Summering av säsongen 2007 för 80 cc

Laget

Lagmatcher

Individuella tävlingar

Bilder

Lagmatcher

Malmö 29/4

När årets säsong inleddes var Kaparna 80 ett tvåmannalag utan egen bana. Alltså skulle det bli problem med träningstillfällen, hemmamatcher och förarlån. Redan tidigt på året hade det kommits överens med Gnistorna om att låna två av deras nya förare för att komplettera Eric Åshede och Tim Relfsson. Redan på påskhelgen var Eric i Malmö och tränade första gången för att helgen därpå åka på landslagsläger i Grindsted, Danmark. Det var för övrigt den helgen som det var sommar i Norden år 2007.

Tim försatt inte tiden heller utan var i Gislaved och tränade för att kunna ta sin licens. Den 22 april var det så dags för första tävlingen för Eric, Lilla Öresundscupen. Säsongens första heat slutade med ett stopp. En livrädd mekaniker sprang ut på banan orolig för växellådan (den rasade 4 ggr förra året) men det var bara kedjan. I resten av tävlingen gick det bättre och med 9 poäng (S,2,2,2,3) blev det en helt godkänd 6:e plats.

 Tim var med till Malmö för att testa för licens men bedömdes behöva några fler varv. Det fixade han i veckan i Gislaved. Pågarna som vi skulle låna från Gnistorna var ganska likgiltiga när det gällde att ta sina licenser så när vi skulle anmäla lag till den allra första seriematchen nästkommande helg var goda råd verkligen dyra. Till slut fick vi tag i Markus Johansson i Indianerna. Han var ledig men hade ingen hoj. Mot löfte om att få låna en kom han med till Malmö den 29 april. För motståndet stod hemmalaget Gnistorna samt Örnarna. De tre tappra Kaparna var naturligtvis chanslösa men skrapade i alla fall ihop 25 poäng via Eric 14, Markus 7 och Tim 4+1.


Vetlanda (12/5)

Södra Riksseriens andra omgång och Kaparna fick det första av 5 möten med Elit Vetlanda. Tredje lag var Västervik/Vargarna med bla Tobias Nilsson som körde sista matcherna i fjol i Kaparna och Mattias Andersson som körde sina två allra första matcher i Kaparna 2005. Kaparnas förarkris var akut inför matchen så förra årets Kapare, Marcus Hultén, tillfrågades om han kunde hoppa in. Det kunde han, till och med hela säsongen, om han fick låna en cykel. Cykel ordnades och Kaparna återigen med minimiantalet 3 förare. Givetvis var de chanslösa men de tre fick ändå nyttig matchträning. Efter matchen uttryckte några av Vetlandas förare att " det var tur att Eric var med så att de fick lite motstånd".

Slutresultat:  Elit Vetlanda 57- Västervik/Vargarna 29 - KAPARNA 19

Kaparna individuellt

Eric Åshede 11 (3,1,2,3,2) ännu en gedigen insats och kämpade verkligen ända in på mållinjen

Tim Relfsson 2 (0,1,1,0,0) andra matchen och en ny bana att träna på

Marcus Hultén 6 (1,2,1,1,1) förvånansvärt lite ringrost och kämpade väl


Gislaved 9/6

Nu i helgen kom serierna igång igen med Kaparna 80 i Gislaved på lördagen. Förutom Lejonen stod suveränerna i Södra Riksserien, Elit Vetlanda, för motståndet. Kaparna hade fått låna in Markus Johansson från Indianerna och var alltså bara en man kort. Dock hade de båda Markusarna lite maskinproblem, framför allt i starterna. Kaparna lyckades trots allt köra ihop 26 poäng vilket får anses som godkänt.

