktor Bergström ersatte Billy Forsberg i Västervik. Heatet slutar dock med en femetta till Västervik likväl.
Heat tolv bjöd sedan på kvällens bästa heat. Kim Jansson hade en benhård fajt med Sebastian Ulamek och Chris Harris där Kim var om några gånger, föll tillbaka och gick om igen. Tyvärr var han inte om de båda Västerviksförarna när det betyder som mest, det vill säga över mållinjen utan det blev ytterligare en femetta till Västervik men det var ett ruskigt bra heat och otroligt bra kämpat av Kim och den körningen förtjänade verkligen ett bättre öde.
Trettonde heatet på det och här kämpades det återigen hårt om placeringarna men återigen var det Västervik som över mållinjen var först.
I det fjortonde heatet tog sedan Kaparna hem sitt blott andra heat för aftonen då man vann med 4-2 efter att Pawel Hlib vunnit heatet och Paluch plockat hem en pinne. 4-2 i heatet.

Femtonde heatet slutar sedan som åtta andra heat under kvällen, med en femetta till Västervik.
Sedan avslutar dock Kaparna matchen mycket bra genom att vinna kvällens sista heat med 5-1 Rafal Dobrucki och Pawel Hlib som vad det såg ut tämligen enkelt avfärdade Tomasz Gollob och Niels Kristian Iversen. 5-1 i det heatet till Kaparna, matchen var slut och det började droppa från himlen, till och med himlen gråter när Kaparna förlorar. Västervik avgick med en storseger på hela 64-31 och det var inget att snacka om egentligen, Västervik var helt enkelt bättre.
Dock är man ju aldrig bättre eller sämre än sitt sista heat och det vann vi ju med 5-1….

Frusna satte sig sedan skaran för hemfärd igen och ingen var alltför besviken, visst var de flesta överens om att siffrorna rann iväg lite väl långt men på tisdag är det ny match och nya friska tag. Lite mer än 1,5timme senare var vi hemma i Götet igen. Kom hem, rättade oddsetlapparna och insåg att 260 kronor var hemma, tänkte på samma sätt som Nationalteatern nästan skrev ”Men glöm din värk i hjärtat och glöm ditt kneg min vän för snart så är det tisdag då försöker vi igen...”

Kaparna

1.Pawel Hlib 7 (0-2-U-3-2)
2.Rafal Dobrucki 10 (3-3-0-1-3)
3.Chris Louis 3 (1-2-0-0)
4.Kim Jansson 3 (S-U-1-1-1)
5.Piotr Paluch 3 (1-1-0-1-0)
6.Tomas Karlsson 0 (0-0-0)
7.Stefan Dannö 5 (1-1-2-1)

Till toppen på sidan

Gafurov och Berntsson två av få glädjeämnen i Linköping. Rapport från Piratmatchen

Kaparnas tredje hemmamatch på tredje hemmabanan gick av stapeln på den gamla GP-arenan i Linköping. Som så ofta förr den här säsongen började matchen bra. Rafal Dobrucki vann heat 1 före en vilt jagandes Kenneth Bjerre med Chris Louis strax bakom sedan den andra piraten Stefan Andersson fått stopp i starten. Det andra heatet vanns av Piraternas Michal Szczepaniak som körde mycket starkt hela kvällen och hade stor del i lagets seger. Kaparförarna lyckades ändå rädda 3-3. Gästerna kvitterar i heat 3 när Rafal Szombierski gör debut i Kaparna. Rafal var med hyggligt i starten men lyckades inte hålla Mikael Max bakom sig medan Kim Jansson trots ihärdigt kämpande inte kom förbi startsnabbe Piraten Grzegorz Walasek. I det fjärde heatet var det dags för ännu en debutant i form av Renat Gafurov. Men han var tyvärr lite för laddad och körde i tejpen, eftersom Pawel Hlib redan var på banan fick Tomas Karlsson hoppa in men tyvärr fick han stopp och Pawel rådde inte heller denna gången på Szczepaniak och inte heller Ryan Sullivan.

Heatet slutade 1-5 vilket också de två följande heaten gjorde. Chris Louis kände av sin gamla ryggskada och kunde inte håll i trots en bra start och i heat 6 fick Kim motorras och föll på en andraplats. 12-24 stod det nu i matchen som började jämnt men nu rasat iväg alldeles för mycket. Två av Kaparnas bättre förare, Rafal och Pawel lyckas därefter nolla Walasek men får istället se sig besegrade av en för dagen mycket pigg Mikael Max. Rafal toppas in i nästa heat men kommer bara tvåa och ett nytt fall på Kim Jansson gör tyvärr att toppningen slutar med 2-4. Nu var det inte speciellt roligt att vara kapare när inte ens toppningarna fungerar. En strimma hopp smög sig ändå in i en luttrad kaparsjäl när Renat Gafurov for iväg som en raket i 9 och vann före Kenneth Bjerre på en bra tid dessutom. Pawel Hlib kom dessutom trea och Kaparna tog hem heatet med 4-2.

Varför man väljer att byta bort sin junior när man leder med 12 poäng med mer än halva matchen körd kan man undra. Men oavsett så sätts Szczepaniak in istället för Christian Ingesson och Michal är mycket vass och lyckas också slå Rafal Dobrucki och tillsammans med Ryan Sullivan ta en ny femetta till Piraterna. I det elfte heatet lyckades Pawel äntligen bemästra Szczepaniak och också Michael Berntsson som ersatte Tomas Karlsson slår sin gubbe, Christian Ingesson, och tar poäng i sitt första framträdande för kvällen. 4-2 igen men Piraternas ledning började nu kännas för stor med de få heaten som återstod av matchen. I det tolfte heatet slår Piraterna till med 2-4, Gafurov gör ett bra heat igen men det räcker inte när Szombierski inte gör det. Piraterna säkrar segern genom 1-5 i heat 13 men Renat och Dobrucki ser ut att kunna köra hem åtminstone 4-2 i det fjortonde heatet. Rafal och Ryan Sullivan har en hård kamp om heatsegern men symptomatiskt för matchen är det piraten som tar hem det till slut. Kaparna väljer att lufta Michael i heat 15 men varken han eller Pawel lyckas tyvärr slå någon av gästerna.

Heat 16 var desto roligare. Rafal får på en mycket fin start från innern och tar ledningen före Sullivan och Max. I den andra kurvan kör Renat mycket fint och lyckas med ett snyggt spårbyte pressa sig innanför de båda tätt åkande piratförarna. Han håller hela vägen och ännu en gång lyckas Kaparna i alla fall avsluta med en snygg femetta.

Individuella resultat Kaparna
1. Rafal Dobrucki 13 (3-2-2-1-2-3)
2. Chris Louis 1 (2-0-TT-TT)
3. Kim Jansson 3 (2-F-S-1)
4. Rafal Szombierski 1 (0-1-0)
5. Renat Gafurov 8 (TT-3-2-1-2)
6. Pawel Hlib 9 (2-1-1-1-3-1)
7. Tomas Karlsson 2 (1-S-1-0)
8. Michael Berntsson 1 (1-0-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Dackarna - Kaparna.

Femte omgången i elitserien 2007 stod för dörren och det var dags för Kaparna att bege sig till Målilla och mötet med Dackarna.
Färden inleddes vid ettsnåret från centrala Götet och rullade sedan på genom världsmetropol efter världsmetropol och efter att konstaterat att alla jagar där vi befann oss eftersom inledningsfrågan på lokalradion var ”är du ute och jagar?”. Så tornade Målillas skyline upp sig framför oss och vi insåg att vi var framme vid banan, färden hade gått fort och vi var nu framme.
Vi slog oss ner vid en bänk och glanade in i depån ett tag innan vi sedan såg att bortafanskvoten utökats med en massa procent och vi intog sedan vår position på läktaren.

2972 personer hade bänkat sig runt banan och de flesta fick jubla redan efter första heatet då hemmalaget genom Hans Andersen och Peter Karlsson körde in en femetta till Dackarna.
Dagens andra heat och där mönstrade Kaparna Stefan Dannö och Tomas Karlsson. Tomas fick tyvärr ett S i protokollet men Dannö försökte men hade uppenbara problem i andra böj där det hoppade och studsade väldigt mycket för honom varvid han inte kunde ro på hemmalagets reservpar och kvällens andra femetta var därmed ett faktum. Ingen dröminledning på matchen precis.
Det tredje heatet sedan och där fick såväl Kim Jansson som Rafal Dobrucki ge sig för Fredrik Lindgren som tog hem heatet men vi kunde iaf, åtminstone tillfälligt, stoppa Dackarnas utökning av ledningen då heatet slutade 3-3.
Fjärde heatet och där fick vi Kapare på plats se ett av dagens glädjeämnen i Kaparlaget köra, Renat Gafurov kom ut tillsammans med Stefan Dannö. Dannö fick tyvärr inte med sig någon poäng men Renat visade härliga takter och kämpade stenhårt. Tyvärr kunde han inte rå på Andreas Jonsson men en tvåa blev det och heatet slutade därmed 4-2 till Dackarna.

Efter heat fyra kom heat fem och där får vi se en härlig kamp mellan Kim och Peter Karlsson en kamp som Kim går segrande ur och tar hem en skön trea, kvällens första heatseger för Kaparnas del. Bakom rår tyvärr inte Tomas Karlsson på Ricky Kling vilket innebär att heatet slutar 3-3.
I det sjätte heatet blir det även där oavgjort. Pawel Hlib som även han kämpade på bra under kvällen, just kämpande mot Fredrik Lindgren men de gick inte hela vägen utan Lindgren tar hem heatet. Hlib blir tvåa och Chris Louis tar en pinne efter att ha haft Ricky Kling bakom sig i mål.
Heat sju och där tar firma Hans Andersen & Peter Karlsson en ny femetta till Dackarna.
Åttonde heatet vinns av Fredrik Lindgren som dock har en mycket hårt kämpande Renat Gafurov bakom sig som försöker och försöker på alla de sätt för att ta sig om men tyvärr inte lyckas med det. Lindgren vinner heatet som sagt och i och med att Christian Hefenbrock slår Stefan Dannö så vinner Dackarna heatet med 4-2. Efter halva matchen leder därmed Dackarna med 32-16.

Andreas Jonsson vinner det nionde heatet före Pawel Hlib och Robin Törnqvist. Chris Louis som tidigare under kvällen varnats för dålig startdiciplin blir nu utesluten just för det så Pawel fick ensam försvara de vackra kaparfärgerna. 4-2 till Dackarna slutar heatet.
I det tionde hetat får båda lagens åttor känna på banan, en kamp som Michael Berntsson vinner över Joakim Engstrand. Kampen om förstaplatsen står mellan Hans Andersen och Renat, Hans vinner men får kämpa hårt för det verkligen för Renat visar verkligen att han kan kämpa. 3-3 slutar heatet således.
Paus och korvinköp!

5-1 till Dackarna i elfte följs av 4-2 i tolfte innan det återigen blir 5-1 till Dackarna i det trettonde. Matchen var därmed slut som match men det återstår ändock tre heat.
I det fjortonde får alla släppa Andreas Jonsson men bakom honom ser Renat Gafurov och Rafal Dobrucki till att heatet slutar oavgjort genom att hålla Hans Andersen bakom sig. 3-3 där.
I det femtonde sker det då som vi väntat på hela kvällen, poängövervikt för Kaparna i ett heat. Pawel Hlib vinner och Kim Jansson kör in som trea varvid Kaparna vinner heatet med 4-2 och man fick ett segerheat med sig hem.
Sista heatet vinns av Dackarna med 5-1 och matchen slutar 63-33 till hemmalaget.

Visst var det stora siffror men många av heaten bjöd på hårda och tuffa kamper om poängen ändå och glädjande var det att se hur Renat och Hlib verkligen kämpade stenhårt i vartenda heat och Kim fick slå Peter Karlsson efter en mycket fin insats.
Det är ju dock inte borta mot Dackarna vi ska ta poäng så minerna var inte alltför nedstämda på väg hem.
Hemvägen ägnades åt gött tjöt om allt och inget och en vi fick även se en del av Småland som vore det som hämtat ur en turistreklamfilm för Sverige. Fint.
Sedan ska ju några vara sist ut från en amerikansk gourmetkrog i Jönköping innan de stänger med.
En mycket trevlig dag trots allt kunde vi summera det som när vi framåt halv tre, tre var hemma igen.
Snart så är det tisdag och då försöker vi igen, speedway är en fest!

Kaparna.

1. Pawel Hlib 8 (1-2-2-0-3)
2. Chris Louis 1 (0-1-U-0)
3. Rafal Dobrucki 6 (2-1-2-1-S)
4. Kim Jansson 6 (1-3-0-1-1)
5. Renat Gafurov 9 (2-2-2-2-1)
6. Tomas Karlsson (S-0)
7. Stefan Dannö 2 (1-0-0-1)
8. Michael Berntsson 1 (1-0)

Till toppen på sidan

Ack Värmeland du sköna? Matchrapport Kaparna - Rospiggarna 2007-06-06


Solen sken ikapp med studenternas vrålande från diverse lastbilsflak etc. om hur bra de var när ett trettiotal Kapare och faktiskt tre piggar samlades vid det alltmer byggarbetsplats liknande Shell Ullevi för avfärden med bussen halv tre.
Värmen var rejäl liksom hoppet hos fansen på plats. För visst var detta en match vi hade möjligheten att vinna det var vi alla övertygade om.
För de som åkt ett antal gånger var det bara att sätta sig på ”sina” platser i bussen och inleda det goa tjôtet inför matchen.
Vad skulle vi vinna med?
Skulle vi inte ta med oss ett lastbilsflak med studenter upp till Karlstad?
Ja, det var precis då trevlig som det alltid är på de här bussresorna. 25mil behöver verkligen inte vara långt!
Vi ägnade resan åt en del härliga diskussioner, såsom om att vi alla borde köpa varsin kaparfågelholk och ha fågelholkstifo på Tallhult nästa ”hemmamatch”. Detta efter att ha sett en försäljare av fågelholkar målade i olika hockeylagsfärger så kom vi på att en beställning på varsin kaparfågelholk var ett krav nästa resa!
Sedan var det även en go diskussion om att det var för nära till Karlstad så fram med speedwaykalendern för 2007 och titta på hur långt det var till Östersund! Det var enbart 78mil enkel väg, där borde vi lägga en match så det blir lite mer sport att resa. Visserligen var det även en önskning från en minoritet om att köra i Vladivostok och åka minibuss dit, men det tar vi en annan match, kanske sista hemmamatchen?
Härlig stämning upp i alla fall en paus vid ett litet motell med kiosk mitt ingenstans hanns också med innan bussen vid sextiden rullade in i Karlstad och efter inköp av ytterligare vätska (man blir törstig i 30gradig hetta) så intogs positionerna runt banan.

Man kan säga mycket om publiksiffran som stannade på 509, den var inte bra, men det var trevligt för oss som var där. Måste även ta tillfället i akt här att säga att de Karlstadsbor som man bytte några ord med ALLA var oerhört trevliga.
Sedan började då det som var den huvudsakliga anledningen till att vi åkt till Solkatternas hemvist, även kallat matchen.
Vi kapare fick uppleva en mycket tung start på matchen då kvällens båda första heat slutade 5-1 till våra gäster från Hallstavik. Positionerna ”säkrades” redan i starten och sedan var det inte så mycket att skriva hem om.
Oerhört tungt i alla fall, förhoppningarna må ha varit väl högt ställda men så var det då dags för det tredje heatet och där kom Rafal Dobrucki samt Renat Gafurov i de vackraste av västar.
Rafal tog kommandot direkt och även Renat inledde väl men fick ett res i utgången av förstaböj och tappade där mark gentemot övriga förare och fick sedan kämpa för att komma ikapp. Ikapp kom han men tyvärr inte förbi men tack vare Rafals seger i heatet slutade heatet 3-3 och Rospiggarns ryck stoppades upp, åtminstone tillfälligt.
Heat fyra för kvällen och där var det dags för Matej Zagar att göra sitt första heat för kvällen, han kom tillsammans med hemmaföraren Daniel Nermark, men ingen av dessa kunde göra något åt formtoppade Jonas Davidsson. Även som Kaparfan var det bara att applådera Davidssons insats här under kvällen, full pott är givetvis extremt starkt gjort. Bakom Jonas just i detta heat kom Matej Zagar följt av Daniel Nermark. Således 3-3.

Heat fem stod sedan för dörren och där satte Kaparna in Daniel Nermark istället för Tomas Karlsson och därmed blev Kaparnas par i heatet Kim Jansson och nämnde Nermark.
Dock kunde ingen av våra kaparförare ta hem heatet utan som det sett ut innan under kvällen var det starten som visade vem som skulle vinna då Travis McGowan vann såväl starten som heatet. Bakom honom kom de båda kaparförarna varvid vi fick se ännu ett oavgjort heat. De åtta poäng som piggarna körde in som försprång i de två första heaten för kvällen var även efter detta heat just skillnaden mellan lagen.
I det sjätte heatet är det som väntat Greg Hancock som vinner, Rafal lyckas ta sig om Adrian Miedzinski och såg till att Piggarnas 5-1 förminskades till en seger med 4-2. I heatet efter vann så Rospiggarna med 5-1 trots att Kaparna toppade in Matej Zagar i Kim Janssons ställe. Närmast en kaparpoäng under heatet var dock Chris Louis som kämpade stenhårt för det och blev omkörd av Zagar först när heatet var kört för Kaparnas del. Rospiggarna drygade därmed ut sin ledning till 28-14 efter sju heat.
Åttonde heatet slutar sedan 4-2 till Rospiggarna och ledningen drygades ut ytterligare.

Daniel Nermark och Matej Zagar kom iväg bäst i heat nio och Zagar hade en ledning han behöll heatet igenom och Nermark kämpade bra därbakom men kunde ej stå emot Greg som tog tvåan. Greg var enda rospigg i heatet då det i första start var en incident där Adrian Miedzinski var vållande till att båda han och Nermark föll, båda reste sig dock och kunde fortsätta matchen. Miedzinski dock utesluten ur heatet.
Heat tio slutade med poängövervikt för Rospiggarnas del genom en 4-2 seger och deras ledning var nu uppe i 38-22. Dock var det kamp om placeringarna i heatet en lång stund då Rafal fajtades med omöjlige Jonas Davidsson om förstaplatsen en kamp där tyvärr ur en kaparsynvinkel Rafal fick ge sig och bakom dessa herrar hade Louis en kamp med Chris Slabon om enpoängaren. Det var trevligt under kvällen att se att Louis kämpade stenhårt om varenda poäng och var nära poäng i sina heat även om inte utdelningen var så bra rent poängmässigt. Men det var ett fall framåt i vilket fall.
En kort paus och sedan dags för heat elva, som slutade oavgjort sedan Daniel Nermark visat att han kan sin Karlstadsbana genom att efter en snygg omkörning plocka hem trean.
I tolfte heatet säkrade så Rospiggarna segern genom att ta hem en femetta.

