Lagledarintervju 2007 - en summering av tävlingssäsongen

Laget mot Indianerna i Mariestad 21/8

Stående: Dan Kjellberg, Michael Berntsson, Renat Gafurov, Deniz Gizatullin

Sittande: Håkan Rahbe, Daniel Nermark, Rafal Dobrucki, Kim Jansson

Ett speedwayår är slut för Kaparnas räkning. Det har varit ett minst sagt ansträngande år för alla som varit inblandade i lagledning, matcharrangemang och ekonomi. Förutsättningarna för att klara laget kvar i Elitserien har varit riktigt dåliga. Men vi har klarat det. Liket lever! Vi har under året fått rapporter från såväl bortamatcher som så kallade hemmamatcher på hemsidan. GP har dessutom rapporterat om förluster och förluster och en och annan vinst. Så vi har kunnat leva med laget på distans. Men hur har lagledare, Håkan Rahbe, upplevt säsongen? Han har verkligen stått mitt uppe i "skiten" så att säga. Först fick laget inte köra på Arendal, sedan var det svårt för honom att bygga ett slagkraftigt lag med osäkerhet om bana och sponsorer. Snittreglerna gjorde att han fick ta in förare som hade ett hyggligt ingångssnitt, men som inte presterade det vi kunde förvänta oss.

Rafals starter har varit en av nycklarna till att laget klarade sig kvar i eliten

Daniel Nermark har imponerat

Vi börjar med det positiva. Laget har blivit bättre och bättre allteftersom säsongen har gått. En del förare måste ha imponerat på dig. "Ja, när Daniel Nermark kom in i laget växte det. Han har en otrolig tävlingsinstinkt. Han fokuserar på sin körning så man kan bli rädd att han skall skada sig. Varje heat skall vinnas. Det skulle varit roligt att se honom i GP-serien. Han skulle inte göra bort sig där. Han borde förresten varit med i lag-VM."

Tack Daniel! Din fighting spirit inspirerade hala laget

 Men i de sista matcherna gjorde flera "gubbar" väldigt bra ifrån sig. "Vi har en mycket bra stomme att bygga vidare på. Vi såg förra året hur bra Rafal är. I år har ingen gått säker för honom. Han är en otrolig klippa att ha i laget. Man upphör inte att förvånas över den killen. Kim gör bra matcher omväxlande med bottennapp, men det visste vi. Däremot hade vi inte samma koll på ryssarna. När Gafurov fick lugnat nerverna visade han vad han kan. Och Gizatullins starter är klockrena."

Deniz Gizatullin

Szombierski gjord oss besvikna

Det gick väldigt knackigt i början. Jag antar du blev besviken på en del. "Då var det väl mest Chris Louis inställning som var förödande för lagmoralen. Sedan kunde man önskat sig mer av Matej Zagar. Han skulle vara lagets stjärna, men uppträdde inte som en sådan. Han överglänstes klart av Daniel och Rafal. Men den som gjorde mig riktigt besviken och arg var Szombierski. Vi visste att han planerat en semester när vi skulle köra i Hallstavik. Men med löfte om att vi skulle betala flygbiljetter för hela familjen till semestern lovade han att komma. Att han inte kom var ett svek som jag inte kan förlåta honom. Se'n kan man ju vara besviken på att han som hade lagets högsta ingångssnitt nollade i ett par matcher."

Matchen mot Smederna i Kumla var vändningen

Vilken var din starkaste matchupplevelse under året? "Det var utan tvekan matchen i Kumla mot Smederna. Efter den bedrövliga matchen mot Indianerna blev det vändningen som gjorde att förarna trodde på sig själva och laget. Såg du Daniels sista heat? Han gav inte Wieslaw Jagus en chans."

Matej Zagar och Krzysztof Buckowski (Smederna)

Men sista matchen, den mot Bajen. Det måste väl varit en nagelbitare? "Efter den matchen kände jag mest lättnad. Det var himla gott att vi klarade av det. Men vi skulle klarat av det tidigare. Vi skulle haft in Niklas Klingberg i andra transferfönstret."

Skulle inte tacka nej till Nicki Pedersen

Vilka förstärkningar hoppas du på till nästa år? "Om man fick drömma skulle det inte vara dumt att ha Nicki Pedersen och Antonio Lindbäck i laget. Då skulle vi vara med i slutspelet. Vi har ett himla gott gäng nu som vore roligt att bygga vidare på. Och med Ullevi som bas så ..."

Kung Rafal "den långe"

Lärorikt år

Det var tufft att komma in och leda ett lag utan hemmabana och med förare från Sverige, England, Polen, Ryssland och Slovenien. "Jo, det har varit ett mycket lärorikt år. Jag har haft bra stöd från Tommy Rander, brorsan Björn och Tommy Berglund. Jag var fullt medveten om lagets brister, men visste inte att vi skulle vara utan hemmabana när jag antog utmaningen. Det har onekligen slitit hårt på familj och jobb." Är inte Tommy Rander för dominant? "Visst, Tommy är som han är. Men han har mycket kunnande. Jag har naturligtvis lyssnat, sedan har jag tagit besluten själv efter att vi diskuterat laguppställningarna. Tommy har för många arbetsuppgifter. Han måste lära sig att delegera. Han är ju framför allt väldigt rak. Man vet vad man spelar med." Tar du jobbet nästa år också? Det vet jag inte just nu, men jag har ju mycket att ta med mig till en ny säsong."

Matej Zagar

Man får plocka godbitarna från varje match

Vi åkte på några brakförluster. Det måste känts bra jobbigt att åka hem efter sådana matcher. "Jo, då är det bra att ha någon att snacka med. Gunnar Backelin har hjälpt mig i depån en hel del matcher. Vi har kompletterat varandra bra. Jag tycker också att vi haft godbitar att ta med oss från nästan varje match. Renats omkörning av Ryan Sullivan och Mikael Max i sista heatet i Linköping var t ex en sådan. Då såg man att där har vi fått en kille som kan överraska."

Renat Gafurov