Slutresultat:  Elit Vetlanda 49 - Lejonen 30 - KAPARNA 26

Kaparna individuellt

Eric Åshede 14 (2,3,3,3,3) kommenterade efteråt att "i första heatet kollade jag var groparna fanns"

Tim Relfsson 2 (0,1,1,0,0) betraktar fortfarande varje varv som träning, men det kommer

Marcus Hultén 7 (3,1,2,0,1) körningen från i fjol börjar komma tillbaka

Markus Johansson 3+1 (2´,0,S,1,F/U) gillade inte banan men kämpade dock tappert


Malmö 10/6

Söndagen bar det av till Malmö igen för att möta Gnistorna och Piraterna. Bägge med fulla lag och Kaparna återigen med bara 3 förare. I heat 1 mötes Eric Åshede och Gnistan Mathias Thörnblom. Mathias, som ligger i snittlistetoppen tre placeringar före Eric hade aldrig vunnit nåt inbördes möte tidigare, vann nu starten. På tredje varvet passerade dock Eric mycket vackert för att på sista varvet få en hackande motor emot sig och slutade som arg tvåa. I deras respektive sista heat för dagen möttes de igen och Mathias vann åter starten. I andra kurvan var det riktigt trångt mellan Eric och en annan Gnistförare och Eric kunde inte ta sig förbi utan fick slå av och jagade sen förgäves resten av heatet. Marcus Hultén tejpade i ett heat men körde annars bättre och bättre och Tim Relfsson slutligen fick mer och mer fart för varje heat.

Slutresultat:  Gnistorna 44 - Piraterna 35 - KAPARNA 23

Kaparna individuellt

Eric Åshede 13 (2,3,3,3,2) befäster alltmer sin placering i 80-toppen

Tim Relfsson 4+1 ( U,2,1,0,1´) leker och lär hela tiden

Marcus Hultén 6 (0,T/T,2,2,2) gjorde en snygg omkörning på målrakan i heat 11


Mariestad 17/6

Inte nog med att Kaparna 80 har kört sin första "hemmamatch", grabbarna har tagit sina första lag poäng för året också. Mariestad ställde upp med hemmamatchen på Can Vac Arena då Kaparna och Örnarna ändå skulle mötas där. Pga. att Katerydsloppet gick på lördagen bestämdes att 80-matcherna skulle köras söndagen 17/6. Regnvädret som kom in över södra Sverige på lördagskvällen höll dock på att ställa till det ordentligt. När alla var samlade på banan duggade det fortfarande och matcherna sköts fram 2 timmar.

Klockan 1300 var det äntligen dags för första start. Örnarna, hemmalag tog emot Kaparna och Elit Vetlanda. Kaparna hade för första gången i år fullt lag och visade sig vara vassa nog att matcha Örnarna om andraplatsen bakom suveräna Vetlanda. Detta trots att Eric Åshedes motor skar precis före målgång i första heatet. Eric, Marcus och Tim fick sedan samsas om 2 cyklar. Efter 18 heat var det lika mellan Kaparna och Örnarna och Kaparnas bäste i matchen, Albin Näreby fick uppdraget att ta hem särkörningen, vilket han också lyckades med.

Slutresultat:  Vetlanda 49 - KAPARNA 29+3 - Örnarna 29+0

Kaparna individuellt

Eric Åshede 7+1 (1´,2,2,1,1) ville ge upp och byta om när motorn rasade men tog sig samman och gjorde det bästa av situationen

Albin Näreby (Nässjö) 10+1 ( 1´,3,2,3,1) gjorde ett inhopp 2006 också men mycket vassare i år

Johannes Engdahl (Vetlanda) 9+1 (2,2,2´,3,0) "Putte" körde 2 matcher 2006 men har också mognat som förare i år

Marcus Hultén 3+1 (2,0,1´,0,0) gemensamma cykeln vresig i starterna men Marcus tog viktiga poäng

Tim Relfsson 0 (0,0,0,0) lite för mycket fäste för Tim som fortfarande tränar på tävling

 

Efter en kortare paus var det dags  för nästa match. Kaparna tog emot Örnarna och Västervik/Vargarna. I Väster/Varg är stommen byggd kring rutinerade Tobias Nilsson och Mattias Andersson kompletterade med 3 nya förare som verkligen tagit sig snabbt.

Kaparna inledde matchen med Eric Åshede och Albin Näreby som tog en femetta direkt. De två körde f.ö. in 14 poäng på sina tre heat tillsammans och hade stor del i att det stod lika mellan Kaparna och Väst/Varg fram till heat 12. Efter det tog Väster/Varg kommandot och vann till slut.