Trettonde heatet och där var det en av kvällen behållningar som Kaparsupporter, Kim Jansson var före Greg ut och höll den platsen genom hela heatet efter en mycket starkt kämpainsats. Många applåder från kaparna på läktarna och något positivt man kan ta med sig från aftonen.
Kim toppades in i fjortonde, het som han var efter trettonde heatets insats och det var en lyckad toppning. Visserligen gick det inte att göra något åt Jonas Davidsson men heatet slutar 3-3 sedan Kim plockat tvåan och Matej Zagar tagit hem en pinne.
Således dags för nomineringsheaten och i det femtonde så fick vi se Kim Jansson för tredje heatet i följd och han fick sällskap av Daniel Nermark. De båda gjorde det mycket bra och avfärdade båda Rospiggarnas förare och kvällen första och enda femetta till Kaparna var hemma. Nermark vann heatet och även om Janusz Kolodziej kämpade för att lyckas ta sig om Kim fick vi på plats bevittna en femetta till Kaparna.
Sextonde heatet slutade sedan 5-1 till Rospiggarna genom Greg Hancock och Jonas Davidsson som visade att de är om inte det bästa så absolut ett av de absolut bästa paren i elitserien för tillfället. Jonas fick dessutom ta trean och full poäng.
Matchen var över och Rospiggarna avgick med segern med 58-38.
Inget att säga om de var bättre helt enkelt. Jonas Davidsson och Greg Hancock visade hur oerhört viktiga de är för laget med 15 respektive 12pinnar.

Efter matchen var det så dags att äntra bussen för hemfärd, i utkanten av den parkeringen där bussen stod luktade det dessutom Arendal varvid minera var mer uppåt igen.
Efter att ha druckit ytterligare läsk, och för er som undrar var det just läsk och inget annat, för att återställa vätskebalansen efter drygt tre timmar mitt i solen så var det goa tjôtet igång igen och det avhandlades allt och inget som det ska vara.
Det var en härlig debatt om vad bakverk egentligen heter till att börja med.
Sedan var det en hel del om kommande GP-tävlingen samt en diskussion om det ruskigt hårda schemat förarna har. Sistnämnda debatt igångsatt av att Rafals och Renats bussar körde om oss tidigt, tidigt på väg mot färjor söderut. Rafal som förövrigt måste ha kommit ovanligt sent till banan då hans buss körde om oss långt uppåt landet, vid Åmål ungefär.
En hel del avhandlades även på hemvägen och bland annat ett stopp vid en bensinmack som antagligen ökade sina försäljningssiffror med några hundra procent sett till budgeten för den kvällen.
Sedan var det vad som man kan kalla ”det gamla vanliga tjôtet” om laget till nästa vecka och kommande resor.
Kommande resor ja, vi var 31personer på bussen igår. Nu sprang jag visserligen inte runt och frågade alla men jag är helt övertygad om att alla var nöjda och tyckte det var mycket trevligt om än lite varmt. Det går helt enkelt inte att ha tråkigt på en sån här tripp, alltid finns det någon att prata med och vill du inte prata med någon så är det bara att ta med sig en god bok och sätta dig och läsa eller vad du nu vill göra.
Oavsett hur du väljer att tillbringa timmarna på resan så är det ett utmärkt sätt att resa. Visst det viktigaste är att du är på plats, men dels är det väldigt mycket billigare att åka bussen och sedan får du garanterat trevligt. Kanske rent av nya bekantskaper?
Så nu tar vi och mobiliserar inför de två kommande resorna och ser till att visa speedwaysverige att vi må ligga sist, vi må vara utan hemmabana men vi är ruskigt trogna vårat kära kaparlag.
Vi har visserligen Indianerna borta först på tisdag och dit går det buss om du så önskar förutsatt att det blir en del anmälningar.
Sedan väntar Hagfors och hemmamatch mot MasarnaAvesta den 19e.
Eskilstuna och hemmamatch mot Hammarby väntar sedan 26e.
Har inte just DU anmält dig?
Det är nu vi supportrar behövs som mest!
ANMÄL DIG NU! Info finns på hemsidan!
Det är som berättat ovan alltid trevligt!

Kaparna

Chris Louis 1 (1-0-0)
Kim Jansson 8 (0-1-3-2-2)
Rafal Dobrucki 8 (3-2-0-2-0-1)
Renat Gafurov 2 (0-0-2-0)
Matej Zagar 8 (2-1-3-1-1-0)
Daniel Nermark 11 (1-1-2-1-3-3)
Tomas Karlsson 0 (0-0)
Jeremia Thelaus körde ej

Till toppen på sidan

Sagan om en miss Kitty fläkt (alt. Matchrapport Indianerna-Kaparna)

Så var det tisdag för sjunde gången i år (det är enbart tisdagar med speedway som räknas) och denna gång var det dags att resa till Kumla för match mot Indianerna.
En match som var oerhört viktig för bottenkampen, Indianerna hade en pinne inför matchen och vi som bekant inte någon.
Varmt var det i Göteborg innan avfärd om än inte den extrema hetta som varit de senaste dagarna men likväl varmt.
Tyvärr var vi inte tillräckligt många för att det skulle bli buss men det finns ju andra fordon som tur är och ungefär en handfull bilar med kapare lämnade Göteborg från olika platser under eftermiddagen, själva rullade vi ut från standardplatsen Shell Ullevi vid halv tre.
Givetvis var senaste tidens säkerhetsdebatt även ett ämne som diskuterades på vägen, dock visade det sig mer om de nya reglerna under matcher och det avhandlar vi där istället.

Eftersom det är lite skolresa över sådana här resor i stora drag så stannande vi vid en godisfabrik där det dels var lite funderingar över om de sålde godis eller fabriker efter en skylt om ”fabriks försäljning” dock var vi inte ute efter varsin fabrik men godis är aldrig fel.
Sagt och gjort in i affären och efter att ha konstaterat att det fanns hur mycket som helst att välja på köpte givetvis jag en del chokladgodis, lagom intelligent gjort i värmen.
Dock så inhandlades här resans kanske största samtalsämne, den kultförklarade miss Kitty fläkten. Kan Nicki Pedersen ha en fläkt kan vi också ha det!
Det fanns tankar på att ge den till matchens förare men det förblev enbart tankar. Godiset som medföljde i fläkten tog slut fort dock.
Resan rullade vidare och snälla som vi var i våran bil lät vi en av de andra bilarna på väg upp vinna starttävlingen vid ett rödljus för att sedan lite småtyket glida förbi några hundra meter längre fram.
När man reser längs Svea Rikes vägar så lär man sig snart varenda rastplats och en av de mest mytomspunna, kultförklarade sådana som existerar måste ändå vara Rattugglan. Sagt och gjort där stannade vi och även övriga kaparbilar. Efter att ha jag förklarat för vår medresande Smed att står det att det är Frasses hamburgare så är det nog det även om de mest finns i Norrland så såg jag till med ett enkelt knapptryck på en spelautomat att han loosade en hundring. Efter diverse dividerande om det så var det allmän samling på parkeringen utanför och här inleddes även dagens största jakt. ”Jakten på isen”.
Nåväl, diverse tjôt och uppdragna linjer för nästa veckas fågelholkstifo i Hagfors drogs upp innan vi rullade ut från Rattugglan och åkte till banan.

Det blev två kaparläger på läktarna, ett vid startrakan/ingång första böj och ett vid utgången av samma böj. Vi valde den mer skuggiga sidan där det efter lite ”tisdagsdiet” (hamburgare/korv med bröd alltså) var dags för match.
Matchen inleddes med en tyst minut för att hedra Kenny Olsson och tyst var det, svenska flaggor på halv stång var det med.
Förarna hade ju även kört träningsvarv innan matchen som en del av det säkerhetsarbete som nu har dragit igång inom speedwayen, tyvärr kan vi inte rapportera om de då vi inte hade möjlighet att se våra Kaparförare köra de varven men när vi såg några av Indianförarna köra så insåg man hur fort det verkligen kan gå när en förare får banan för sig själv så att säga.
Nåväl, 2511 personer hade bänkat sig runt den långa banan och det var dags för kvällens första heat.

Kaparna körde ju R/R för Matej Zagar varvid Rafal Dobrucki kom in i hans ställe i det första heatet och bildade par med Chris Louis. Roman Povazhny och Magnus ”Zorro” Zetterström var indianförarna. Heatet slutade 5-1 till hemmalaget sedan Povazhny tagit hem det, men länge såg det ut som att Rafal iaf kunde ha sett till att det blivit 2-4 i baken för Kaparna istället för 1-5. Dock blev det till slut 1-5 ur kaparsynvinkel efter enträget jobb av Zorro som kunde ta sig om.
När sedan även det andra heatet slutar 5-1 till Indianerna kändes det som lite av en återblick på förra veckans Piggmatch. Oerhört tung start för Kaparna återigen och inga muntra miner hos de tillresta kaparfansen.
I kvällens tredje heat gjorde Kaparnas positiva överraskning för kvällen, Rafal Szombierski entré och det gjorde han med den äran. Han visade att han verkligen har kapacitet när det stämmer och ledde detta jämna tuffa heat ett tag men fick tyvärr ge sig för Matej Ferjan till slut. Tyvärr kunde inte Gafurov få med sig någon poäng utan heatet slutar 4-2 till Indianerna som redan nu alltså hade en ledning på tio poäng.

Efter att hemmalaget tagit hem två raka femettor i heat fyra och fem var det inte direkt muntrare hos de tillresta kaparfansen.
I sjätte heatet stoppas dock Indianernas ryck, åtminstone tillfälligt, genom att heatet slutar oavgjort. Matej Ferjan som vann sitt första heat för kvällen och var bra under hela matchen tog här en nolla men det var istället en annan indianförare som vann heatet, Rafal Okoniewski såg till att heatsegern blev Indianernas men bakom honom kom de båda kaparförarna Chris Louis som tvåa och Renat Gafurov som trea. Gafurov tog här ett av Zagars heat som R/R. 3-3 således och man hoppades väl nu att det åtminstone inte skulle rinna iväg ytterligare.
Även det sjunde heatet slutade 3-3 sedan Rafal Szombierski återigen visat att han kan köra bra speedway när det klaffar. Det var kul att se att det verkar ha lossnat för honom nu.

Sedan börjas det…
De nya hårdare reglerna gör debut och visst ska man bestraffa fula grejer men det får finnas någon måtta på det hela. Rafal Dobrucki står på yttern, tar starten är först, viker in såsom man alltid ser förare göra. Är man först ”äger” man ju heatet och det var ju vad Rafal gjorde enligt ”alla” på arenan, även hemmafansen. Dock blev han utesluten något han med rätta blev väldigt förvånad över vilket syntes när han åkte därifrån.
Man ska givetvis bestraffa ful körning, det är ett otyg som ska bort, men fult och hårt är två skilda saker och detta var ju på intet sätt matchavgörande eller så och verkligen inget försök att skylla någon förlust på domslut etc. Men skumt var det.
Kim kunde inte stå emot ensam och heatet slutade 5-1 till Indianerna.
Jaja, man kan sedan diskutera några fler omstarter etc., men klart är iaf att de nya hårdare reglerna har gjort entré. Matcherna kommer ta oerhört lång tid först och främst men sedan gäller det ju att reglerna hålls stenhårt dessutom genom hela matchen och genom resten av serien.
Att det kommer ta tid kan man ju ta för säkerhetens skull men jaja, som sagt nog om det nu. Det debatteras tillräckligt.
Nionde heatet och ännu en femetta till Indianerna. Szombierski tog Zagars heat.
I det tionde så toppar Kaparna bort Micke Berntsson och sätter in Szombierski, det hela resulterar i ett oavgjort heat sedan Zorro tagit hem det tämligen enkelt för våra båda Rafal.
I paus ledde Indianerna med 43-17…

Elfte heatet slutar som så många andra heat 5-1 till hemmalaget.
Tolfte heatet och där vädrar man lite morgonluft ett tag när båda kaparförarna ligger i täten. Gafurov håller sin ledning men tyvärr kan inte Chris Louis hålla sin andra plats utan båda indianförarna går om och ser till att det blir oavgjort.
Efter ännu ett oavgjort heat i heat tretton tar Indianerna en femetta i fjortonde.
Femtonde heatet blir extremt udda då två förare, en ur varje lag, närmare bestämt Chris Louis i Kapargänget och Rafal Okoniewski i hemmalaget blir uteslutna p.g.a. tvåminutersregeln.
Ett nomineringsheat bestående av två förare stod således för dörren, Zorro var först ut och sedan var det inget mer med det, Gafurov försökte men lyckades inte ta sig om. Lagom roligt heat.
Matchen avslutas sedan med en femetta till Indianerna som därmed vinner matchen med 67-28 ytterligare en storförlust för Kaparna således.
Kaparförarna var dock oftast med på rakorna men i kurvorna kom Indianförarna alltid längre ut och var de inte redan i ledning gick de om tack vare farten det gav, tog ett bra tag innan det gick att mäta sig med det.
Men Kaparna var sargat och Indianförare paråkte oerhört bra många gånger när de kommit till ledningen.

Hemresan inleddes när köerna lättat från banan, alla har alltid så bråttom iväg, får sitta i köer istället för att ta det lugnt i en kvart, tjugo minuter och sedan lugnt åka därifrån.
Efter att ha beklagat oss över hur tungt det är att vara kapare en stund tog det en halvtimme innan vi började fundera över möjligheterna mot Masarna nästa vecka istället.
Efter att ha lyssnat på sportradions sammanfattning så sattes en cd på och första låten var, ironiskt nog, ”Don’t worry be happy”. Det väckte lite munterhet.
Sedan ägnades större delen av hemresan till leta efter mjölk och is. Dock är uppenbarligen ingen annan ute efter det mellan Kumla och ehh… Alingsås efter 22 på dagarna så det fick till vissas munterhet och andras bitterhet utebli.
Smeden somnade väl ungefär vid första rondellen på väg från banan och vaknade väl ungefär i Alingsås eller nära på i alla fall.
Sedan var det en jakt efter ufon på himlen, funderingar på matcher på Jupiter, samt en vild jakt på en berättelse om en mytomspunnen bageriplundring gjord av den mjölk&is jagande medresenären. Dock fick vi inte tag på den historien för att den då skulle hamna här men det är många matcher kvar iår än…

Sedan såg vi staden Göteborgs ljus i fjärran och var hemma efter ännu en dag med speedway. Vi förlorade återigen men resorna är roliga och måste upplevas, så har du inte anmält dig till Hagfors på tisdag än så gör det nu!

Snart så är det tisdag och då försöker vi igen, speedway är en fest!

Kaparna.
1. Matej Zagar RR
2. Chris Louis 2 (0-2-0-0-U)
3. Renat Gafurov 7 (0-1-0-3-1-2)
4. Rafal Szombierski 10 (2-1-3-1-1-1-1)
5. Rafal Dobrucki 6 (1-1-U-2-2-0-0)
6. Michael Berntsson 0 (0)
7. Kim Jansson 2 (0-0-1-1)
8. Tomas Karlsson 1 (1-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - MasarnaAvesta 2007-06-19


Under tisdagen var det dags att avverka ytterligare ett knippe av de c. 440mil vi kapare i år behöver resa för att se våra hemmamatcher.
Denna gång var det dags att bege sig mot Hagfors och Värmlandsskogarna.
Strax efter halv två rullade vi från Götet och totalt var vi tre bilar som åkte, förutom de som då redan åkt upp för att sköta sysslor på banan som kräver tidigare ankomst.
Resan flöt snabbt och lät och efter att ha ”intagit” en pub i Mellerud där alla samlades ihop för kafferast så fortsatte vi sedan färden mot Hagfors.
Diskussionerna i bilen gick höga om, nej inte speedway just då utan exotiska/udda maträtter. Vi hade nog om man la ihop våra materfarenheter ätit det mesta och vi sitter nog alla på betydligt fler alternativ till middagar den närmaste tiden än innan vi åkte.
Man måste även konstatera att Sverige är ett fantastiskt vackert land, när man reser en solig dag och ser vidderna av skogen på bergen/kullarna och sjöarna nedanför som glittrar i solskenet så inser man att man inte behöver åka så långt som folk numera alltid ska göra för att uppleva saker och ting utan det finns mycket vackert även i vårt land.
Olika reseupplevelser kom fram och givetvis var det även prat ”om allt och inget” som det allt som oftast är.
Regnet vräkte verkligen ner vissa stunder och visst var man lite nervös för om det var lika illa i Hagfors men det visade sig vara utom fara.
Vi åkte även förbi olika bruk med tillhörande lukt, man kan säga att vi inte hade tur med vinden alla gånger där nej…
Efter att ha haft en quiz om varje ort vi körde förbi där väl jag kunde 1 av ungefär 37frågor så rullade vi in i Hagfors, genom Hagfors och var således framme vid banan.

Efter att ha inhandlat de sedvanliga lotterna och programmet så var det dags för tisdagsdieten, det vill säga hamburgare, sedan en sväng förbi depån innan vi satte oss tillrätta på läktaren och där konstaterade att pelarna gav lite Gamla Ullevi-feeling.
1295personer hade bänkat sig runt Tallhults oval och det var dags för det som var anledningen till att vi åkt alla milen, matchen.
Första heatet och eftersom Matej Zagar tyvärr är skadad så var det R/R här och just i första heatet var det Rafal Dobrucki som tog det heatet. Starten går och det är tajt i första sväng, Renat Gafurov går omkull efter en duell med Antonio Lindbäck när Kaparna har 4-2läge i heatet. Gafurov som redan innan hade problem med en fot lindrar inte direkt de problemen efter smällen, men reser sig och kan fortsätta matchen.
Omstart för samtliga fyra förare och där visar sig Lindbäck för svår för de båda kaparförarna som däremot håller Ales Dryml bakom sig och ser till att heatet slutar 3-3. Dock lite surt med tanke på hur första starten såg ut men ändå en förväntad start.
Dags således för heat två, kvällens första reservheat, Kaparna ersätter Jeremia Thelaus med Tomas Karlsson som därmed fick försvara kaparfärgerna tillsammans med Daniel Nermark. Nermark som redan i sitt första heat för kvällen visade sig vara ett mycket starkt kort på reservplats, han vinner heatet men tyvärr blir Tomas Karlsson poänglös varvid vi får se kvällens andra oavgjorda heat.
Tredje heatet stod för dörren och det kändes i ärlighetens namn som ett heat där vi hade en tämligen god chans till poängövertag, i de vackraste av västar fick vi se Rafal Dobrucki samt Pawel Hlib, som var ”små” skadad. Dessa herrar ställdes mot maslagets Dave Watt samt hastigt inkallade Maciej Kuciapa (som fick åka på Billy Hamills cyklar då hans egna cyklar inte hade haft en chans att hinna till banan i tid med tanke på den hastiga inkallningen).
Dock visade sig Dave Watt från sin bästa sida, förövrigt under hela kvällen, och vann heatet men de båda kaparförarna kom tvåa respektive trea varvid det tredje raka 3-3 heatet var ett faktum.