Slutresultat: Västervik/Vargarna 46 - KAPARNA 37 - Örnarna 25

Kaparna individuellt

Eric Åshede 8+2 (2´,2,2´,1,1) behärskade lånecykeln bättre nu men hade självklart varit mycket vassare på sin egen

Albin Näreby 14+1 (3,2´,3,3,3) fullt med bonusen inräknad och mycket stabil körning

Johannes Engdahl 11 (3,3,2,2,1) Missade några starter på slutet men mycket stabil körning (bilden)

Marcus Hultén 3+2 (1,1´,0,1´,0) bättre starter och fler poäng även för "Mackan"

Tim Relfsson 1+1 ( 0,0,01´) verkade bli poänglös igen, men slog till i sitt sista heat


Västervik 1/7

Ett skadedrabbat Kaparna 80 föll med fanan högt i Västervik. Platsen var Ljungheden i Västervik och tiden var söndagen 1 juli. 80cc.laget ställde upp utan Eric Åshede på startlinjen för första gången sedan 2004. Men han hade giltigt förfall, blindtarmen opererades bort akut på torsdagen. Eric var dock närvarande, som en något stel och orörlig lagledare!

För motståndet i matchen stod Västervik/Vargarna och Piraterna. Hemmalaget har i år fått fram flera nya lovande förare och anförda av fjolårets Kaparlån, Tobias Nilsson vann de matchen och ligger stabilt placerade på slutspelsplats. Piraterna ligger liksom Kaparna under strecket. Trots två stopp i de första heaten visade Kaparförarna att man ville vara med så långt det gick och körde mycket bra i många heat. Laget har ändå i år än större än förra året då det fattades förare. Nyrekrytering har omöjliggjorts av banbristen och endast en "hemmamatch" har körts. På lördagen skulle två ha körts i Linköping men Svemo satte stopp för dessa genom sitt körförbud på banan. Då talar vi ändå om en 80-bana som ligger på innerplan!

Slutresultat: Västervik/Vargarna 43 - Piraterna 36 - KAPARNA 29

Kaparna individuellt

Albin Näreby (Nässjö) 14 (3,2,3,3,3) tog sig an rollen som lagets ankare med den äran (bilden ovan)

Rasmus Strandberg (Vetlanda) 5+1 (S,1,2,2´,0) hade nyutrustad hoj som var ovan men blixtrade till (bilden till höger)

Marcus Hultén 6 (S,2,2,1,1) oturligt stopp men kämpade väl i sina tuffa heat

Tim Relfsson 4+1 (2,0,1´,1,0) fina starter och bästa körningen hittills, trots orutin

 


Gislaved 13/8

Kaparna 80 kunde ställa upp med fullt lag till söndagens match i Gislaved. Motståndarna Lejonen och Gnistorna verkade på papperet kunna bli en jämn match och det blev det, de bägge emellan! Kaparna å sin sida hade oflyt med en skadad förare och maskinproblem på flera cyklar vilket gjorde att grabbarna inte hade någon ordentlig chans. Glädjande var dock de friska takter två nya förare tillförde laget samt en stabil insats av lagkaptenen.

Slutresultat: Lejonen 41 - Gnistorna 40 - KAPARNA 27

Kaparna individuellt
Eric Åshede 14 (3,2,3,3,3) visade att han inte har tappat stinget efter sitt ofrivilliga uppehåll
Freddie Broms (Målilla) 3 (1,2,F/U) friska takter men fick körförbud efter en krasch. Skall bli intressant framöver
Marcus Hultén 7 (1,1,3,1,1) hojen vill inte gå från start men Marcus kämpar på
Tim Relfsson 2 (0,0,1,1,0) nu måste det snart lossna för Tim
Sonny Fredriksson (Målilla) 1 (1,0,0,0,S,S) körde mycket fint men stora motorproblem. Fortsättning följer


Mariestad 18/8

Kaparna 80 inkasserade ännu en förlust när laget mötte Örnarna och Västervik/Vargarna på lördagen. Det som skulle varit fullt lag krympte ihop under veckan men till sist mönstrades i alla fall fyra förare. Dock var det (som vanligt) problem med maskiner som inte gick som allra bäst. Kaparna blev i de flesta heaten efter redan från start och sen är det mycket svårt att ta igen. Ett undantag dock, Eric Åshede. Visserligen hade han en förare före sig ut ur första kurvan i två heat men det ändrade han på redan efter ett varv och när matchen var slut stod han som obestridlig etta med fullt och 15 poäng. Dessutom hade han de tre snabbaste heaten för dagen.
Sedan vill vi också passa på att gratulera Marcus Hultén som passade på att fylla 16 år.

Slutresultat: Örnarna 37 - Västervik/Vargarna 40 - KAPARNA 26

Kaparna individuellt
Eric Åshede 15 (3,3,3,3,3) suverän körning från lagkaptenen
Marcus Johansson 3 (0,1,U,1,1) hoppade in med kort varsel på lånad hoj och ska ha all heder för det
Marcus Hultén 4 (2,1,1,0,0) trodde han fått i ordning motorn men icke helt
Tim Relfsson 4+1 (1´,1,0,2,0) Tims bästa körning hittills med mycket bättre fart  

Linköping match nr 1 (8/9)

Linköpings MS var redan i juni redo att ställa upp för Kaparnas 80-lag men den gången stöp det på att SVEMO inte vågade tillåta tävling ens på 80-banan trots att den ligger på innerplan, långt från sarger och grindar. Men nu, lördag 8/9 skulle det äntligen bli av. 80-serien körs i trelagsmatcher och det innebär bla att man kan få möta motståndarna olika många gånger och i år fick vi på vår lott att köra hela 5 matcher mot Vetlanda som redan när serien inleddes räknades som ett säkert slutspelslag. Tillsammans med Piraterna var de också motståndare i denna match. Kaparna hade dock lite bättre utgångsläge med, för dagen, fullt lag. Det hade även de andra lagen och Kaparna fick det svårt med tre årsfärska förare. När dammet lagt sig stod vi ännu en gång som trea i protokollet. Förarna var ändå nöjda och kände att de gjort allt de kunnat och trivts tillsammans.

Slutresultat: KAPARNA 23 - Piraterna 31 - Elit Vetlanda 53

Kaparna individuellt:
Eric Åshede 12 (3,2,3,1,3) Eric var som vanligt den ende som kunde utmana Vetlandas toppförare
Freddie Broms 1 (0,0,S,1,0) snygg körning som var värd fler poäng men Freddie har framtiden för sig
Marcus Hultén 9 (2,1,3,1,2) på en cykel som gick riktigt fick Marcus visa vad han kan
Tim Relfsson 0 (0,0,F/U,T/T,0) trots bästa körningen hittills blev det inga poäng i tufft sällskap
Martina Wassberger 1 (1,0,0,U,U) på hemmabanan körde Martina bra men hade en del oflyt


Linköpingsmatch nr 2 (8/9)

Den andra matchen i Linköping mönstrade återigen Vetlanda samt denna gång Gnistorna som tredje lag. Kaparna hade samma laguppställning som på förmiddagen. I denna match fick våra förare lite bättre betalt för sina ansträngningar och hade bra häng på Gnistorna. Efter tretton heat låg Kaparna 2 poäng efter. Fjortonde heatet gick igång samtidigt som det började regna och i första kurvan körde Gnistornas Chatrine Friman rakt in i sidan på Marcus Hultén och bägge förarna samt cyklarna voltade genom luften. I samma ögonblick öppnades himlen och regn och hagel vräkte ner. Förarna och cyklarna klarade sig utan skavanker men banan blev fullständigt okörbar på bara en minut. En halvtimma senare hade det slutat men matchen avbröts då det ansågs ta för lång tid att göra banan säkert körbar igen.

Slutresultat: KAPARNA 19 - Elit Vetlanda 44 - Gnistorna 21

Kaparna individuellt:
Eric Åshede 8 (2,3,U,3) mycket missnöjd med uteslutning efter en närkontakt med Näreby men annars helt stabil
Freddie Broms 3+1 (0,1´,1,1) Freddie körde riktigt snabbt och snyggt
Marcus Hultén 6 (2,2,2) Mackan i högform, efter volterna "såg ni!"
Tim Relfsson 1 (1,0,0,0) äntligen en poäng även i Linköping
Martina Wassberger 1 (U,0,1) missade i första heatet men gjorde sen hårt motstånd (bilden)