Efter ett oavgjort fjärde heat var det dags för det femte heatet.
I de vackraste av västar kom Daniel Nermark (som ersatte Jeremia Thelaus) samt Renat Gafurov. Daniel Davidsson och Maciej Kuciapa skulle försvara Maslagets färger. Kaparförarna visar dock vart skåpet skall stå och tar en, för att uttrycka sig oerhört milt, väldigt skön femetta. Det var bara att flyga upp från bänkraden och applådera det hela. Vi var i ledningen i en match för första gången på oerhört länge och visade att vi verkligen skulle kriga stenhårt i denna kamp för att få med oss poängen. Nu hade det visserligen inte varit fel på kämpatakterna innan heller men denna femetta var pricken över i denna kväll. Vi må ha varit tämligen få runt ovalen men då hördes vi kapare i alla fall.
Sjätte heatet slutar sedan även de med de för kvällen oerhört vanliga resultatet 3-3.

Sjunde heatet, där tog Szombierski RR för Zagar och gjorde det mycket bra genom att vinna heatet, det såg även rätt länge ut som att det skulle bli poängövertag för Kaparna i heatet då Renat Gafurov hade en pinne i heatet. Då får han dock tyvärr stopp på grund av en punktering visst det är sådan som händer och inget någon kan göra något åt men det kändes som det verkligen var typiskt vår otur. 4-2 till Kaparna blev därmed 3-3.
Efter ett oavgjort åttonde heat kvitterar sedan MasarnaAvesta i det nionde heatet matchen genom att plocka hem en femetta signerad Antonio Lindbäck och Ales Dryml, förövrigt de enda poäng Dryml tog under kvällen. Då var det inte lika muntert längre hos kaparfansen.
I tionde heatet var det hela tre ändringar som skrevs ner i programbladet, först körde Renat Gafurov RR för Zagar, Tomas Karlsson ersatte sedan Jeremia Thelaus och sedan sist men inte minst ersatte MasarnaAvesta Linus Sundström med Daniel Davidsson. Enda föraren som körde i heatet som stod uppsatt var därmed Leigh Adams.
Adams vann heatet före Renat men tyvärr kunde inte Tomas Karlsson rå på Davidsson och bortalaget ledde därmed matchen för första gången under kvällen inför pausen.

I elfte heatet fick sedan unge herr Thelaus göra elitseriedebut, visserligen ingen poäng men nu är iaf debuten avklarad och just den pressen har släppt. Vann detta heat gjorde Daniel Nermark före Daniel Davidsson samt Linus Sundström 3-3 således. Som sagt ett gångbart resultat under kvällen.
Tolfte heatet slutar, vad tror ni? Just det 3-3 och Avestalaget hade därmed alltjämnt 2pinnars övertag.
Få trodde väl att det skulle ändras i det trettonde men Rafal Dobrucki lyckas efter en underbar körning på yttern hålla Lindbäck bakom sig och ro hem trean i heatet och tack vare att Gafurov håller Kuciapa bakom sig lyckas Kaparna kvittera i matchen. Det var nu extremt nervöst på läktarplats, det var ju nervöst från första heatet visserligen men nu drog det ju dessutom ihop sig på allvar och endast tre heat återstår.
Fjortonde heatet och där tar Pawel Hlib sitt RR-heat för Zagar och dessutom ersätter Kaparna Szombierski med Daniel Nermark. Nermark pressar Leigh Adams men lyckas tyvärr inte ta sig om varvid vi får se ytterligare ett 3-3 heat.

Således dags för nomineringsheaten och i det femtonde så kom Kaparna med Gafurov samt Szombierski men ingen av dessa båda herrar var före Dave Watt över mållinjen dock såg de till att heatet slutade 3-3 varvid det var oavgjort inför sista heatet.
Antonio Lindbäck och Leigh Adams såg dock till att bärga segern till Avesta i heatet, visserligen gjorde kaparförarna vad de kunde men det gick inte att rå på de nämnda båda herrarna i detta heat och MasarnaAvesta stod därmed som segrare med 50-46.

 

Dock måste man verkligen berömma alla förarna som verkligen gjorde ett hästjobb och krigade stenhårt matchen igenom, beröm till lagledningen för att omskakningen av laget uppenbarligen gjort sitt.
Visst var det grymt surt att förlora så tajt, men vi var med ända till sista heatet och som vi sa efteråt, hade alla varit 100 % hela och friska så hade vi antagligen fått läsa om säsongens första seger nu.
Eloge utgår iaf, det var en oerhört bra speedwaymatch och ett mycket stort och mycket viktigt steg i rätt riktning.

Vi lämnade sedan Hagfors och efter att ha smält den första besvikelsen som alltid kommer vid en förlust och alltmer istället gladde oss åt insatsen i stort så var humöret bättre igen.
Efter att ha stannat först en kortis så stannade vi sedan och insåg att vi nog inte skulle ha lagad mat när de anställda sa ”det här stekbordet ska jag nog inte använda mer, det är för smutsigt” utan att verka göra minsta insats till att rengöra det.
Vi hann givetvis med att lösa världsproblemen med, det lyckas man alltid med och sedan svepte ett par förarbussar (gissa vilka…) förbi med riktning Cardiff får man förmoda.
Förövrigt så hann solen gå ner under hemfärden men när man sedan skulle ta och lägga sig så var det sista jag såg att solen var på väg upp bakom hustaken ut över havet, det är då man inser att det varit en lång dag som dock var oerhört trevlig.
Får även rikta ett GIGANTISKT STORT TACK till chaffisarna som när det nu inte blev buss ställde upp och körde oss som inte annars hade haft möjlighet att ta oss upp fram och tillbaka, själv var det skjuts fram till dörren, oerhört tacksamt.
Nästa vecka är det Eskilstuna och då många som inte, likt en annan tillhör den legendariske ”ledighetskommitté” som innebär att man just är ledig på dagarna, går på semester nu vid midsommar hoppas jag alla som har möjlighet ställer upp för klubben och tar sig till Eskilstuna. Det är nu när det är tufft som fansen behövs som bäst.
Så har du minsta möjlighet att ta dig upp GÖR DET. Och anmäl dig så fort du kan. Info finns på hemsidan.

För er som undrar över miss Kitty fläkten förresten, den var med men då det var så oerhört jämnt hade den en lugn afton.

Snart så är det är tisdag och då försöker vi igen. Speedway är en fest!!

Kaparna:

1. Matej Zagar RR
2. Renat Gafurov 8 (1-2-S-2-1-2)
3. Rafal Dobrucki 10 (2-2-1-2-3-0)
4. Pawel Hlib 7 (1-2-1-1-1-1)
5. Rafal Szombierski 7 (1-3-0-2-1)
6. Daniel Nermark 14 (3-2-3-1-3-2)
7. Jeremia Thelaus 0 (0)
8. Tomas Karlsson 0 (0-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - Hammarby.

Under gårdagen var det dags för den nionde matchen för året och det vill säga sista matchen innan serien vänder.
Kaparna tog emot Hammarby ”hemma” i Eskilstuna, det var således dags för den hemmamatch som var längst att åka till för oss kapare.
Om det var trötthet eftermidsommar eller vad det var vete gudarna men det var endast ett tiotal personer som lämnade götet i tre bilar vid tvåtiden.
Det regnade inte i Göteborg vid avfärd, det vräkte ner och fortsatte väl så till ungefär fem mil innan Eskilstuna.
Vi avhandlade diverse ämnen och milen åts upp allteftersom och vi tog en paus en bit utanför Mariestad och sedan var det en kamp mot klockan kändes det som för att hinna men hann och hittade gjorde vi och väl där var det bara att inta position på läktaren och vips var det dags för det första heatet i matchen.

Första heatet och där visar Rafal Dobrucki vad han går för och har trean i sin hand och även om Jesper B Jensen, som tordes känna banan extremt väl efter sina år i smedväst, kämpar febrilt för att ta sig om så lyckas Rafal hålla undan och se till att kvällens första heatseger går till Kaparna.
Tyvärr får inte Kim Jansson med sig någon poäng från heatet då han inte bara har Jensen före sig utan även gamle lagkamraten Joonas Kylmäkorpi varvid första heatet slutar 3-3.
Heat två och där rullar Adam Shields in först över mållinjen före Daniel Nermark, Hammarby vinner heatet med 4-2 då Robert Petterson tar ettan före Jeremia Thelaus.
Tredje heatet och där får vi se en ny bekantskap i den vackraste av västar, Denis Gizatullin som under dagen varit och fixat det sista i pappersväg för att få köra, och han får i sitt första heat med sig Rafal Szombierski. De ställs mot den, lätt underdrivet, hyfsade duon Nicki Pedersen samt Tomasz Gapinski. Det är uppenbart att Gizatullin har speed i sin körning och att vi kommer få nytta av honom framöver står utom allt tvivel men här får han visserligen en poäng med sig men Hammarbys duo är för svår och heatet slutar 5-1 till Hammarby.
Det verkar nästan som Nicki kan banan bättre än någon annan….

Efter ett oavgjort fjärde heat så var det dags för en av extremt få diskuterade situationer i matchen i det femte.
Rafal Dobrucki och Daniel Nermark (som ersatte Thelaus) kom i de vackra kaparvästarna och de ställdes mot Tomasz Gapinski samt Adam Shields.
Dock går Gapinski omkull efter att ha försökt ta sig om Nermark, faller på vad alla och envar på läktarna anser vara på eget bevåg men Nermark blir utesluten av domaren vilket bemöts av höga burop från de 708 personerna på läktarna.
Nåväl, Rafal tar hem omstarten och vinner heatet. Gapinski körde ej dock utan ersattes av Kim Nilsson. I och med att Nermark var utesluten slutar dock heatet 3-3 och ställningen totalt var nu 18-12 till Hammarby.
I de efterföljande två heaten, sex och sju, rycker Hammarby genom två raka femettor och ledde därmed med 28-14 efter sju heat.

Åttonde heatet och vår nya ryss Denis Gizatullin visar återigen att han kan bli en stor tillgång när han vilt jagar Nicholls men Nicholls som även han tidigare kört en hel del på banan under sin tid i Smederna lyckas hålla undan. Detta blir det första av tre raka 4-2 heat i Hammarbyfavör.
Det tionde förtjänar dock en extra rad, Kim hade heatet men Nicholls hade bestämt sig för att fortsätta sin vinnande trend och gjorde det mycket bra och kom om på ett mycket snyggt sätt och såg till att även det heatet slutade med poängövertag för Hammarby. Inför pausen hade Hammarby en betryggande ledning med 40-20.

I det elfte heatet jobbar sig Nermark till slut om Shields och ser genom sitt heatseger där till att heatet slutar 3-3. Även tolfte heatet slutar sedan 3-3 och efter en enkel femetta för Hammarby genom Jesper B Jensen och Tomasz Gapinski i trettonde.
De flesta trodde väl på ytterligare en femetta till Hammarby i fjortonde då de kom med Nicki Pedersen samt Scott Nicholls. Dock faller Scott men reser sig och tar sig självmant av banan och det innebär 3-3 i heatet sedan ”omöjlige” Nicki Pedersen vunnit heatet.
Femtonde heatet och man kan ju rimligtvis tycka att Kaparförarna nu i underläge med över 20pinnar borde bara vilja köra av de två återstående heaten men i det femtonde kör Kim Jansson och Daniel Nermark mycket fint hem en femetta och man fick något att jubla över som kapare även denna match. Det är det roliga ändå denna säsong det är alltid nåt/några heat man kan ta med sig till kommande matcher eller någon insats etc. Från denna match tar vi således med oss detta heat.
Sextonde slutar sedan 3-3 efter att Rafal Dobrucki vunnit heatet före Nicki Pedersen och Jesper B Jensen. Slutresultatet skrevs således till 58-38 i Hammarbys favör.

Efter att ha hängt kvar på banan ett tag så begav vi oss hemåt och efter att ha haft lite av race ut från parkeringen så rullade vi ut på motorvägen och möttes av skylten att det var 37 mil hem.
Givetvis kom regnet även på hemväg, men efter att ha intagit Rattugglan där det i princip bara var kapare på hela restaurangens långsida så gick färden direkt hem till götet.
Ytterligare en dag i speedwayens tecken var sedan slut och man var redan laddad för kommande uppgifter.
Får rikta ett stort tack till dem som ställde upp och körde oss andra så vi kunde komma upp och bevittna matchen.
Nu gäller det att vi alla sluter upp och stödjer laget i de kommande matcherna, nu väntar först Vetlanda men sedan är det dags för Smederna hemma i Kumla.
Dit ska ALLA med, just DU med! Tre pinnar där och det är en rejält nervpirrande avslutning som väntar!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG, OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!


KAPARNA
1. Kim Jansson 9 (0-1-2-2-1-3)
2. Rafal Dobrucki 10 (3-3-0-1-3)
3. Denis Gizatullin 3 (1-0-2-0)
4.
Rafal Szombierski 1 (0-1-0)
5. Renat Gafurov 7 (2-2-1-2-S)
6. Daniel Nermark 8 (2-1-U-0-3-2)
7. Jeremia Thelaus 0 (0)
8.
Michael Berntsson 0 (0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Elit Vetlanda - Kaparna 20070702

Omgång tio av elitserien och då började serien om från början men med omvänd ordning på lagen så eftersom Kaparna tog emot Elit Vetlanda i premiären i Nässjö var det då dags att när serien som sagt vände åka till Vetlanda för returen.
Det har ju varit precis sånt underbart svenskt sommarväder som man konstigt nog har glömt av efter sommaren om resten blir bra länge nu och det gjorde att besök på diverse vädersidor var förmiddagens arbete.
Olika rapporter därifrån men till slut beslutades att vi åker iaf, för som Ulf Lundell nästan sa en gång ”Även en inställd match är en match”, och mycket riktigt framåt eftermiddagen rullade vi mot Vetlanda. Detta efter att ha hittat ordet ”Kapare” i ett korsord i en dagstidning varav ordet de sökte var på tre bokstäver, hur vi än försökte var det inte ”Kim” som var det rätta svaret utan ”såg”, konstigt korsord det där…
Regnet ömsom vräkte ner, ömsom öste ner under färden men beskedet var först att beskedet om start skulle komma 17.00 och sedan 18.30 och då hade vi ju redan varit framme ändå så det var bara att fortsätta.
Under resan gång pratades det om framtida resor såväl närliggande som Kumla på tisdag som de längre till Avesta och Hallstavik som kräver lite mer planering.
Då själva resvägen inte är så rolig att man får skrattkramper så var det inte så mycket mer att berätta hem om. Ett stopp blev det och skämt om att om det nu blev inställt skulle de enda poängen man fick uppleva denna dag varade man (inte alls) fick när man köpte glass på Statoil (förresten var det för fel på klassiska glassmärken? Nu blev det visserligen ett godkänt substitut men originalet är alltid bäst! Tacka vet jag 88:an…).
Nåväl, i Vetlanda letade vi efter de 500-600fotbollsplaner som det enligt vår chaffis vägbeskrivning skulle finnas på höger sida, visst var det fotbollsplaner där men inte 500-600stycken…
Vetlanda verkade förövrigt inte direkt sjuda av speedwayfest och parkeringen utanför banan var inte direkt välfylld när vi anlände men det berörde inte oss.
Efter att bland annat intagit plats ett i bortalagets depå för att där söka skydd i väntan på att regnet skulle sluta så kom det besked om att vi väntar en halvtimme, en halvtimme till innan beslutet slutligen kom att matchen skulle starta ca. 20.30.
Så match blev det till slut efter en del jobb med banan.

Det var vid matchstart inte direkt smockat runt banan, 763personer hade letat sig dit varav kanske ett tiotal var kapare.
Första heatet och hemmalaget tar en stabil femetta direkt sedan Denis Gizatullin inte kunnat rubba varken Lee Richardson eller hans kollega i Elit Vetlanda Karol Zabik. Den andre kaparen i heatet, Rafal Szombierski fick tyvärr stopp.
Dagens första reservheat och där mönstrade Kaparna Daniel Nermark och Michael Berntsson och även om Thomas H Jonasson till slut vann heatet så bevisade Nermark återigen vilken tillgång han är för Kaparna att kunna farma in. Han försökte under hela heatet ta sig om Jonasson men det försprång hemmaföraren hade redan från start höll till en trea. Då ettan går till Lukasz Jankowski så slutar heatet 4-2 till hemmalaget.
Tredje heatet och där kom Kim Jansson som alltså flyttades upp som fyra när Louis inte körde och Nermark därmed gick in på reserven i Kims ställe. Kim fick med sig Rafal Dobrucki ut i heatet. Rafal som tydligen varit magsjuk i flera dagar innan och rimligtvis borde ha varit betydligt mer märkt av det i sin körning än han var under kvällen.
Nåväl, tredje heatet och där gör Jaroslaw Hampel inte ett av sina bättre heat utan tappar sin poängplats och såväl Kim som Rafal kan hålla honom bakom sig över mållinjen. Tyvärr med kaparögon sett vinner dock Hampels kollega i heatet, Tomasz Jedrzejak och heatet slutar 3-3.

Då konstaterar den obotliga optimisten i form av mig själv att vi har en positiv trend i matchen, först 1-5, sedan 2-4 och nu 3-3. Alltså slutar det fjärde heatet 4-2 varv det femte 5-1 till oss. Logiskt tänkande på hög nivå.
Fjärde heatet således och här visar det sig att regnet trots allt gjort sitt och att banan inte är helt 100. Renat Gafurov faller i förstaböj efter att ha hamnat i en grop i banan i ingången av nämnda kurva, reser sig dock men gropen var synlig från läktarplats och även om det gjordes ett hästjobb för att få banan i kördugligt skick överhuvudtaget så missades just det.
Nåväl, mörbultad blev den gode Renat i alla fall och tillika utesluten varvid Daniel Nermark ensam fick försvara kaparfärgerna i heatet.
Som sagt Nermark ensam i heatet och det mot Rune Holta och Thomas H Jonasson. Dock visade verkligen Nermark vilken form han är i, en har en kamp med Holta om ledningen men får till slut ge sig men tar en tvåa och det är inget att säga om. 4-2 till hemmalaget i heatet.
Femte heatet och då fick vi lufta kaparstruparna ordentligt för första gången under kvällen. Daniel Nermark, denna jätte i kaparvästen den senaste tiden kämpade verkligen ner Lukasz Jankowski och tog en skön heatseger. Nermark som i heatet ersatte Michael Berntsson.
Bakom dessa båda herrar kom Kim Jansson och plockade en etta och heatet slutar 4-2 till laget i de vackraste av västar.
Sjätte heatet och tyvärr får Rafal Szombierski sitt andra stopp för kvällen och hemmalaget kan köra in en femetta även om Denis Gizatullin bjöd upp till rätt bra kamp. Ställningen var nu efter sex heat 23-13 till Elit Vetlanda.