Mariestad 9/9

Efter 2 matcher i Linköping och ett GP på TV i Motala var det dags för årets sista serieinsats i Mariestad. Vädret var på allra bästa humör efter att varit minst sagt växlande längre österut. På plats på CanVac Arena var det dags för match för några redan på fm. då vi lånat ut Tim Relfsson till Piraterna och Marcus Hultén samt lagledare till Örnarna i deras sista hemmamatch. Lånandet var lyckat på alla sätt då Tim tog 4+1 och Marcus 8 poäng och Örnarna vann matchen.
Alltså var det soligt värre när det var dags för Kaparnas hemmamatch. Det var även dags för två Örnförare att köra i Kaparväst, laget var med andra ord stommen till nästa års kombinationslag. I heat 1 tog Eric Åshede kommandot från start och ledde överlägset när han slappnade av väl mycket, gick i en grop i sista kurvans utgång och gick av banan. Detta var hans enda misstag i matchen. Marcus hade sin fadäs i matchens sista heat då han var på väg ur första kurvan i ledning och fick stopp pga. en mystiskt stängd bränslekran. Däremellan skötte sig Kaparförarna bra och tog andra platsen för tredje gången i år. Alla dessutom i Mariestad!

Slutresultat: KAPARNA 35 - Piraterna 31 - Lejonen 42

Kaparna individuellt:
Eric Åshede 12 (U,3,3,3,3) grymma starter, snabb och fullt så när som på en målraka
Anton Fransson 8 (1,3,1,2,1) tog revansch för ett par misstag i Örnmatchen och körde bra (bilden ovan)
Marcus Hultén 8+2 (2´,2,1´,3,0) mycket säker körning och gillar ytterrökare precis som Gollob
Jerry Thorstensson 6+1 (2,U,1´,2,1) även Jerry bättre än i Örnmatchen och höll sin linje allt bättre (bilden till höger)
Tim Relfsson 1+1 (0,1´,0,0) kör allt snabbare och nästa år väntar vi oss mer poäng


Kaparnas 80cc-statistik 2007

Plac. Förare Matcher Heat Poäng Per heat Match (Heat*4) faktiska p/m
1 Eric Åshede 11 53 128 2,370 9,48 11,64
2 Marcus Hultén 11 53 65 1,226 4,91 5,91
3 Tim Relfsson 12 56 25 0,446 1,79 2,08

Individuella tävlingar

SEFF-80cc (17/5)

SEFF-mästerskapet är en inbjudningstävling för de 18 högst rankade 80-förarna. 17 maj avgjordes årets upplaga i Järfälla. Eric Åshede hade startnummer 4 och gick ut redan i heat 1. Från gul bana kämpade han ända in på mållinjen till sig en 2:a. I sitt andra heat pressade han sig till ledning i förstakurvan på andra varvet och vann. Heat 3 blev ännu en 2:a. Erics fjärde heat blev dagens sämsta. Redan i förstakurvan gick han i en grop och körde rakt ut mot sargen. Han gick inte omkull men blev ohjälpligt sist. Sista heatet innebar gul bana igen och med tre högklassiga förare innanför är det inget att säja om nollan.

Totalt sett dock en helt godkänd tävling som gav en 8:e plats på 7 poäng (2,3,2,0,0). Tävlingen vanns av Anders Mellgren före Victor Palovaara och Oliver Berntzon.


Göte Olsson Memorial och Ann-Ingers Minne, Kumla (6/6)

Efter att det varit lite tunt med tävlingar ett tag. pga. bl a en helg med landskamper, har tävlingarna nu dragit igång igen. Kaparnas Eric Åshede körde 2 st individuella tävlingar i Kumla på nationaldagen med blandade resultat. Båda tävlingarna hade i stort sett samma startfält, rena Sverigetoppen. I den första tävlingen, Göte Olsson Memorial, körde Eric in på 11:e plats med 5 poäng och serien 2,U,2,1,0. I den andra, Ann-Ingers Minne, testade han lite olika drevningar och hittade så småningom en som fungerade på Kumlas något gropiga bana. Eric kom in på 9:e plats i Ann-Ingers på 8 poäng och serien 0,1,3,2,2. Båda tävlingarna vanns av Anders Mellgren som verkar ännu mer stabil i år. Eric ledde dock ett av deras möten i 2 varv tills han tappade fart i en grop.