Sjunde heatet och där är Lee Richardson först över mållinjen men bakom honom utkämpar Karol Zabik och vår egen Rafal Dobrucki en härlig fajt om tvåpoängaren. Rafal håller efter många om och men undan och tar hem tvåan efter en mycket underhållande kamp och även om det blev förlust i heatet med 4-2 var det applåder från Kaparfansen över den insatsen.
Åttonde heatet sedan och återigen visar sig förstaböjen från sin sämsta sida. Hampel och Renat går omkull, omstart samtliga fyra förare. Ingen idé att älta den situationen/böjen mer.
Omstarten går och Nermark tar starten och utökar sedan sin ledning genom heatet och vinner till slut komfortabelt. Bakom vinnaren Nermark så kommer de båda hemmaförarna men Renat kämpade verkligen benhårt och var ytterst nära att få med sig en poäng men 3-3 i heatet.
Nionde heatet följde på det och där var det första duellen mellan Rafal Dobrucki och Rune Holta, Holta vann den gången och heatet slutade till slut 4-2 till hemmalaget.
I tionde heatet så toppar Kaparna genom att ta ut Michael Berntsson och ersätta honom med Kim Jansson och det visar sig lyckat då Kim vinner heatet före Lee Richardson. Bakom dessa båda herrar så kämpar sig Renat Gafurov sig om Lukasz Jankowski under tredje varvet och det innebar att Kaparna tar hem heatet med 4-2. I den korta pausen så leder hemmalaget med 36-24.

Elfte heatet stod för dörren och där drog Thomas H Jonasson iväg oerhört bra från start men Daniel Nermark jobbar sig ikapp och sånär förbi. Heatet slutar 4-2 till hemmalaget
I tolfte heatet så utkämpar Rafal Dobrucki och Rune Holta en tuff kamp om segern där de byter positioner med varandra ett par gånger under heatets gång och bjuder på bra speedwayunderhållning minst sagt. Denna gång är det Rafal som går segrande ur bataljen och ser till att heatsegern bärgas till Kaparna. 3-3 slutar det till slut.
Efter att trettonde heatet slutat med en 5-1a till hemmalaget så var det sedan dags för det sista ordinarie heatet för aftonen.

 

Fjortonde heatet och det inleds med att Lee Richardson får stopp i starten och rullar ut vid sidan av banan. Rafal Dobrucki är först iväg och har Holta bakom sig och även om Holta verkligen inte är långt efter över mållinjen så vinner Rafal och vinner därmed 2 av deras 3dueller. Heatet slutar 4-2 till Kaparna.

Femtonde heatet blir sedan ordentligt decimerat då först Renat faller och inte kommer till start i omstarten trots att det var omstart för alla fyra, troligen har alla smällarna under matchen gjort sitt till för det. Observera att alla fall skedde i första böj och vid samma punkt på banan.
Omstart med tre förare således men även då går en förare omkull och denna gång är det Lee Richardson som faller och blir utesluten. Vi fick således se ett heat med enbart två förare. Jaroslaw Hampel mot Daniel Nermark. Hampel tar starten och sedan är inte heatet mycket att berätta hem om. Hampel tar hem det.
Matchen avslutas sedan med en femetta till hemmalaget som vinner matchen med 58-37.

Efter matchen visade det sig sedan att det enbart är i Småland på bortamatcherna så här långt iår (var likadant i Målilla) som det är en smärre bedrift att ta sig in depån efter matchen. Nåväl efter en stunds väntan vid en grind, vi måste onekligen varit hemska huliganer som inte fick titta in som på alla andra ställen, så kom vi in.
Efter det sedvanliga besöket i depån så begav vi oss hemåt, insåg att ingen får vara hungrig mellan Vetlanda och Göteborg på kvällarna då allt var stängt. Kom sedan in i ett dimtäcke som gjorde att vi stundtals inte såg mer än kanske tio meter.
Hem kom vi dock och vi hade avverkat ytterligare mil på vår över 1000mil långa speedway turné i Kaparnas hjulspår 2007.

På tisdag möter vi Smederna i Kumla, dit ska ALLA med. Det är en oerhört viktig match och det är nu vi som supportrar behövs som bäst. Så slut nu upp Kapare och visa att vi verkligen kan mobilisera våra styrkor. De flesta har semester etc. då om inte annat så kan säkerligen många sno åt sig en halvdag ledigt och en onsdag lite sliten på jobbet fixar alla.
Så vad väntar DU på? Har du inte skickat in din anmälan till email kryotto@hotmail.com eller mobil 0704 396337 än? GÖR DET! Mer info finns på hemsidan. Vi rullar från Götet klockan tre och då har du givetvis sett till att vara med.
För du vill ju inte missa detta eller hur? Om inte annat så har du några trevliga timmar i andra kapares gemenskap!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN. SPEEDWAY ÄR EN FEST!!


Kaparna
Rafal Szombierski 0 (S-S)
Denis Gizatullin 3 (1-1-0-0-1-S)
Rafal Dobrucki 11 (1-2-2-3-3)
Kim Jansson 8 (2-1-0-3-1-1)
Renat Gafurov 1 (FU-0-1-0)
Michael Berntsson 0 (0-0)
Daniel Nermark 14 (2-2-3-3-2-2)

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - Smederna (eller Rattugglan i våra hjärtan)

Så var det då dags för ytterligare en så kallad ödesmatch och återigen gick ödesmatchen i Kumla fast denna gång var inte den banans normala hemmalag, Indianerna mer än utomstående part i målet rent sportsligt. Kaparna tog emot Smederna och det var ett nervöst gäng kaparfans som lämnade landets främsta stad bakom sig för färd mot Kumla vid tresnåret.
Vi som åkte hade trevligt, men nog hade man såväl hoppats som trott på betydligt större följe till en match av denna dignitet.
Nåväl vi lämnade Götet och förhoppningen var att vi även lämnade de tunga mörka molnen bakom oss, vilket även skedde.
Resan rullade sedan på och man börjar änna minst sagt kunna E20 nu men vad gör man inte för att få se laget i de vackraste av västar?
Vi avhandlade såväl GP-kvalet och våra kapares möjligheter i den kommande finalen i Vojens i september som vinteridrott i form av den ädla sporten Bandy.
Givetvis var det sedan dags för det traditionella stoppet på Rattugglan där vi konstaterade att det var rekordförsök i den mycket underskattade idrottsgrenen ”hur många pensionärer får plats i en buss”? Innan vi även konstaterade att det fanns roliga skyltar på det bygget om man är på det humöret. Herr Toalett stod det skyltar om men han syntes aldrig till så det får gå ut efterlyssningar om honom. Rykten sa att han var på fest med Herr sär skrivning…
Efter att ha lämnat detta glamourösa bygge bakom oss var vi snart framme i Kumla och stapplade in på arenan.

Väl inne på banan konstaterade vi att det tydligen var försenat på grund av banans skick och traktorn och en väghyvel var inne och jobbade och fick till slut banan i körbart skick varvid träningen kunde starta och sedan själva matchen.
Första heatet och var man inte så nervös man bara kunde bli var man det nu när matchen startade. Lagkapten Rafal Dobrucki kom ut tillsammans med Renat Gafurov. Dock kunde ingen av dom rå på Smedernas Krzysztof Kasprzak som efter att ha varit först iväg från start tog hem heatet och en trea till gästande Smederna. Detta innebar, eftersom den andre smeden i heatet Mariusz Puszakowski nollade att det blev 3-3 i kvällens första heat.
Även heat två slutar oavgjort sedan Kim Jansson vunnit heatet i sin första av totalt fem kamper mot Smedernas Robert Miskowiak. Kim visade vart skåpbilen skulle stå genom att vinna heatet. Fortfarande oavgjort således.
Tredje heatet och Kaparna hade som bekant plockat in det tyngre artilleriet till denna match i form av Matej Zagar och det var nu dags för honom att bekänna färg. Zagar och den efter skada comebackande Pawel Hlib skulle försvara kaparfärgerna. Dock får Zagar res i starten och blir således rejält efter redan från start, inga glada miner hos kaparfansen där inte som hade hoppats på en betydligt bättre start för Zagars del. Hlib hade även han det tufft och Rory Schlein och Stefan Andersson kan på, ett för de många tillresta smedfansen, ett mycket fint sätt köra in dagens första femetta som alltså går till bortalaget.

Fjärde heatet och där tappade Kim Jansson kvällens enda poäng till en motståndare när han slutade trea efter Daniel Nermark. Vann heatet gjorde nämligen Smedernas Wieslaw Jagus men då de båda kaparna tämligen enkelt höll Miskowiak (som ersatte Linus Eklöf) bakom sig så slutade heatet 3-3 och Smederna hade fortfarande ledningen med 4pinnar.
Femte heatet och där var det dags för kvällens mest vanliga syn, Kim Jansson (som ersatte Jeremia Thelaus) mot Robert Miskowiak. Kim som hade med sig Renat Gafurov i heatet kom iväg mycket bra och så gjorde även Renat varvid Kaparna hade en femetta redan från utgången av förstaböj och det var en ledning de sedan inte släppte. Stefan Andersson fick stopp och Miskowiak lär ha drömt mardrömmar om en viss Jansson från Stenungsund natten till onsdag. 5-1 till Kaparna och det var oerhört skönt och till stor glädje för de tillresta kaparfansen.
Heat sex och där kontrar Smederna med att ta en femetta direkt efter Kaparnas dito i föregående heat och så ledde gästerna med fyra pinnar igen.

Efter ett oavgjort sjunde heat så kom det åttonde och där såg de ett tag ut som att Kaparna kunde köra mot en femetta men tyvärr kunde inte Pawel stå emot Wieslaw Jagus som lyckades ta sig förbi. Dock hade Zagar fått ordning på sin körning efter två raka nollor och tog hem heatet så 4-2 till Kaparna, mycket viktigt. Synd bara att Zagar inte lyckades lika bra i sina två första heat, men nu såg det oerhört mycket bättre ut.
Nionde heatet och Kim Jansson och Daniel Nermark i de vackraste av västar kör in en oerhört skön femetta, Nermark vinner heatet och Kim lyckas efter diverse duster om andraplatsen till slut vara före Smedernas Puszakowski över mållinjen och därmed se till att Kaparna nu var i ledningen med 28-26. Ledning efter nio heat har vi Kapare sannerligen inte varit bortskämda med under säsongen.
Tionde heatet och återigen körde Kim Jansson i Jeremia Thelaus ställe och det tillsammans med Rafal Dobrucki. De båda Kaparförarna var först iväg och körde sedan mycket bra och trots att Jagus försökte så lyckades han inte ta sig om någon av kaparförarna. Andra raka femettan till Kaparna och det till jubel från kaparfansen medan det logiskt nog var mindre muntra miner hos de smeder som gjort den korta resan från Eskilstuna till Kumla. Ställningen i den starkt förkortade pausen var 33-27 till Kaparna och just nu var alltså såväl segern som bonusen hemma på Bästkusten.

Efter att Kim Jansson avslutat sin insats för kvällen genom att återigen stötta på och besegra Robert Miskowiak i elfte och genom det greja ett oavgjort heat så var Kaparnas sexpoängsledning intakt. Dock var Michael Berntsson, som gick in i Jeremia Thelaus ställe i heatet, med till utgång av andra böj och det blir närmare och närmare poäng för hans del i de heat han kör. Kim avslutade som sagt med seger och fullbordade därmed en fenomenalt bra insats från hans sida, vad som än gjorde att det gick så bra så fortsätt med det! Att bara besegras av Jagus av motståndarnas förare är mycket bra.
Sex poäng ledde alltså Kaparna med och det innebar att Smederna kunde toppa i det tolfte heatet vilket man även gjorde genom att plocka bort Mariusz Puszakowski och sätta in Wieslaw Jagus i hans ställe. Jagus körde därmed tillsammans med Rory Schlein och de båda såg till att det för Smedernas del blev en mycket lyckad toppning genom att ta en, tämligen enkel femetta. Så var Kaparnas ledning nere i två poäng igen.
Trettonde heatet och här får vi från Zagars och Gafurovs sida se oerhört fin parkörning som även resulterar i en skön femetta. Först ut från start och sedan kör man på ett mycket fint i fyra varv och Krzysztof Kasprzak kunde inte göra så mycket åt det hela. Stefan Andersson fick stopp för andra gången i matchen. Åter sex pinnar upp för Kaparnas del.
Dags för sista heatet innan nomineringarna det fjortonde heatet med andra ord. Kaparförarna var bra med från starten men kunde inte stå emot när det var dags att bege sig ut på rakan så var Smedernas Schlein och Jagus först och sedan körde de hem en femetta till gästerna. Ledningen inför nomineringarna var nu nere i endast 2pinnar igen.

Femtonde heatet slutar 3-3 efter att Krzysztof Kasprzak vunnit och varken Zagar eller Gafurov kunnat göra så mycket åt honom. Nu krävdes det således en femetta för Kaparnas del i sista heatet för att kunna ta bonusen via omkörning, något som såg oerhört svårt ut på pappret då Smederna ställde samma par som i fjortonde på banan, det vill säga Schlein och Jagus. Dessa båda herrar ställdes mot Daniel Nermark och Rafal Dobrucki.
Kaparförarna visar dock oerhörd vilja och klass och i ett oerhört tajt heat så har Kaparna femett i 1,5-2 varv lite drygt och det var mer än en supporter som antagligen slet bort sisådär femton år av normalt nervslitage under detta heat. Tyvärr kunde inte Rafal stå emot Jagus heatet ut men Nermark vann och tack vare att Rafal tog en pinne slutar heatet 4-2 till Kaparna och vi bärgar årets första seger. Oerhört skönt att spräcka nollan i poängkolumnen även om den missade bonusen, nu när det var så oerhört nära var lite smolk i glädjebägare.

Kaparna visade i denna match att man verkligen kan köra oerhört bra när alla är med och det finns ju möjlighet att få ytterligare poäng i matchen.
Dock är en seger alltid en seger och efter att ha konstaterat att den resa där man passerade 500-milsgränsen för speedwayresor för att följa Kaparna i år firades med en seger var man ändå på g och som sagt, en skrällpoäng någonstans och seger mot Indianerna i Mariestad så har vi vårt kontrakt för 2008års elitserie.
Efter att ha konstaterat att kön från parkeringen innebar 4-2 läge för Kaparbilarna gentemot övriga så rullade vi för andra och sista gången ut från Kumla Motorstadion men denna gång med 2 pinnar i bagaget.
Det regn som tydligen fallit i götet under kvällen mötte vi sedan på vägen hemåt och vi intog givetvis återigen rattugglan. Rattugglan - vårt hem i världen…
Nattamat intogs, eller nattmacka snarare och sedan diskuterades vad sjutton vi ska ta oss till på tisdag då det ju är uppehåll och ingen speedway i Elitserien. Det var länge sen nu man inte tillbringade tisdagarna i en bil/buss på väg till match någonstans i detta rike.
Vi rullade sedan in i ett regnigt götet framåt natten och ytterligare en resa var avverkad.
Får ta tillfället i akt att tacka de som körde så vi övriga kom upp och så en uppmaning till alla och envar nu att åka på de resor som återstår. Det är ju dessutom nästgård de två hemmakamper vi har kvar, Mariestad är ju inte långt och det gäller nu att visa att vi verkligen inte gett upp hoppet även om det är fortsatt tufft i bottenstriden.
Med andra ord: ALLA TILL MARIESTAD!!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!

Kaparna:

Rafal Dobrucki 9 (2-3-2-1-1)
Renat Gafurov 7 (1-2-0-3-1)
Matej Zagar 7 (0-0-3-2-2)
Pawel Hlib 3 (1-1-1-0)
Daniel Nermark 9 (2-3-1-0-3)
Kim Jansson 15 (3-1-3-2-3-3)
Jeremia Thelaus 0 (körde ej)
Michael Berntsson 0 (0-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Västervik - Kaparna 2007 07 24

Så var det då dags för returmötet mot Västervik, hemmamötet slutade ju med en snöplig förlust på 64-31 så det var med tveksamheter angående att bärga bonusen vi reste mot Västervik framåt eftermiddagen.
Det var utan tvekan så att detta var en av de tuffaste uppgifterna under säsongen men det var ju Kaparmatch och då gäller det ju att bege sig dit om man har möjlighet.
Vi hoppar raskt i vår reseberättelse till vi är i Smålands inre och där passerar den ena orten efter den andra som hämtade ur en reklamfilm för svensk idyll.
Lönneberga, marknaden i Mariannelund och sedan den ena pittoreska byn efter den andra.
Det har sagts förut i dessa reserapporter, men man behöver inte åka tusentals mil för att se vackra platser man inte ser varje dag.
Vi passade även på att ta en paus för koffeinintag medan vissa av oss tyckte att glass med smink i pinnen var ett bättre alternativ. Vi väntar fortfarande på hur det ser ut med sminket på när individen i fråga tar på det när vi framåt slutet av serien säkrar kontraktet.
Efter att ett par gånger funderat över vilken ort det egentligen var vi just passerat samt givetvis lyckats missa avfarten mot själva Västervik så rullade vi mot banan för att parkera, märk dock av vår förvåning när det visar sig att infarten till parkeringen ligger i ett annat landskap än banan.
När vi efter att ha parkerat valde att bege oss in på banan och efter att ha funderat över vart man skulle ta vägen så var det bara att slå sig ner och invänta matchen.

Vi var totalt 2717 åskådare på plats, givetvis var den överväldigande majoriteten Kapare även om inte alla insett det än för egentligen är ju alla människor Kapare.
Det första heatet således och där tog Västervik den första av, vad som skulle bli 10femettor. Gafurov som körde RRheat för Louis kämpade länge och väl men lyckades inte ta sig om Chrzanowski varvid det första speciella pris vid femettor delades ut till Västerviksförarna.
Det andra heatet och där kämpade Denis Gizatullin oerhört hårt för att lyckas ta sig förbi ledande Chris Harris men Harris är en oerhört bra förare, framförallt på reservplats och Denis fick se sig besegrad. Tvåan tog han dock, tyvärr blev Jeremia Thelaus poänglös så heatet slutar 4-2 till Västervik.
Efter två raka femettor i det tredje och fjärde heatet där dock kaparförarna kämpade väl men utan att lyckas ha någon hemmaförare bakom sig så var det dags för matchen bästa heat för Kaparnas del.
Visserligen får Hlib stopp i förstaböj men Gizatullin rycker åt sig en rejäl ledning och sedan har han läget under kontroll heatet igenom och kör in en trea till vårt kära kapargäng. 3-3 slutar heatet och det var kul att se.

Sjätte heatet slutar femett till Västervik och är inte mycket att säga om, i det sjunde heatet så ser det inledningsvis ut att bli 3-3 men tyvärr så visar sig andraböj svår, som den var stora delar av kvällen, och Hlib får släppa Tomasz Chrzanowski förbi sig. Chrzanowski fortsätter sedan kämpa och tar sig även om Piotr Paluch varvid Västervik kan inkassera ytterligare en femetta.
Ryssland för hela slanten från Kaparnas sida i det åttonde heatet där Renat Gafurov och Denis Gizatullin jagar Niels Kristian Iversen i 3-3 läge men tyvärr kommer ivägen för varandra varvid Gizatullin tappar mark och Sebastian Ulamek kan ta sig om honom. Gafurov håller dock tvåan och heatet slutar 4-2 till Västervik, halva matchen körd och Västervik ledde med 36-12.
Nionde heatet och en solklar femetta till hemmalaget
Tionde heatet slutar sedan 4-2 till Västervik efter att Renat Gafurov tagit sig om Viktor Bergström och tagit tvåan. På det följde paus och det var med vetskapen om att det nu skiljde trettio poäng mellan lagen. 45-15.

Elfte heatet och det blev ett ovanligt heat, Jeremia Thelaus kör olyckligt nog in i Denis Gizatullin så den sistnämndes cykel inte längre är brukbar. Thelaus blir dessutom utesluten varvid den enda kaparförare som var godkänd för omstart var just Gizatullin men han hann inte ut innan tvåminutersregeln gått ut och blev utesluten.
Dock hade han hunnit ut på banan men missade med kanske tio sekunder, men tio sekunder är ju tio sekunder. Detta möttes med spridda jubelrop från hemmapubliken…
Kvällens mest spännande heat således när Chris Harris och Sebastian Carlsson, som från sin position som fri åtta byttes in istället för Viktor Bergström, sedan körde in 5-0 till Västervik. Detta gav dom, ologiskt nog ett femett- pris. Konstigt det där, det blev ju 5-0, inte 5-1 men jaja. De priserna tog iaf slut under kvällen.
Dock så tyckte vi reklamen för ”Västerviks enda riktiga pub” var riktigt rolig, valmöjligheterna vart man skulle ta vägen efter förfesterna verkar onekligen begränsade där…
Storstadsmentalitet? Javisst.
Tolfte heatet slutar med det vanligaste resultatet för kvällen, 5-1 till Västervik.
Trettonde heatet på det och där tar Pawel Hlib en tvåa och en stund hade Kaparna 3-3 men Tomasz Chrzanowski tar sig om Rafal Szombierski och heatet slutar således 4-2 till Västervik.
Även det sista ordinarie heatet för kvällen slutar 5-1 till Västervik och det var dags för nomineringsheaten.
Nomineringsheaten slutar sedan båda 5-1 till Västervik även om Kaparförarna kämpar väl och är nära fler poäng ett bra tag i heaten.
Matchen slutar med en ny rekordseger i elitsammanhang för Västervik med 74-21.

Ytterligare en match i Elitserien år 2007 var slut och efter att ha konstaterat att det var tillfälligheterna som avgjorde återigen så begav vi oss mot parkeringen för hemfärd.
Det var en färd genom de mörka smålandsskogarna och rådjuren avlöste varandra längs vägen men efter att ha kommit ifrån det problemet dök nästa upp, vart hittar man kaffe så pass sent längs vägarna?
Slutligen blev det samma plats som på uppvägen.
Vi hann givetvis som vanligt med att lösa världsproblemen dessutom och även ta sikte på kommande veckas drabbning lyckades vi med.
För er som undrar över hur det går för den legendomsusade Miss Kittyfläkten så är den inte utdelad än…

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN!!! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!

Kaparna:

1.Chris Louis R/R
2.Rafal Szombierski 0 (0-0-0-0-S)
3.Piotr Paluch 1 (0-1-0-0-0)
4.Pawel Hlib 6 (1-S-1-1-2-1)
5.Renat Gafurov 8 (1-1-2-2-1-1-S)
6.Jeremia Thelaus 0 (0-U-0)
7:Denis Gizatullin 6 (2-0-3-0-U-1)

Matchrapport Piraterna - Kaparna

 
Tisdag och återigen dags att resa längs Sveriges vägnät för att se vårt kära kapargäng köra i elitserien.
Denna gång i Motala mot Piraterna. Piraterna som jagade slutspelsplats medan vi själva givetvis jagade poäng men även riktade stor uppmärksamhet mot vad som skulle ske i Kumla mellan vår bottenkollega Indianerna och MasarnaAvesta.

Framåt eftermiddagen intog vi nisseplatsen i götet med en stor del av kaparstyrkan för att sedan möta upp vår chaffis en bussfärd bort. Bussresan var fin, vi körde en stund med öppen dörr efter varje hållplats. Antagligen tyckte chaffisen att det var för varmt och vädrade på det sättet, någon kanske skulle påpekat för honom att sätta på ac:n istället?
Nåväl, färden tog sedan sin början på allvar efter inhandlade av färdkost, fyra små Toblerone är en härlig middag…
Givetvis regnade det i Borås det gör det ju alltid och sedan konstaterade vi att man får se mycket när man reser. Senaste månaden har vi sett Jönköping, Jönköping, Skara/Vara, Skara/Vara och Jönköping samt icke att förglömma Skara/Vara…
I Jönköping slog vi dessutom rekord i korta mellanrum mellan stopp, först för att tanka och sedan en färd på kanske 20meter innan det var dags för nästa paus. Okej, att det är skönt med pauser ibland, men detta var la lite extremt?
Dock måste den biten av motorvägen efter Jönköping när man kör längs Vättern vara en av de vackraste i landet.
Vi konstaterade sedan att skyltningen angående att det var speedway på gång var obefintlig men som de ytterst duktiga kartläsare vi är hittade vi rätt och var på banan en stund innan 18 och hann slå oss till ro innan det var dags för träningen.

Väl framme på banan så konstaterade vi att laget var lite annorlunda än vad vi först trott men det innebar å andra sidan att vi fick tillfälle att stifta bekantskap med vårt nyförvärv Krystian Klecha så även om det som sagt var en del förändringar av olika skäl så skulle det säkerligen bli en trevlig match.
Matchen inleddes med en femetta till hemmalaget sedan varken Rafal Dobrucki eller Pawel Hlib kunnat rå på piratförarna.
Dagens första reservheat och efter de förändringar som gjorts i Kaparlaget innebar detta att det var Piotr Paluch samt Micke Berntsson. Micke som ersatte Thelaus. Ingen av dessa båda lyckades dock plocka hem heatet utan det gjorde Damian Balinski. Paluch kom dock tvåa men tyvärr kunde inte Berntsson ha Christian Ingesson bakom sig så man fick gratulera Ingesson till sin första poäng i elitserien.
I det tredje heatet gjorde så Klecha debut i den vackraste av västar, tyvärr slutade premiärheatet med en nolla och Rafal Dobrucki kunde tyvärr inte heller han hålla någon hemmaförare bakom sig varvid Piraterna tog hem heatet med 5-1, samma siffror blev det sedan i det fjärde heatet.
Femte heatet och då körde Klecha in sina första poäng i Kaparna genom att köra in som tvåa i heatet bakom Robert Kosciecha. Dock fick Jeremia Thelaus se sig besegrad av Christian Ingesson varvid heatet slutade 4-2 till Piraterna. Ställningen var nu efter fem heat 23-7 till hemmalaget.

Dock så ryckte sedan Kaparna upp sig och raset stoppades genom 3-3 i det sjätte heatet, visserligen vann Kenneth Bjerre heatet men Daniel Nermark och Pawel Hlib såg till att hålla Michal Szczepaniak bakom sig och som sagt oavgjort.
Även det sjunde heatet slutade 3-3 sedan Rafal efter två inledande ettor ryckte upp sig rejält och vann överlägset.
3-3 för tredje heatet i rad blev det sedan i det åttonde heatet sedan Kenneth Bjerre vunnit och Michal Szczepaniak kommit sist och Nermark plockat tvåan. Det var en repris på det sjätte heatet med den skillnaden att Kaparnas etta inte togs av Hlib utan av Piotr Paluch.
Halva matchen körd och Piraterna ledde visserligen klart men efter de inledande heaten så hade Kaparna nu ryckt upp sig väsentligt och även om hemmalaget sedan tog två raka 4-2segrar så att ledningen i paus var 40-20 så var det ändå ett betydligt bättre Kaparna efter inledningen.

Piotr Paluch plockade sedan hem det elfte heatet och såg därmed till att det heatet slutade 3-3. Oavgjort slutade även det tolfte heatet innan det var dags för det, ähum, diskuterade trettonde heatet.
I de vackraste av västar kom Pawel Hlib samt Piotr Paluch och de ställdes mot Piraternas Kenneth Bjerre samt Robert Kosciecha. Hlib utkämpade en kamp med Bjerre där gavs och togs under heatet. Vid målgång var det tämligen solklart att Hlib var före Bjerre från vår vinkel men enligt hemmapubliken ljuger ofta den vinkeln. Visst kan en vinkel ljuga ibland, men med en halv cykellängd? Nja… Sedan tyckte Bjerre att hans kamp med Hlib inte var över utan hade en het ordväxling med Hlib och sedan fick sig Hlib en tryckare. Löjligt eftersom Hlib i det läget var på väg bort från händelsen men det blir ju ibland heta situationer när adrenalinet flödar. Heatet slutar enligt protokollet 5-1 till hemmalaget så vi får la köpa det då även om det som sagt var extremt tveksamt från vår synvinkel.
Det sista ordinarie heatet, nummer 14 slutade 3-3 och sedan var det dags för nomineringsheaten.

I det femtonde blev Balinski utesluten för att ha kört på Nermark så denne föll. I omstarten hade Kaparna ledningen heatet igenom men Kosciecha vägrade ge upp och tog sig förbi de sista metrarna och såg till att heatet slutade 3-3.
Sextonde heatet och ytterligare ett 3-3 heat sedan Ryan Sullivan tagit hem heatet. Hlib kom tvåa med Rafal efter sig och sist kom Bjerre. Slutresultatet skrevs därmed till 60-36 i piratfavör.

Efter matchen och den traditionella svängen till depån så var det dags för hemfärd.
Efter att lyckats köra rätt hela vägen dit så missade vi givetvis lite på hemvägen men efter den fadäsen så var det bara att möta det annalkande mörkret och ta sikte på skyltarna mot Götet.
Efter att ha konstaterat att det tur & retur till Motala är kortare väg än enkel till Hallstavik så kändes det inte lika långt hem längre.
Efter ett stopp där nattamat åts så rullade vi vidare och efter att ha dragit upp planeringen för framtidens resor så var vi så åter i Götet och ytterligare en resa var avverkad.
Det blev visserligen förlust men Indianerna förlorade ju sin match så avståndet i botten var intakt och det är bara att ta nya tag.
Nästa vecka väntar Mariestad och match mot Dackarna, dit bör alla och envar ta sig. Anmäl er till bussen så blir vi ett rejält gäng där. Bussen rullar 16 så för de som inte har semester än då är det bara någon timme ledigt som krävs.
Det är nu stödet behövs som bäst, ta chansen att genrepa inför Indianmatchen just i Mariestad den 21e aug. Sitt in din speciella plats, testa hur mycket ketchup du ska ha på korven etc. Då vet du det till Indianmatchen och slipper oroa dig över det då.
Du har väl anmält dig?
ALLA TILL MARIESTAD!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!

Kaparna

1. Matej Zagar RR
2. Pawel Hlib 7 (0-1-2-1-1-2)
3. Rafal Dobrucki 12 (1-1-3-2-2-2-1)
4. Krystian Klecha 3 (0-2-0-0-1)
5. Daniel Nermark 7 (0-2-2U-1-2)
6. Jeremia Thelaus 0 (0)
7. Piotr Paluch 7 (2-1-1-3-0)
8. Michael Berntsson 0 (0-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - Dackarna

Kaparna körde under tisdagskvällen den första av två ”hemmamatcher” i Mariestad och första motståndaren att stå för motståndet där var Dackarna från Målilla.
En tuff match väntade men humöret var på topp hos dem som samlats för avfärd med bussen mot Mariestad framåt fyrasnåret.
Det var gött att det var en del kapare på väg iaf, det har varit lite tunnsått med fans på plats en del gånger i år minst sagt.
Nåja, vi åkte iväg och det var svalt och skönt i bussen till skillnad mot hettan utanför densamme. Efter att ha hämtat upp lite folk på vägen så åts mil efter mil upp tills vi närmade oss den legendariska Rattugglan, vilda rop hördes om att man måste stanna där på väg till speedway ty det är vad vi gjort varenda gång vi rest den vägen i år. Döm av vår förvåning när det inte blir nåt stopp, okej för att banan låg nästgårds men traditioner är till för att hållas och den traditionen är ju helig, jag saknar ju min ostfralla och apelsinfestis.
En stund efter sex rullade vi in vid banan och klampade in, inte mycket hade hänt sen senaste gången vi var här, ifjol i allsvenskan.
Men det är en trevlig bana och arena och till vissas stora glädje får man ta löken till hamburgaren själv.
Väl på plats möttes framförallt Peter Karlsson av varma applåder från båda supporterhållen, han har ju en fin historia i den vackraste av västar och var nu hemma på Grevby igen.

1372 personer hade bänkat sig runt om ovalen när det första heatet skulle starta. Krystian Klecha körde i tejpen och blev utesluten, ingen kul start på matchen för honom men in i hans ställe kom då Michael Berntsson som hade med sig Kim Jansson till omstarten. Dessa båda herrar ställdes mot Dackarnas Fredrik Lindgren och Ricky Kling.
Kim får sedan problem och går omkull reser sig dock men bryter sedan ändå heatet ett halvt varv senare. Detta innebar att Fredrik Lindgren tog hem heatet med Kling som tvåa, tufft heat för Berntsson att göra något i speciellt med så kort varsel som det blev med tanke på Klechas uteslutning.
Det andra heatet börjar med kaparögon oerhört trivsamt då det ut ur förstaböj är en 5-1ledning för grabbarna i de vackraste av västar, Pawel Hlib och Tomas Karlsson (som ersatte Berntsson i heatet) låg etta och tvåa men Dackarnas förare vägrade se slaget som förlorat. Emil Kramer tar sig förbi Tomas Karlsson och sedan får Hlib olyckligtvis stopp när han ser ut att köra hem en trea till Kaparna. Tomas kan sedan inte stå emot utan Emil Kramer vinner heatet och Christian Hefenbrock kommer in som tvåa. Ett heat som med lite bättre flyt hade kunnat sluta åtminstone 4-2 till Kaparna utan att någon kunde ha kallat det orättvist slutar nu istället 5-1 till Dackarna, men sådan är speedwayen.
Tredje heatet och där är det inte så mycket att göra åt Dackarnas Hans Andersen som vinner heatet, bakom honom ligger Piotr Paluch och Rafal Dobrucki lika säkert tvåa och trea och som fyra rullar Sebastian Aldén in. 3-3 i heatet och ett stopp på raset från de två första heaten åtminstone.
Fjärde heatet och Peter Karlsson beträder åter banan i Mariestad. Han gör det med den äran fram till att han får stopp varvid Daniel Nermark och Pawel Hlib kan köra in en mycket skön femetta till hemmalaget. Man kunde dock inte låta bli att tycka lite synd om ”PK” som ju garanterat önskat sig en bättre återkomst till sin forna hemmabana.

Femte heatet slutar sedan 4-2 till gästerna som därmed ledde matchen med 18-12.
Sjätte heatet och Kaparnas egen Kung Rafal fick efter en lite trevande start på heatet sedan fart på grejorna och körde sedan mycket bra och tog sig förbi övriga fram till en heatseger, tyvärr kunde inte Piotr Paluch få med sig någon pinne så heatet slutar 3-3 och gästernas sexpoängsledning var därmed intakt.
Sjunde heatet och även om Kim verkligen gav allt för att ta sig om Dackarnas danske superstjärna Hans Andersen så gick det inte, mycket bra kämpat av Kim dock men tyvärr för Kaparnas del slutar heatet 1-5. Detta gjorde att Dackarna ledde med tio pinnar nu, en ledning de aldrig tappade under matchen.
Åttonde heatet slutar oavgjort, sedan Rafal Dobrucki kört mycket bra och plockat in en skön heatseger. Peter Karlsson och Emil Kramer hade ingen chans att hänga med Rafal på riktigt allvar i det heatet. Dackarnas tiopoängsledning var därmed intakt.

Nionde heatet och det vinns av Fredrik Lindgren för Nermark. Ettan togs dock av en Dackeförare i form av Ricky Kling varvid heatet vinns av Dackarna med 4-2.
I tionde heatet så får då till slut Peter Karlsson sin första heatseger i matchen och ser genom det till att heatet slutar oavgjort för bakom honom rullar de båda Kaparförarna i form av Hlib och Klecha in som tvåa och trea. Dackarnas ledning i pausen var 36-24.
I det elfte heatet så fick Pawel Hlib se sig besegrad av Christian Hefenbrock men det var också den enda förare som lyckades besegra Hlib i detta heat och därmed var tvåan hans. Ettan togs dock av Robin Törnqvist och det innebar att Dackarna vann heatet med 4-2.
I det tolfte heatet så kämpade Daniel Nermark frenetiskt heatet igenom för att ta sig ikapp och förbi Hans Andersen som ledde från start. Nermark åt in meter för meter men tyvärr var det lite för kort sträcka kvar för att han skulle lyckas hinna ta sig om så han fick nöja sig med en tvåa. Dock bjöd Nermark tidigare i matchen på en fantastisk omkörning och även denna insats var mycket bra så ingen skam över det. Paluch tog ettan och det blev därmed 3-3 i det tolfte heatet för kvällen på ett soldränkt Grevby där solen vid det här laget visserligen så smått började gå ner bakom trädtopparna men fortfarande var det varmt och skönt.
Trettonde heatet och där såg Dackarna en stund, precis efter start, ut att gå mot en femetta då Fredrik Lindgren och Sebastian Aldén hade de två första positionerna i heatet, men Rafal ville annat och körde mycket snyggt om båda två i förstaböj och körde sedan hem heatet varvid siffrorna kunde skrivas till 3-3.