Ingen lycka för Eric i Vetlanda (14/7)

Eric Åshede gjorde comeback efter sin blindtarmsoperation i Vetlanda Par Open den 14:e. Han körde i par med förra årets inlån från Västervik, Tobias Nilsson. De två vann sin kvalgrupp övertygande och Eric tappade bara en poäng. I A-finalen hade de inte samma flyt. Sämre starter i de två första heaten gjorde att pressen ökade till sista heatet och då gick Eric omkull i en ojämnt vattnad kurva och blev utesluten. Tobbe bärgade 2:an i omstarten men grabbarna fick ändå nöja sig med en snöplig fjärdeplats. Vann tävlingen gjorde Linus Lydin och Fredrik Gustavsson, Rospiggarna.

En vecka senare, 21 juli var det så dags för årets viktigaste individuella tävling, kval till RiksMästerskapet. Platsen var återigen Vetlanda och det hela inleddes mardrömslikt. Hojarna tankades 30 min före start och bägge förgasarna bara flödade. Intensivt arbete och det blev ordning på den ena lagom till att värma motorn. Ut i första heatet där det blir seger och kanske kan det bli en lyckad dag trots allt. Så i andra heatet får Eric nästan stopp i starten men kan börja jaga. Uppe på tredjeplats och pressar på tvåan händer det igen , i samma kurva som veckan innan. Eric får väja för föraren före som får uppställ och Eric går omkull. Blir sedan träffad i huvudet av nästa förare. Han klarar sig dock med lite ont i huvudet efter smällen men är utesluten. I de två nästföljande heaten tar han tredjeplatserna och är i sista heatet pressad att ta minst en tvåa. Då vill cykeln inte starta när tvåminutarn går igång. I desperation får han ta en cykel från depågrannen. Det blir en ny 1-poängare och totalt 6 poäng. Två förare med 7 poäng gör upp om sista platsen i RM-finalen.
Eric hämtar sig dock från besvikelsen under hemresan och sätter upp nya mål. Serieplaceringen skall förbättras.


Eric körde bra i Kumla (26/7)

1 september körs Riksmästerskapsfinalen 80cc i Kumla. På söndagen 26 augusti genrepade inte mindre än 10 av finalisterna i "Bromans minne" på samma bana. Kaparnas Eric Åshedemissade ju i kvalet till finalen men på söndagen var han med. I första heatet ställdes han mot världsmästaren Anders Mellgren samt Thimm P Norberg, Solkatterna och Kalle Fleetwood Karlsson, Vetlanda. Efter ett mycket tätt heat kunde Eric inkassera en etta i det heatet. Därefter gick det allt bättre. Han tog två tvåor med mersmak för att avsluta med två treor och när poängen räknades samman var han delad trea med Victor Palovaara, Solkatterna. I särkörningen missade han växlingen och kunde inte göra något åt den snabbe karlstadbon, som redan tidigare slagit världsmästaren. Eric var dock mycket nöjd med sin bästa individuella tävling hittills.

1. Anders Mellgren 14 (3,3,3,3,2)
2. Thimm P Norberg 13 (2,3,2,3,3)
3. Victor Palovaara 11+3 (3,1,3,1,3)
4. Eric Åshede 11+2 (1,2,2,3,3)

80-förare i farten (23/9)

Kaparnas 80cc-förare har inte lagt släpskon till vintervila ännu. I söndags, 23 sept. körde Eric Åshede och Tim Relfsson Hasse Is respektive Clabbis Cup i Mariestad. Eric slutade fyra med 12 poäng (3,2,2,2,3) och Tim blev 7:a med 5 poäng (1,1,1,1,1).

Rapport från SolkatteCup (28+29/9)

Fredagskvällen i Karlstad var kylig och blåsig men regnet höll sig borta. Det var dags för SolkatteCup som blivit en traditionsenlig säsongsavslutning för Solkatterna. Startfältet innehöll hemmaklubbens starka bronsmedaljörer från RM-finalen samt toppförare från Vetlanda, Indianerna, Dackarna, Eldarna, Rospiggarna, två finländare, två danskar och Kaparnas Eric Åshede. Tävlingen blev mycket bra med många spännande heat med tajt speedway. Eric körde inspirerat och klokt och slutade femma på 10 poäng (2,1,2,3,2) samma poäng som fyran. Vann gjorde Solkatten Thimm P Norberg som körde fullt.