Fjortonde heatet och där stack Daniel Nermark iväg, men Peter Karlsson ville ha revansch för tidigare heat mot Nermark och kämpade stenhårt för att ta sig om utan att lyckas och tack vare Nermarks heatseger kunde vi skriva 3-3 även efter detta heat i protokollet.
Efter ytterligare ett oavgjort heat i första nomineringsheatet så avslutades matchen med poängövervikt för Kaparna i det sextonde med 4-2 efter att Daniel Nermark vunnit och Piotr Paluch kommit trea. Matchen slutade därmed 54-42 till Dackarna som fick med sig tre poäng hem från Mariestad.

Medan Dackarnas förare tackade sin tillresta klack så begav sig kaparfansen mot bussen för hemfärd. Trots allt hade det varit en trevlig afton, vi visste ju att det skulle bli oerhört svårt och det är utan tvekan så att kör våra toppgubbar såhär kan det bli kul vid nästa Mariestadsbesök den 21a aug.
Det blev en hemfärd där riktlinjerna drogs upp för utflykten till Hallstavik i nästa vecka. Samt där det konstaterades att alla i bussen ändå var nöjda med det hela och såg fram mot nästa bussresa.
En oerhörd besvikelse kom dock när vi inte fick stanna på allas vår favoritrastplats men efter att ha kommit över den största besvikelsen så var vi åter vid stadsgränsen och väl hemma i götet spreds kaparfansen för vinden på väg hem till sig.

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!!

Kaparna

1.Krystian Klecha 1 (T/T-0-1-0)
2.Kim Jansson 1 (S-0-1-0-0)
3.Rafal Dobrucki 10 (1-3-3-3)
4.Piotr Paluch 4 (2-0-0-1-1)
5.Daniel Nermark 13 (3-2-2-3-3)
6.Michael Berntsson 1 (1-0)
7.Pawel Hlib 11 (S-2-2-2-2-3)
8.Tomas Karlsson 1 (1-0)

Till toppen på sidan

Matchrapport Rospiggarna - Kaparna

Under tisdagen var det dags för årets längsta resa för oss Kapare under säsongen, Rospiggarna borta är inte som en nätt liten eftermiddagstur till parken direkt. Drygt 60 mil enkel väg stod på agendan när styrkan sammanstrålade i ett trött Göteborg vid tiotiden på tisdagsmorgonen. Molnen hängde tunga över Ullevi och över den byggarbetsplats där den nya fotbollsarenan i Götet ska stå klar om lite drygt ett år.
Detta bekymrade dock inte oss utan när styrkan var fulltalig så rullade vi från götet och vid Olskroken frågade jag för första gången ”Är vi framme snart”?…
Vår egen Colin McRae styrde dock bilen i riktning norrut medan kartläsaren, även kallad Tina Thörner, insåg att kartorna inte behövdes än.
Resan rullade på längs en väg vi vid det här laget känner nära på sjukligt väl efter diverse resor i år. Vi fick dock ny energi när den så hett efterlängtade och älskade skylten ”Rattugglan” dök upp och det var dags för paus.
Efter en bensträckare där så var det avfärd igen och som alltid samtalades det livligt om såväl svåra livsfrågor som speedway. Man hinner ju onekligen avhandla ett och annat under alla dessa resor.
Det kryllade inte direkt av kapare på väg upp till Hallstavik men en fundering var angående vilka det var som körde om och tutade två gånger under resan, senare visade det sig vara lagledningen.
Timmarna gick och det var således dags för lunch/middag och detta gjorde att vi tänkte att ”Tja, Örebro kan ju behöva lite frälsning av kaparfans” varvid vi rullade in där och begav oss till en centralt belägen kinakrog där en mycket god, billig och mättande måltid intogs. Värmen var rejäl ute men den svala lokalen var perfekt för intagandet av plockbuffén.
Vi konstaterade lite snabbt att Örebro var en trevlig stad och att det var en studentstad stod utom allt tvivel.
Nåväl, en trevlig cyklist senare så rullade vi ut från Örebro och insåg att det var ungefär halva vägen som därmed var avverkad.

Efter att kört av stora vägen så började arbetet för vår egen Tina Thörner. Det gick sådär lagom bra när vi följde Eniros vägbeskrivningar för enligt den skulle man köra av samma avfart två gånger vilket ju onekligen är svårt då det kräver att man vänder tillbaka. Däremot gick det bättre med en vanlig karta.
När vi sedan tänkte att ”Gött kommuninformation det kan vara en bra hjälp att hitta rätt” så fann vi en HANDMÅLAD karta över kommunen där hälften av ortsnamnen var extremt svårtydda, det gjorde att man funderade över hur tusan de förslag som skrotades såg ut? Nåväl, nu är ju vi resande kapare så duktiga att vi kan läsa vanliga vägskyltar (varför kommer en känsla av att det får man äta upp?) så när det stod Hallstavik tyckte vi det lät bra och körde ditåt.
En stor skylt längs vägen bekräftade att det var match under kvällen och vi följde sedan såväl strömmen som skyltarna mot Orionparken.

Vi kom efter drygt sju timmar fram och begav oss in på Orionparken. Inhandlade program i programkiosken där vi bytte några ord med de trevliga försäljarna där som undrade om vi inte hade någon bussresa dit, svaret att ”nej, vi är tre pers, vi siktar på bussar till hemmakamperna istället” gjorde att den debatten dog rätt snabbt och med ett ”Välkomna” därifrån så begav vi oss mot depån.
När vi kom till depån så märkte vi det som kommit ut på hemsidan några timmar tidigare att en del förare saknades. Kung Rafal vårdade sin fot och där var det RR.
Paluch ersatte Gizatullin och Kjellberg ersatte Thelaus.
Sedan skulle ju då Hlib ersättas av Szombierski, men ingen Szombierski syntes till och sedan kom ju förklaringen med. Fem man således och om man hade förväntat sig en tuff match innan så ökade ju inte chansen nu direkt. Det var inga muntra miner direkt hos oss kapare då.

Nåväl, speakern hälsade kaparfansen speciellt välkomna, även om vi givetvis lyckades missa det så påminde publiken runt om oss om det faktumet.
Förarna kom sedan ut för presentationen och under det andra varvet var det en min från Renat Gafurovs sida som såg lätt chockad ut när han såg att det minsann var kaparfans på plats även i Hallstavik.
Efter nationalsången var det sedan dags för det första heatet för kvällen.
Piotr Paluch körde RR-heat för Rafal och kom ut med Daniel Nermark. Det kändes dock lite halvtufft minst sagt då Piggarna kom med Adrian Miedzinski samt mannen med tolv tidigare säsonger i Piggarna bakom sig, Greg Hancock.
Piggarna fick dock direkt känna på att Kaparnas förare minsann inte tänkte ge upp slaget trots de minst sagt tuffa förutsättningarna. Daniel Nermark visade hur ofantligt bra han är för tillfället när han på ett imponerande sätt tog hem heatet. Paluch fick ingen poäng med sig men Nermarks insats möttes av jubel från oss kapare och det var onekligen en insats och ett heat man kan leva på länge, sicken körning!
Kaparna hade ju som sagt endast fem förare varvid elitseriedebuterande Dan Kjellberg fick köra som ensam kapare i det andra heatet. En uppgift som blev lite för tuff för unge herr Kjellberg och Piggarna tog hem heatet med 5-1. Dock kan ju Kjellberg ståta med att ha tagit poäng i sitt första elitserieheat.
Janusz Kolodziej var först över mållinjen i det tredje heatet för aftonen men bakom honom kom Renat Gafurov och Piotr Paluch kämpade och lyckades hålla Adam Skornicki bakom sig heatet igenom varvid det blev 3-3 i heatet.
Fjärde heatet och där bytte Piggarna ut Travis McGowan mot sin åtta Jonas Messing varvid deras uppställning i heatet var nämnde Messing samt Jonas Davidsson. Detta var ytterligare ett heat med en ensam kapare. Kim Jansson var det som fick försvara kaparfärgerna på egen hand i detta heat.
Kim visar dock direkt att han, lagkapten idag dessutom, inte tänker ge vika sig en sekund och tar kommandet direkt i heatet. Visst försöker Davidsson men Kim inleder matchen på ett sätt som gav stående ovationer från kaparfansen på plats och bästa möjliga resultat i heatet dessutom. Som ensam Kapare går det ju inte att få mer än 3-3.

Femte heatet följde och där fick Kjellberg sällskap av Renat Gafurov. Gafurov gör ett mycket bra heat som han vinner före Adrian Miedzinski samt Andreas Messing. Kjellberg utan poäng men får ju viktig lärotid i eliten genom varje heat. Väldigt bra kört av Renat där.
Vi kapare satt bara och tittade på varandra och undrade vad sjutton som hände under denna inledning av matchen. Vi körde jämnt med Piggarna trots att vi enbart var fem man och trots att man innan var mer inställd på ett V-vik all over again mer än en jämn match. Chockade var nog ett passande ord på hur vi kände oss då.
Vad man än sagt till grabbarna innan starten av matchen när man hade förutsättningarna klara så var det ett genidrag.
Sjätte heatet följde och Kim Jansson körde RRheat för Rafal. Kim kom därmed ut med Daniel Nermark till detta heat. Dock kunde de inte rå på Adam Skornicki som tog starten och sedan höll sin förstaplats heatet igenom. Janusz Kolodziej var dock inte tillräckligt stark för att ta sig förbi varken Kim eller Nermark så vi fick se ytterligare ett 3-3 heat. Mycket bra gjort av Kaparna ändå så här långt.
Sjunde heatet följde logiskt på det sjätte. Renat fick stopp i omstarten efter att ha fallit i startböjen och sedan i omstarten fått problem med cykeln. Piotr Paluch fick en pinne men kvällens första femetta gick till Piggarna sedan Adrian Miedzinski och Greg Hancock kommit etta respektive tvåa.

I åttonde heatet fick Kim återigen ensam försvara de vackraste av färger och han gjorde det mot Adam Skornicki samt Janusz Kolodziej och som han gjorde det den gode herr Jansson! Kim ser till att det återigen blir bästa tänkbara resultat i ett heat där Kaparna bara hade en förare genom att återigen vinna heatet på ett mycket fint sätt. Mycket bra gjort av honom återigen.
Nionde heatet följde på det och denna gång var det Renat Gafurov som fick köra RR-heat för Rafal, Renat kom ut tillsammans med Nermark i de vackraste av västar. Dessa båda herrar ställdes mot hemmalagets Travis McGowan samt Jonas Davidsson. Renat Gafurov ledde heatet hela tiden och vann till slut detsamma men bakom honom var det en mycket hård kamp mellan Nermark och Davidsson där Nermark till slut gick segrande ur striden och Kaparna plockar hem en femetta till stort jubel från oss kapare på plats.
Hemmapubliken frågade ”Hur bra är inte ni med ordinarie lag”? en fråga vi själva funderade bra länge på efteråt men sånt är ju alltid lätt att fundera på med facit i hand. Dock kan man utan tvekan förstå hemmapublikens reaktion eftersom de inte sett laget Kaparna så mycket i år direkt. Man kanske ska påpeka att frågan från hemmapubliken inte var sagd med minsta tykenhet utan mer som ett ”gratulerar till en bra insats i heatet” sagd fråga.
Efter mer än halva matchen ledde visserligen Rospiggarna matchen men enbart med 29-25 och det mot ett femmannalag. Kaparna hade verkligen gjort en helt fenomenal insats för att hålla matchen så jämn.
Tionde heatet sedan och där visade Greg Hancock att han minsann inte tänker lämna Orionparken utan en enda heatseger utan vinner heatet före Kim Jansson. Dock blev det poängövervikt för hemmalaget i heatet sedan Andreas Messing plockat hem en pinne före Dan Kjellberg.
I paus ledde således hemmalaget med 33-27. Även om vi låg under med sex pinnar var det ju klart över förväntan med tanke på förutsättningarna.

Kjellberg fick ensam försvara kaparfärgerna i det elfte heatet och det blev väl tufft och Piggarna tog en femetta och ryckte till 38-28.
I det tolfte heatet väljer Kaparna att toppa genom att ta ut Piotr Paluch och sätta in Kim Jansson som därmed kom ut på banan med Daniel Nermark. Från andra sidan av depån rullade Jonas Davidsson samt Adam Skornicki ut. I detta heat visade Kaparförarna återigen vilken kämpaglöd som fanns i laget denna afton genom att trots underläge med tio pinnar verkligen ge allt och lite till och det gav onekligen resultat. Kaparna kontrar på Piggarnas femetta i det tionde genom att själva plocka en i detta det tolfte heatet. Visserligen kämpade Jonas Davidsson väl för att spräcka kaparduon men Nermark var först över mållinjen och Kim kom tvåa. På detta kom ett ärevarv med kaparfanan i högsta hugg och till våran stora glädje. Det är alltid trevligt att se grabbarna köra runt med kaparfanan i näven efter en femetta. Tyvärr är vi ju inte alltför bortskämda med femettor i år.
Trettonde heatet och där var det dags för Daniel Nermark att köra RR-heat för Rafal, förövrigt enda heatet där han kunde göra det eftersom han ju i övriga heat var i par med Rafal, eller den som körde RRheaten snarare. Nermark och Renat Gafurov var kaparförarna på banan.
Tyvärr får Renat stopp men detta sker när Nermark leder heatet så 3-3 kändes ändå inte som en omöjlighet att bärga, tyvärr sker här Nermarks enda miss i matchen då han begår ett misstag i näst sista böj och trean förvandlas till en tvåa sedan Adrian Miedzinski kunnat utnyttja det och ta sig förbi. 4-2 till piggarna i heatet och de ledde nu med 43-35.

I det fjortonde heatet tar sedan Hancock och Davidsson starten men Kim Jansson går omkull och blir liggande så heatet bryts och alla var mest nervösa över hur det gått för Kim. Dock kommer Kim upp och konstaterar att efter ha slagit i huvudet att ”inga viktiga delar skadats”… Han blir dock utesluten ur heatet som Piggarna sedan vinner med 5-1 sedan Davidsson vunnit och Greg blivit tvåa. Renat Gafurov som toppades in i Paluch ställe blev belönad med en pinne. Piggarna hade nu vunnit matchen då de ledde med 48-36 men att det skulle dröja till det fjortonde heatet innan matchen var avgjordes var det nog inte någon som trodde när första heatet skulle starta.
Renat Gafurov får dock sin revansch på Davidsson för förlusten mot densamma i det fjortonde redan i det femtonde då han vinner heatet före just nämnde Rospigg. Paluch blir tyvärr poänglös men heatet slutar 3-3 och sedan avslutas matchen med att Greg Hancock och Adrian Miedzinski tar en femetta till Piggarna. Slutställningen blev således 56-40 till hemmalaget.

Efter matchen så kunde vi konstatera att hemmapubliken var nöjd med segern medan vi var nöjda med insatsen från våra gubbar.
Efter att ha bytt några ord med hemmafansen så begav vi oss till depån där det dels gratulerades till den goda insatsen och dels oerhört nervöst inväntades resultat från Indianernas match mot Vetlanda som ju av förklariga skäl var oerhört viktig för oss. När vi sedan kunde konstatera att chansen i alla fall fanns kvar inför nästa veckas match mot just Indianerna och en sista gång sagt ”Gött jobbat gubbar” så var det dags att bege sig mot bilen för färd mot sovplatsen i Sthlm.
Ytterligare en gång så tyckte delar av hemmapubliken att det var mycket strongt gjort av oss när vi närmade oss parkeringen.
Vi konstaterade att detta var det bästa stället som vi besökt (så här långt får man kanske tillägga) då det var mycket trevlig stämning bland folket och en mycket välkomnade känsla när man kom dit. En eloge ska delas ut för det utan tvekan, inga tykna kommentarer när man som bortasupporter jublade eller så som ju annars tyvärr kan förekomma. Dessutom hade man ett mycket bra program som vi enades om var det bästa hittills. Vårt eget får vara utom tävlan dock.
Kort sagt så var det ett trevligt och välkomnade ställe Orionparken.
Matchen gjorde att resan till sovplatsen i Stockholm gick fort och även om vi som de fenomenala kartläsare vi är lyckades fundera över att fråga på en mack 100meter från Hotellet så var det en bra idé från kartläsar-Thörners sida att följa en buss istället. Efter att softat en stund så begav vi oss till text-tv och läste vad som stod om matcherna där innan det var dags för en god natts sömn innan morgondagens hemresa.

Onsdagens inleddes med en god, rejäl frukost innan vi lämnade det trevliga stället för färd mot Göteborg.
Dock är det lättare sagt än gjort att hitta rätt i Stockholm så efter att ha sett diverse skyltar mot så kallade fiiiiiinare områden så bestämde vi oss för att det nog inte var rätt väg men till slut lyckades vi hitta rätt. Dock var det ett gott garv när vi först såg en skylt med ”Göteborg 478” åkte sedan i cirkus 30min och såg en ny skylt ”Göteborg 477” världens längsta kilometer?
Nåväl ut från huvudstaden kom vi för att inte återvända innan 4september.
En notis från Sthlm var att 3 av 4 bussar som man såg hade skyltningen ”Ej i Trafik”…
Vi var dock gött möra allihop så det blev en del stopp för att piggna till lite mer. Givetvis var ett stopp på Rattugglan givet, även om vi stannat och tankat bara en kort stund innan. Ni vet ju vad som gäller ni som är frekventa läsare av dess match/reserapporter ”Rattugglan - i var kaparfans hjärta”.
Det regnade dock som brukligt är på hemväg är från en speedwaymatch någonstans i detta rike. Vi hade funderingar på att bege oss in och reka läget på CanVac Arena i Mariestad inför nästa veckas kamp där men det blev bara funderingar.
I höjd med Alingsås så kom samtal om det som sedan var i alla media under kvällen, men det tar vi inte upp här. Dock gjorde det att vi vaknade till och debatten var livlig sista biten mot storstadens välkomnande ljus.
Vi var enade om att detta var en mycket bra, trevlig och rolig resa och att man aldrig kommer att glömma säsongen 2007. Vi närmar oss nu 1000mil på vår turné genom landet och även om jag givetvis blev starkt retad på en rastplats längs vägen för att jag missat en match iår och övriga två sett allt så är det förbaskat skoj att kuska runt och härnäst väntar ju Mariestad dit man nästan kan säga att det är åtminstone cykelavstånd.
Har ni inte redan anmält er till den matchen och bussen dit så gör det omedelbart, information finns på hemsidan.

Slutligen får vi ta tillfället i akt att återigen hylla alla kring och i laget som gjorde en helt fenomenal insats, speciellt med tanke på förutsättningarna. Det är väldigt lätt att bara läsa resultatet och avfärda det med att vi fick däng med ”hela” 16pinnar men såg man matchen vet man att kör vi så här och med fullt lag ja då går inte några säkra.

Slutligen så får vi be om ursäkt för den sena matchrapporten men resan tog ju sin tid.

ALLA TILL MARIESTAD!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!!

Kaparna:

1.Rafal Dobrucki RR
2.Daniel Nermark 13 (3-2-2-3-2-1)
3.Piotr Paluch 2 (0-1-1-0)
4.Renat Gafurov 12 (2-3-S-3-S-1-3)
5.Kim Jansson 11 (3-1-3-2-2-FU-0)
6.Dan Kjellberg 2 (1-0-0-1)
7.Vakant.

Till toppen på sidan

Matchrapport Kaparna - Indianerna

Så var det då dags för årets viktigaste match för Kaparna. Indianerna stod för motståndet i Mariestad i en match där förutsättningarna var glasklara, Kaparna var tvungna att vinna för att ha en realistisk chans att hänga kvar i elitserien.
I flera tidigare matcher har därför laget i de vackraste av västar testat möjliga lag inför denna match, man har även blivit avsevärt bättre på sistone ju mer laget blivit klart och körde ju bra i Mariestad även under förra hemmamatchen mot Dackarna. Även i Hallstavik var tankarna i viss mån på denna match.

Det var givetvis så att många såväl Göteborgare som Indianer åkt till Mariestad. Indianfansen hade enbart åtta mil från Kumla och vi Göteborgare hade enbart 18 mil.
Bussar gick från båda läger och Kaparfansen samlades vid Munkebäck för att därifrån snabbt ta sig ut på E20. Ett fyrtiotal kapare, det vill säga lite fler än på de flesta matcher i år, äntrade bussen vid fyratiden och stämningen var nervös men samtidigt förväntansfull alla hade ju förutsättningarna klara för sig och diskussionerna gick om matchen på alla möjliga (och omöjliga) sätt. Efter att suttit i köer på grund av vägarbete redan innan Alingsås så plockade vi upp sista delen av gänget i just nämnda Alingsås och sedan var det full fart i riktning Mariestad.
Nu var inte protesterna lika höga om att stanna på Rattugglan för klockan sprang ju iväg på grund av vägarbeten. Dock var vi var några som minsann tyckte att vi kunde ha kört rakt igenom där och ut på andra sidan iaf för att inandas atmosfären på denna, 2007 års mest klassiska rastplats. Vi kom dock fram och in och efter inhandlandet av äkta gourmetmat, hamburgare alltså, så kunde det dra igång.

Matej Zagar var inte på plats varav det blev riders för honom och i första heatet kom Rafal Dobrucki i hans ställe, Rafal som hade med sig lagkaptenen Kim Jansson ut på banan i de vackraste av västar. Rafal vinner även heatet men tyvärr lyckas inte Kim ha någon av Henka Gustafsson eller Roman Povazhny bakom sig så heatet slutar 3-3 och den jämna matchen alla förväntade sig verkade onekligen tona upp sig nere på banan.
Heat två och det innebär som bekant reservheat, Denis Gizatullin var den kapare som till slut fick köra där tillsammans med Michael Berntsson. Det var ju en del funderingar kring vem det skulle bli tydligen innan laget nominerades. Unge herr Gizatullin visade dock att förtroendet var välförtjänt genom att visa just den sida som var avgörande för att det blev han som tog den platsen, sin startsnabbhet. Rycket i starten gjorde att heatet var hans och det blev sedan ett tämligen utdraget heat som slutar 3-3 sedan nämnde Berntsson tyvärr kom sist efter Kaj Laukkanen och Simon Gustafsson.
I det tredje heatet var det återigen dags för Rafal Dobrucki, dock var detta ju hans första ordinarie heat, i sitt första körde han ju riders för Zagar. Renat Gafurov gjorde Kung Rafal sällskap ut. Dessa båda herrar ställdes mot Indianernas gigant i deras möte med Vetlanda förra veckan, Matej Ferjan samt Magnus ”Zorro” Zetterström. Renat ville inte vara sämre än sin landsman (de båda var ju etta och tvåa i ryska mästerskapen häromsistens) Denis Gizatullin utan tog hem heatet genom en mycket fin körning. Rafal fick kämpa stenhårt genom heatet men visade att han verkligen är en förare av hög klass genom att ta sig förbi de båda indianförarna, först Zorro och sedan Ferjan under det sista varvet. Detta innebar 5-1 seger till Kaparna till jubel från kaparfansen på plats.

Fjärde heatet och där kom Denis Gizatullin och Daniel Nermark utrullandes från hemmalagets sida av depån, från motsatt sida kom Indianernas tyngsta kort Piotr Protasiewicz samt Simon Gustafsson. Protasiewicz var först iväg men sedan visade Nermark vad han går för och tog sig om. Han körde för att citera Nerikes Allehanda ”Som ett skållat troll”. Nermark vann heatet och Gizatullin körde in som trea varvid heatet slutar 4-2 till Kaparna och det innebar en ledning i matchen med sex poäng.


Kim Jansson körde sedan riders för Zagar i femte heatet och sedan körde Denis Gizatullin i Michael Berntsson ställe. De båda körde hem en mycket skön femetta mot Zorro Zetterström samt hans kollega i indianväst i heatet, Kaj Laukkanen. Nu var Kaparnas försprång i matchen tio poäng, men speedway är speedway och det kan svänga oerhört fort så det var fortsatt oerhört nervösa miner från båda lagens fans på plats.


Rafal och Renat kom sedan åter ut tillsammans i heat sex, i sitt första heat tillsammans plockade de ju hem en femetta till laget så det fanns onekligen förväntningar inför heatet. Nu fick man dock en femetta i baken istället sedan Renat fått stopp och Rafal inte kunnat rå på Henka Gustafsson eller Roman Povazhny. Henka som fullkomligt flög iväg från start i detta heat. Detta gjorde att ledningen för Kaparna nu var nere i sex pinnar.
I sjunde heatet var det återigen dags att ersätta Zagar och denna gång var det Daniel Nermarks tur att göra det. Kim Jansson och Nermark var därmed Kaparnas kämpar i heatet. Kim vinner heatet och bakom honom kommer Zorro. Nermark utkämpar en tuff kamp med Matej Ferjan som han går segrande ur och med tanke på att Kim vann heatet så tar vi och lägger ihop tre och en kaparpinne och får fyra. Indianerna tog två och då har alla Göteborgare redan räknat ut att heatet slutar 4-2 till laget i de vackraste av västar.

I heat åtta kommer sedan Kung Rafal och Renat Gafurov ut igen. De två hade ju ett någorlunda udda facit såhär långt i matchen med 5-1 kontra 1-5. Så vad skulle de göra i detta heat var frågan? Det var uppenbart att Indianerna efter att ha slagit Kaparduon i föregående heat ville slå undan benen på dom återigen ty man toppade in Zorro i Simon Gustafssons ställe. Piotr Protasiewicz var Zorros kollega i heatet. Rafal och Renat visar dock att föregående heat tillsammans var en tillfällighet och kör in en överlägsen femetta till Kaparna till vilt jubel från alla med hjärtat hos hemmalaget. Ärevarv med kaparfanan och det gillas som sagt. Vi är inte bortskämda med femettor, så när det väl sker vill man gärna fira. Denna femetta innebar att Kaparnas ledning återigen var tvåsiffrig, 30-18 var ställningen efter halva matchen.
Efter åtta kommer nio och så även i denna match. Nionde heatet och matchens mest glädjande positiva överraskning, Denis Gizatullin, kom ut igen och hade Daniel Nermark med sig. Henka Gustafsson samt Roman Povazhny var indianerna i heatet. Denis och Nermark hade först en ofrivillig kamp med varandra när de var på varandra men denna högst ofrivilliga kamp slutade lyckligt och sedan hade Nermark en till tuff kamp under heatet, detta med Roman där dock Nermark klarade sig bra, fast det var sådär snyggt kört av Roman minst sagt. Dock plockade Kaparförarna hem en femetta igen och Kaparna hade nu ryckt åt sig en ledning på hela 35-19.
I tionde, sista heatet innan pausen, visade dock Indianerna att de inte hade givit upp då Kaj Laukkanen och Piotr Protasiewicz kör in en femetta. Så ställningen i paus var således 36-24. Tolv pinnar upp i paus, enda orosmolnet om man nu prompt skulle leta sådana som Kapare i det läget var ju just att Indianerna tog en femetta precis innan pausen och rimligtvis var det just det som de snackade om att de skulle ta med sig till resten av matchen i sitt paussnack. Kaparna å sin sida kunde ju fokusera på att man kört bra och ledde matchen med tolv pinnar…

Efter pausen var dags för kvällens andra reservheat och även dags för Gizatullins sista heat för aftonen. Att han motsvarat förtroendet att få köra stod ju utom allt tvivel redan innan starten av det elfte heatet men inte blev det sämre efter det heatet. Simon Gustafsson och Kaj Laukkanen kan inte göra något åt nämnde Gizatullin. Dock kör indianförarna in som två och trea och heatet slutar 3-3. 39-27 var nu ledningen. Fem heat återstod och Kaparna behövde plocka två pinnar i snitt per heat för att ta hem matchen. Således goda förutsättningar för seger även om man inte ska ropa tjoflöjt innan man åkt över Göta älv.

I heat tolv, vid 3-3 läge faller Nermark och heatet bryts även om Nermark var på väg av banan i det läget. Renat Gafurov blev således ensam kapare i heatet i omstarten, ingen fara med Nermark förövrigt. Renat fick sedan kämpa mot Protasiewicz och Povazhny och gör en bra insats och tar en tvåa. 2-4 i heatet med andra ord. Snittet på att ta två pinnar/heat hölls därmed.
I trettonde är det dags för Renat Gafurov att köra riders för Zagar och det innebär att det blir fjärde heatet för Kaparna med herrarna Gafurov och Dobrucki tillsammans. Deras facit med 5-1, 1-5, 5-1 fortsätter nu med 3-3 sedan Indianernas Zorro tagit hem heatet.
Fjortonde och sista heatet innan nomineringsheaten skulle ta vid, Kim Jansson och Daniel Nermark i de vackraste av västar mot Piotr Protasiewicz och Kaj Laukkanen (som ersatte Matej Ferjan). Piotr Protasiewicz tar hem heatet men de båda kaparförarna kommer in efter honom och det innebar att kaparsegern var i hamn, ledning med 47-37 innebar att det enda som krävdes i de två återstående heaten var att en enda kapare tog sig i mål i något av heaten för att två pinnar skulle bärgas till Götet.

Efter den sedvanliga lottdragningen så var det dags för femtonde heatet. Ett heat som under första varvet bjöd på otroliga omkörningar där det byttes platser hela tiden. Mycket bra speedway trots att matchen ju var så gott som avgjord så visade förarna upp mycket fin körning. Kim Jansson var först i mål och Daniel Nermark trea. Mellan dessa båda hade Roman Povazhny letat sig och heatet slutar därmed 4-2 och segern var därmed 100 % klar. Sextonde heatet bjöd sedan på femte (!!) heatet tillsammans för Rafal Dobrucki och Renat Gafurov. Deras rad tillsammans avslutas med 4-2 i deras favör sedan Rafal varit först över mållinjen och Renat trea. Piotr Protasiewicz blev tvåa.
Slutsiffrorna i heatet skrev därmed till 55-41 till Kaparna och nöjda lämnade kaparskaran arenan. Efter att ha tackat indianfansen, som var många och trevliga för övrigt, för matchen satte man sig i bussen för hemfärd.

Vi rullade sedan ut från parkeringen och efter att ha smält de första intrycken så diskuterades det livligt om möjligheterna till poäng i kommande match mot Masarna och likaså Hammarbymatchen var uppe till diskussion. Masarna väntar ju härnäst och vi som var i Hagfors och såg matchen där vet att chansen finns utan tvekan. Det blir en intressant kamp där nästa vecka.
Hemfärden bjöd på ett ljusspel över Skaraslätten när ett åskväder drog in och det blixtrade och dundrade. Sedan vart det även stopp en stund då en lastbil med delar till ett vindkraftverk på 50 meter misstagit diket för väg och hamnat där. Nåväl, hem kom vi sedan vår chaffis varit schyst och kört de som ville till centralen med.

Det var ytterligare en dag av speedway och en mycket skön seger hade bärgats vi är fortsatt med i kampen om nytt kontrakt.
Laget har verkligen höjt sig det senaste och igår kom så äntligen en seger igen.

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!!

Kaparna:

1.Kim Jansson 10 (0-2-3-1-1-3)
2.Matej Zagar R/R.
3.Rafal Dobrucki 13 (3-2-1-3-1-3)
4.Renat Gafurov 10 (3-S-2-2-2-1)
5.Daniel Nermark 9 (3-1-2-F/U-2-1)
6.Denis Gizatullin 13 (3-1-3-3-0-3)
7.Michael Berntsson 0 (0-0)
8.Dan Kjellberg. Körde ej

Till toppen på sidan

Matchrapport MasarnaAvesta - Kaparna

 

Sjuttonde omgången av elitserien, MasarnaAvesta mot Kaparna i Avesta. Det var tisdagens meny för en kaparsupporter. En tuff men inte omöjlig uppgift stod framför oss under kvällen på Arena Avesta strax utanför Avesta.

Klockan var på tok för tidig när man vaknade, men vad gör man inte för en speedwaykamp? Nåväl, vid tiosnåret samlade skaran för avfärd mot Dalarna. Dagen till ära hade vi dessutom ökat våran styrka med en gubbe till så nu är det snart fullt även i baksätet på kaparexpressen!
Dock var det vissa tveksamheter angående bilens beskaffenhet men efter expertutlåtande att ”Ähh, stå utanför Köping mitt i natten och sakna ett däck kan vara kul” så reste vi iväg. I höjd med Sävenäs frågade jag ”är vi framme snart”…
Färden gick och vi sörjde (NOT!) att det var sista resan på E20 för säsongen, efter ett stopp innan så rullade vi sedan in på vår älskade Rattugglan. Denna magiska plats, dess skönhet slår ju mot en varje gång man anländer. Det är som om alla känslorna kommer på en och samma gång som en viss Halmiasupporter skrev en gång.
Efter denna upplevelse av stora mått så styrde vi vidare mot nästa anhalt på vägen, den fina staden Örebro med sina trevliga cyklister (för mer info om cyklisten läs matchrapporten från Rospiggarna-Kaparna.) och goda lunchbufféer.
Efter att glömt var vi parkerade förra gången fick det bli P-hus denna gång. Sedan ville ingen lyssna på mina goda råd om hur man skulle gå för att hamna rätt men efter att irrat en stund så kom vi rätt och intog Kinesiska Muren i Örebro för andra gången på 2 veckor. Vi är stammisar där nu, så åker ni dit så hälsa.
En god middag senare så var det dags att hitta tillbaka till P-huset igen. Att fyra personer kan ha så dåligt lokalsinne är fantastiskt egentligen. Sedan vi väl hittat så kom nästa problem, hissarna kom aldrig, de stannade på alla andra våningar utom våran, dock hann vi med att glädja delar av Örebros kvinnliga befolkning. Göteborgare är poppis i den staden uppenbarligen, det måste vara vår goda humor och vår fina dialekt.
Sedan insåg vi att de bytt nummer på vägarna men efter vilda debatter om det bytt namn även på orterna längs vägen så kom vi fram till att så nog inte var fallet trots allt, varvid vi fann vägen till Avesta.
Vi kom tämligen tidigt men det är ju bara gött det, det var ett kylslaget Arena Avesta som välkomnande oss Göteborgare, men eftersom vi är vana vid nordanvinden från havet är ju inte det något större problem. Vi tog oss in och inväntade sedan laget i depån innan vi drog oss mot läktarplatserna.

Det skulle ju även köras speedway denna kväll, det var ju änna det vi åkt de drygt 45milen för. 2624 personer hade bänkat sig runt trivsamma Arena Avesta för att se denna kamp.
Kaparna kom i kvällens första heat med Daniel Nermark och Krystian Klecha. Dock blev Nermark utesluten sedan han kört på Klechas framhjul så denne gick omkull varvid det blev omstart utan Nermark. Klecha kom därmed ut ensam och ställdes mot Dave Watt och Simon Stead som körde riders för Lindbäck. De båda masarna körde sedan in en stabil femetta, det är tufft att vara ensam på fältet. Nåja, sämsta tänkbara start på matchen för Kaparna.
I kvällens första reservheat visade Denis Gizatullin hur viktig han är från sin plats där och tog hem heatet, dock inte utan en hård kamp med Steve Johnson där Denis som sagt var starkare och plockade en mycket viktig trea till Kaparna. Heatet slutar dock oavgjort sedan Linus Sundström plockat ettan före Dan Kjellberg som alltså fick göra sitt andra framträdande i Kaparvästen och i elitserien överhuvudtaget i denna match. I tredje heatet var det dags för det lyckade paret från matchen mot Indianerna i Mariestad, Rafal Dobrucki och Renat Gafurov. De bärgade en seger i heatet med 4-2 sedan Emil Sajfutdinov lyckats spräcka kaparduon redan från start. Dock oerhört viktigt att redan nu knappa in på det, om än lilla, så ändock, försprång Masarna hade.

I fjärde heatet kom Leigh Adams ut för första gången under kvällen och åt honom var det helt enkelt inte mycket å göra åt i den formen han befinner sig i för tillfället. Han kör helt otroligt bra speedway och vann heatet komfortabelt, om det nu finns komfortabla heatsegrar i speedway. Kim Jansson kom tvåa i heatet. Denis Gizatullin hade ju slagit Steve Johnson i reservheatet, heat nummer två, men denna gång fick Johnson vara före över mållinjen. 4-2 således till Masarna i heatet och deras ledning i matchen var därmed återigen fyra pinnar.
Femte heatet och där såg Kaparna länge och väl ut att få poängövertag på hemmalaget då Denis Gizatullin var i ledningen men tyvärr så föll han på eget grepp under slutvarvet och det innebar att det övertag Kaparna hade i heatet istället förvandlades till förlust med 4-2 sedan Renat Gafurov plockat hem två pinnar. Så istället för att ha endast två pinnar upp till Masarna var det nu sex.
Sjätte heatet kom sedan och Kaparna kom där med Daniel Nermark och Krystian Klecha och de båda såg länge och väl ut att köra in en oerhört skön femetta till Kaparna, det var redigt nervöst på läktaren kan man säga. Nermark tog igen missen i första genom att vinna heatet och Klecha låg tvåa tills det var enbart några få meter kvar av heatet då tog sig vilt kämpande Emil Sajfutdinov om och 5-1 till Kaparna förvandlades till ”enbart” 4-2. Så under de två senaste heaten hade Kaparna stora möjligheter till att ha avgått med 9-3 i egen favör. Nu blev det istället 6-6. Det är verkligen små marginaler…

Heat sju och där vann återigen Leigh Adams, heatet slutar 4-2 sedan Rafal varit tvåa före Dave Watt. Adams visade att det inte kommer vara någon som kan rubba honom under kvällen.