På lördagen var det dags för Hagfors. Vi anlände på fm. precis innan det började regna. Regnet fortsatte sedan hela dagen och arrangörerna sköt på tävlingen två timmar. Valsnatta körs med tre seedade startfält och Eric som seedats i bästa gruppen fick därmed vänta ända tills kl 2200 på start. Om startfältet i Karlstad var tufft så var detta supertufft och merparten av förarna körde i årets 80cc-VM. Här fanns ingen som vek sig en tum. Eric inledde dock bra med en tvåa bakom Världsmästaren Anders Mellgren och fortsatte med poäng i alla heat till han tvingades lägga sig i sitt sista för att inte köra på en vurpande finländare. I omstarten startade han bra men tyvärr fick han kedjeras på andra varvet. Eric slutade på tolfte plats på 5 poäng (2,1,1,1,S) Vann gjorde Victor Palovaara, Solkatterna


Kaparna 80 i helgen (6/10)

I lördags 6 okt kördes ännu en 80cc-tävling, Vetlanda Open. Kaparna representerades av Eric Åshede som inledde med två enpoängare mot vad som skulle bli placeringarna 1-4. Därefter från gul tog han en tvåa som borde varit en trea men han fokuserade om och avslutade tävlingen med två treor.
Med serien 1,1,2,3,3 blev han 5:a totalt i tävlingen, som hade ett riktigt vasst startfält.

Distriktsmästerskap (7/10)

Så här i säsongsavslutningen är det bara de förare som vill komma nånstans som anmäler sig och detta märktes också på söndagens DistriktsMästerskap i Kumla. Flera förare hade lämnat återbud och det blev därför ett alternativt körschema. Kaparna representerades för dagen av både Eric Åshede och Marcus Hultén. Ytterligare en göteborgare var dock med, Alexander Claesson i Indianväst. För Marcus och Alex innebar detta deras absolut sista 80-tävlingar och det kan kanske tyckas lite synd då båda visade riktigt bra körning. Eric körde också bra men hade i sitt sista heat oturen att köra mot just Alex. Alex vann starten men blev omkörd av Solkatternas slutsegrande Victor Palovaara. Eric jobbade sig ikapp Alex och satsade på att gå runt honom på tredje varvet. Då fick Alex ett grepp och gick rakt ut. Eric lyckades väja men blev passerad av fyran och dessutom kom Alex loss snabbast.
Alex slutade fyra på 9 poäng (2,2,2,3), Eric blev 6:a på 6 (1,3,2,0) och Marcus blev 9:a på 4 (0,2,0,2).

Endast en tävling återstår nu för Eric. Han kör Sunoco Cup i Malmö den 21 okt.


Eric 5:a i årets sista 80-tävling 21/10

En ny tävling dök upp som säsongsavslutning. Sunoco Open i Malmö kördes 21 oktober och samlade ett riktigt stark startfält med bla flera VM-förare från både Sverige och Danmark. Kaparnas Eric Åshede och Tim Relfsson slog följe med Örnarnas Olle Hedfors för ännu ett race innan den långa väntan tar vid. Vädret och banan var närapå perfekt och tävlingen bjöd på många bra heat med täta fajter. Tim som nu gjort sin första säsong visade sig alltför orutinerad i sällskapet och slutade sist med 1 poäng. Olle, som har en och en halv säsong bakom sig, kom med en ny cykel som krävde några heats tillvänjning slutade 8:a på 7 poäng (1,U,U,3,3). Eric har denna, sin tredje säsong, börjat få den rutin som krävs för att hävda sig i individuella tävlingar och slutade på ännu en fin 5:e plats med 10 poäng (2,2,2,3,1). Detta var för övrigt åttonde tävlingen av tretton som han slutade bland topp 6 vilket visar på en jämnhet som närmar sig den han haft i serierna.


Under hemresan handlade snacket en hel del om nästa år då Kaparna och Örnarna kommer att köra ett kombinationslag i Södra Riksserien.