I underläge med 24-18 valde sedan Kaparna att toppa i det åttonde heatet genom att ta ut Dan Kjellberg och sätta in Rafal Dobrucki. Heatet går iväg och Rafal får en stöt av Sajfutdinov som omöjliggör att han fortsätter i heatet då cykeln fick sig en sådan smäll. De flesta väntar på att heatet ska blåsas av, så även Rafal, men Masarna kör i mål och tar en femetta.
Nionde heatet och matchens gigant Leigh Adams vinner återigen, han kör oerhört bra speedway just nu helt enkelt. Nermark visar sin fightingsida när han håller Steve Johnson bakom sig trots den senares uppvaktning och plockar en viktig tvåa. 4-2 till Masarna som nu hade ryckt och ledde matchen med 12 pinnar.
Logiskt på det följde sedan heat tio och det visade sig bli ett mycket trivsamt heat med kaparögon sett. Denis Gizatullin och Kim Jansson visade prov på mycket fin körning och Dave Watt fick se sig besegrad liksom Linus Sundström. En mycket viktig femetta precis innan pausen som visade att man verkligen inte gett upp matchen och att få med sig den känslan in i pausvilan är oerhört viktigt vet alla som någon gång hållit på med idrott, oavsett nivå. Visserligen ledde ju Masarna fortfarande matchen med 8 pinnar men det är ju faktiskt ”bara” två heat. Även om två heat är ack så svårt att vinna.
Elfte heatet och där vilade givetvis ett tungt ansvar på Denis Gizatullin som dock fick se sig besegrad av Linus Sundström. Dock så ska man ha i åtanke att Masarna faktiskt ett bra tag i heatet hade 5-1-läge men Denis enträgna arbete gjorde att han tog sig om Steve Johnson och tog en tvåa. Linus Sundström gjorde dock en bra insats, och en bra match och tog hem heatet. Masarna ledde efter elva heat matchen med tio pinnar, 38-28.

Tolfte heatet och där toppade Kaparna återigen, Klecha utgick och lagkapten Kim Jansson kom in. Kim fick därmed köra med Rafal i de vackraste av västar. Åt Leigh Adams var det inte mycket å göra denna afton och han vann även heatet men Kim och Rafal såg till att det blev 3-3 och differensen mellan lagen var därmed intakt.

I det trettonde heatet föll Sajfutdinov på eget grepp och uteslöts därmed från omstarten. Ensam masförare var därmed Simon Stead. Renat Gafurov och Daniel Nermark skulle försvara de vackra kaparfärgerna. Nermark kunde tyvärr inte rå på Simon Stead men Renat vann heatet och med tanke på att Stead var ensam mas så slutade heatet 4-2 till Kaparna och ställningen var därmed 43-35 till hemmalaget.
Fjortonde heatet och det har ju genom åren varit tämligen vanligt med ett visst resultat för Masarna i det heatet och så skedde även nu, 5-1 till Masarna och därmed var segern deras då de bärgat 48 pinnar.
I det femtonde tar sedan Kaparna en femetta genom Daniel Nermark och Renat Gafurov, även om de körde bra ska det påpekas att Masarna, med tanke på att de redan vunnit matchen, kom med Linus Sundström och sin fria åtta Dennis Andersson i det heatet.
Sextonde heatet slutar sedan 3-3 och slutresultatet skrivs till 52-44 i Masarna favör. Hemmalaget säkrade därmed en plats i slutspelet, gratulerar till det medan Kaparna fortfarande behöver minst en pinne till för att hänga kvar, beroende på vad Indianerna kan åstadkomma mot Piraterna borta i sista omgången.

Efter det sedvanliga depåbesöket efter matchen så rullade vi från Avesta bland de sista och färden gick till Örebro där kvällsmat intogs på en gourmetrestaurang av yppersta klass där jag även lyckades hitta lite vimplar med restaurangens namn på som dels var gratis och dels var oerhört roligt att vifta med och därmed såväl roa som irritera övriga.
Sedan var vi bara tvungna att säga adjö till Rattugglan innan färden hemåt fortsatte. Rattugglan som har varit vårt naturliga vattenhål under den här säsongen, som gett oss nödvändig nattamat ett flertal gånger. Nu är den eran slut för i år. Tack för alla minnen, tack för alla ostmackor och smilefestisar.
Sedan lyckades vi även med konststycket att parkera mellan de båda pumparna när vi skulle tanka i ett nattligt Alingsås, men vad gör man inte för lite spänning i tillvaron?
Klockan närmade sig halv fyra när man var hemmavid och efter en stunds meningslöst tittande på nåt mästerskap på tv så var det dags att somna in med vetskapen att det bara är sex dar kvar innan det är dags att inta den kungliga Hufvudstaden för årets sista match!

SNART SÅ ÄR DET TISDAG OCH DÅ FÖRSÖKER VI IGEN! SPEEDWAY ÄR EN FEST!!!

Kaparna:

1. Daniel Nermark 9 (U-3-2-1-3)
2. Krystian Klecha 2 (1-1-0-0)
3. Rafal Dobrucki 11 (3-2-S-2-1-3)
4. Renat Gafurov 8 (1-2-S-3-2)
5.
Kim Jansson 7 (2-1-3-1-0)
6. Denis Gizatullin 7 (3-0-F-2-2)
7. Dan Kjellberg 0 (0-0)
8. Michael Berntsson körde ej

Till toppen på sidan

Så var det då dags, artonde och sista omgången i årets elitserie i speedway. Kaparna åkte till Stockholm och Gubbängen för att möta Hammarby i en match som man var tvungen att ta poäng i, minst en pinne mer än Indianerna var kravet för förnyat elitseriekontrakt.

Dagen började återigen tämligen tidigt då man begav sig med raska (nåja) steg till vagnen för färd till Centralstationen för att sammanstråla med resten av de numera (ö)kända individer som åker landet runt för att följa laget. 
X2000-tåget stod redo för avfärd 10.42 och rullade på utsatt tid från Götet med riktning mot Stockholm. I höjd med Sävenäs frågade jag om vi var framme snart…
Efter att ha konstaterat att SJ: s biljettlösa system med id-kort består av att konduktören har en lapp med namnen på, och därmed konstaterat att tekniken för konduktören har en bit kvar ägnades i princip resten av resan åt ett kortspel två av oss först inte fattade ett jota av, men efter tag gick även det in och givetvis vann jag i stor stil. Dock var de andra av annan uppfattning, men jag hävdar bestämt att man ska ha så mycket poäng som möjligt istället för så lite som möjligt, det förstnämnda är ju det som gäller i speedway och därmed borde det vara så i allt.
Sedan närmade vi oss staden där de har tunnelbana istället för spårvagn och där ingen säger ”la” eller ”änna”. Kändes mycket konstigt men efter att ha försökt förklara för tjejen i Swebusexpress kassa att klockan minsann var 13.59 ”Göteborgsk tid” och inte 14.01 ”Stockholmstid” som hon sa och därmed insett att vi inte fick lämna tillbaka bussbiljetterna hem när skjuts vart fixad fortsatte vår färd genom Sthlm Central.
In och köpa kort så vi fick åka tunnelbana och buss i ett dygn bäst vi ville och sedan på tunnelbanan till Skanstull där det var sovplats bokad.
Efter att ha ställt av oss väskorna så begav vi oss till en närbelägen restaurang för middag och det satt verkligen inte fel. Nu vräkte det verkligen ner dock, det hade ju regnat under hela tiden vi varit i byn men nu vräkte det som sagt ner och vi hade en hel del farhågor om att det kanske inte skulle bli någon match.
Nåja, har vi åkt ändå till Stockholm kan vi lika gärna åka ut till banan oavsett vilket och så blev det. Det regnade inte mindre nu direkt och banan stod under vatten.
Nåväl, som vanligt var det bara att söka skydd under taket i depån tills det gav med sig det kära regnet och efter 19 även följa rapporterna från Indianernas match.
Efter att ha intagit våra positioner på läktarna var det dags att börja med det som vi kommit för, nämligen det som även går under namnet matchen!

Det tråkiga vädret under dagen gjorde att endast 987 personer kommit till Gubbängen denna kväll, lite folk för att vara Hammarby.
Första heatet stod för dörren och jag påbörjade mina avgrundsvrål inför varje heat med ”KOM IGEN NU GUBBAR”. Martin Smolinski i Hammarby går i tejpen och in kommer istället den fria åttan Kim Nilsson. Nilsson som därmed fick köra med Scott Nicholls. Dock visade det sig att ingen av hemmalagets förare kunde rå på kaparförarna Rafal Dobrucki och Daniel Nermark som bestämde över heatet från start och gav oss tillresta kaparfans en femetta att jubla över redan i det första heatet för kvällen.
Dagens första reservheat och där kom då Denis Gizatullin, en av kaparnas starkaste poängplockare de senaste matcherna, tillsammans med Michael Berntsson. Från hemmalagets sida av depån rullar den nyblivne svenske juniormästare Robert Petterson ut med Freddie Eriksson. Visst vann vår reservgigant Gizatullin men Pettersson kämpade väl ett tag men lyckades inte hålla emot den betydligt snabbare Gizatullin. Dock får Hammarby 3-3 i heatet sedan de båda hemmaförarna blivit 2a & 3a.
Det tredje heatet fick se en mycket bra insats av Tomasz Gapinski som avgick med segern i heatet. Dock såg Rafal Dobrucki och Renat Gafurov till att heatet slutade 3-3. Rafal ledde dessutom heatet länge och väl innan nämnde Gapinski kunde gå om. 3-3 igen således.

I heat fyra var det egentligen inte så mycket att rapportera hem om, Nicki Pedersen körde hem heatet tämligen enkelt. Heatet slutar dock 3-3 sedan Gizatullin blivit tvåa och Kim Jansson trea. Tredje raka 3-3 heatet med andra ord och fortsatt kaparledning med fyra poäng.
Femte heatet och Rafal Dobrucki samt Denis Gizatullin kör hem en mycket skön femetta och det var nu gott jubel i den, visserligen lilla, men ack så naggande goda, kaparklacken. Kaparna såg därmed till via denna femetta att ha en ledning på åtta pinnar.
Kim Jansson körde sedan riders för Zagar i det sjätte heatet och i detta heat fick han sällskap av Daniel Nermark i de vackraste av västar. Herrar Jansson/Nermark visar att de minsann inte vill vara sämre än föregående heats duo Dobrucki/Gizatullin genom att även de köra hem en femetta till vilt jubel från oss kapare på plats.
När det nu var sex heat körda ledde Kaparna matchen med hela tolv poäng och man hade verkligen inlett matchen på absolut bästa tänkbara sätt. Rapporterna gjorde dessutom gällande att Indianerna var allt längre från poäng så det var muntra miner för tillfället på kaparfansen.
Logiskt på det sjätte heatet följde det sjunde och där kom Kung Rafal Dobrucki ut tillsammans med Renat Gafurov. Kaparförarna körde oerhört bra återigen och det såg oerhört länge under heatet ut som om att Kaparna skulle köra in sin tredje raka femetta men Hammarbys Martin Smolinski ville annat av förklariga skäl och tog sig genom en gedigen kämpainsats om Rafal Dobrucki men Renat höll undan och Rafal blev trea så övertag i heatet till Kaparna blev det i vilket fall genom en 4-2 seger. Totalt stod det nu 28-14 till Kaparna och vi behövde nu alltså 20pinnar till för att säkra kontraktet till 2008.

Inför det åttonde taggade dock Hammarby upp sig rejält och körde hem en femetta genom Tomasz Gapinski samt intoppade Scott Nicholls. Dock ledde Kaparna fortfarande matchen med 29-19. Nionde heatet och inte var det många runt Gubbängen som trodde att någon skulle rå på Nicki Pedersen i detta heat heller men så har ju Kaparna en gubbe som Daniel Nermark som tillsammans med Renat Gafurov, som körde riders, representerade laget i de vackraste av västar i detta heat. Nermark lyckas kämpa hem en trea före just Nicki och Renat blir trea så Kaparna får poängövertag i ytterligare ett heat genom denna seger med 4-2.
Det sista heatet innan pausen stod för dörren och väl där var det inte mycket att göra åt Scott Nicholls som var först över mållinjen. Kim Jansson blev tvåa men Hammarby vinner heatet sedan Freddie Eriksson lyckas slå Denis Gizatullin. Ställningen i paus således 35-25 till Kaparna.
Det var muntra miner hos oss kapare i paus även om jag i huvudet upprepade ”speedway är speedway - allt kan hända”. Nervöst var det utan tvekan i vilket fall som helst.

Elfte heatet och där bjöd Denis Gizatullin och Freddie Eriksson på en mycket underhållande batalj som dock, med kaparögon sett, tyvärr förlorades av Gizatullin efter att de bytt position ett par gånger. Eriksson vinner alltså heatet och Denis blir tvåa. Trea blir Robert Pettersson och därmed slutar heatet 4-2 till Hammarby som åt in lite på Kaparnas försprång.
När sedan ”Bajen” tar en femetta i det tolfte heatet och därmed såg till att Kaparnas ledning nu endast var fyra pinnar, så var det så nervöst det bara kan bli på läktarplats. Visst ledde vi men hemmalaget, Hammarby hade ju en oroväckande trend i matchen.
Daniel Nermark nollar visserligen i det trettonde heatet men det var efter en mycket fin körning dock, det var oerhört tufft i heatet, dock inte fult, men tufft. Förarna bytte plats med varandra men när de till slut passerar mållinjen, som ju är enda stället där positionen räknas egentligen var ordningen Dobrucki-Smolinski-Gapinski-Nermark. 3-3 i heatet alltså och skillnaden mellan lagen var nu fortsatt fyra pinnar till Kaparnas fördel.
När sedan det fjortonde heatet slutar femett till Hammarby sedan Nicki Pedersen och Scott Nicholls slagit Renat Gafurov och Kim Jansson, var matchen helt jämn 42-42, med endast två heat kvar. Det var nu nära på olidligt spännande på läktarplats.

Kaparna var nu TVUNGNA att köra in sex poäng på två heat för att hålla sig kvar i elitserien. Femtonde heatet var på gång och där fick vi se Renat Gafurov och Kim Jansson i de vackraste av västar mot Martin Smolinski och Tomasz Gapinski från Hammarby. Ett extremt nervkittlande heat som slutar med att Smolinski vinner men där Renat och Kim kommer tvåa respektive trea och ställningen inför sista heatet var 45-45.
Sextonde heatet kvar, ett enda heat, en dryg minut där allt skulle avgöras. Skulle Kaparna hänga kvar eller skulle vi flyttas ner till Allsvenskan för andra gången på tre år? Hammarby kom med duon Nicki Pedersen och Scott Nicholls medan Kaparna kom med Rafal Dobrucki samt Daniel Nermark. Kaparna var piskade att ta tre poäng eller mer, annars var det adjöken till elitserien. Nicki var det inte så mycket att göra åt men bakom honom låg Rafal medan Nermark visade vilken fighter han är och tog sig om Scott. I detta läge hade man kunnat kasta tre spänner med vatten på valfri kapare på läktaren men ingen hade reagerat utan de flesta stod och studsade upp och ner av nervositet. När sedan heatet går i mål och slutar 3-3 är det vild glädje bland alla med hjärtat hos Kaparna. 48-48 slutar matchen, vilket innebär att vi med en poängs marginal säkrar nytt kontrakt.

Det var nu enorma glädjeyttringar hos oss tillresta kaparfans och man kan säga att alla mobiltelefoner med gbg-nummer i telefonboken ringdes det på och bara jublades. Det var en oerhört skön känsla att efter 18 matcher äntligen få jubla över det säkrade kontraktet.
Efter att ha gjort en alldeles egen minivåg när förarna kom tillbaka från blomsterutdelningen var det gratulationer i depån. Sedan försvann allt vad allt adrenalin man byggt upp under matchen och många, de flesta, blev istället rätt trötta en stund innan de kom in i andra andningen.
Efter matchen bar det av inåt city och ”den lugna pizzan på Sveavägen” som omnämnts i en tidning var en konstig pizza…
Framåt småtimmarna avslutades sedan dagen och en taxifärd senare så var man nöjd med att börja slagga.
Onsdagen inleddes enligt de flestas åsikt alldeles för tidigt. Man vaknade under natten av grattis-sms. Framåt elva begav oss ut i det ack så höstvarma Stockholmsvädret. Vi funderade över varför det inte stod något på löpsedlarna om Kaparnas bragd tills vi såg en viss tidnings löpsedel som annonserade om ”Mission Impossible” och då insåg vi att det minsann var stort även i Sthlm med Kaparnas seger.
En dietfrukost senare rullade bilen från Sthlm med riktning Göteborg med fyra mycket nöjda och glada kapare och den av oss som sprang runt på banan med kaparflaggan vajandes fick höra att han nu varit i tidningen och därmed kändis. Hemfärden gick, sammanfattningsvis, i debattens tecken.


En säsong var över och vi har avverkat över tusen mil på våra resor längs rikets vägar för att följa laget. Vi får även ta tillfället i akt att tacka alla och envar i och omkring laget för denna säsong, även om vi må ha förlorat ibland har vi i det lite skämtsamt kallade ”Kaparna Ultras” alltid hittat positiva saker i varje match. Nu har vi säkrat kontraktet på fler poäng än Indianerna.

Vi får även tacka för alla gratulationer i t.ex. diverse gästböcker som gratulerar oss till kontraktet. Det är så gött att veta att stora delar av speedwaysverige är med oss!

 

SNART ÄR DET TISDAG OCH VAD SKA VI GÖRA DÅ? SPEEDWAY ÄR EN FEST!!

KAPARNA:

1. Matej Zagar RR
2. Daniel Nermark 9 (2-2-3-1-0-1)
3. Renat Gafurov 8 (1-3-1-F-1-2)
4. Rafal Dobrucki 14 (3-2-3-1-3-2)
5. Kim Jansson 9 (1-3-1-2-0-1)
6. Denis Gizatullin 9 (3-2-2-0-0-2)
7. Dan Kjellberg körde ej
8. Michael Berntsson 0 (S-0)

Lagledare Håkan Rahbe 48!!!

Till toppen på sidan