Kim Jansson är tillbaka

Förra året körde Kim Jansson en enda match för Kaparna, mot Lejonen. Resultatet var ungefär som väntat, 11+1 poäng. I år skall det bli fler matcher när det inte blir några krockar med Kims matcher i England. Det kändes självklart att börja årets intervjuserie med just Kim, en positiv och trevlig kille att prata med.

Tränar hårt inför speedwaysäsongen

Vid den här tiden på året får man försöka träffa Kim när han inte är på gymmet. Där tillbringar han en stor del av sin tid med att förbereda sig för den kommande säsongen. Vad gör du egentligen det här halvåret när banorna är stängda? ”Det blir inte riktigt ett halvår. I Polen kommer vi igång tidigare än här i Sverige. Men det blir minst 6 dagar i veckan på gymmet. Och så skall jag jaga sponsorer och ställa upp för dem.” Men något annat hinner du väl med? ”Jag hjälper farsan när jag kan, och så får man försöka hinna med något av det man inte har tid med under speedwaysäsongen.”

Vill inte släppa England

Vilka klubbar mer än Kaparna skall du köra för i år? ”Ipswich i England och Stal Gorzow i Polen.” Kaparna har ju farmaravtal med Solkatterna. Vill du köra där? "Visst det vill jag absolut, men du vet, matchdagarna krockar ju med Ipswichs. Det kan bli svårt att få till det.” Det ha väl funnits synpunkter i klubben på att du kör i England? ”Ja, Tommy tycker inte jag skall splittra mig, men Ipswich vill jag inte släppa.”

Trivs väldigt bra i Stal Gorzow

Är du nöjd med de klubbar du har kontrakt med? ”Ja, det är jag verkligen. I Ipswich har jag etablerat mig nu och det är toppen att köra i Stal Gorzow. Dom tar hand om sina förare på ett jättebra sätt. Vi gör annat än kör speedway tillsammans, åker skidor, kör go-kart och sånt. Det är viktigt för sammanhållningen. Där nere har jag haft bra hjälp av Speedway-Olle också" Är inte banorna farligare i Polen? ”I år skall vi få luftstaket i Gorzow.”

2006 blev ett bra år mot slutet

Hur tyckte du förra året var för dig? ”I Ipswich var det hyggligt. I Sverige fick jag inte rätta chanserna i Piraterna. Först blev jag ditkallad med väldigt kort varsel. Farsan körde dit cyklarna och jag kom precis till matchen. Först skar den ena motorn, sedan den andra. Sen fick jag inte fler chanser. I Smederna trodde dom mer på mig. Det kändes som en liten revansch när vi mötte Piraterna i Motala och jag fick köra som femma mot dem.”

Gillar alla banor

Vilka banor gillar du bäst? ”Jag har egentligen inga favoritbanor och inga som jag ogillar. Man får ta det som det kommer och kämpa på alla underlag.” Du har ju fått en hel del rutin nu. Skall det ge utdelning i år? "Ja du, det här året ser jag fram mot. Det skall bli jätteroligt att köra i Kaparna igen. Jag har bara positiva tankar om det."

 

Bra sammansättning på laget

Vad tror du om Kaparnas lag i år? ”Det verkar vara en bra blandning av gammalt och ungt, rutin och fighteranda.” Så du skulle kunna tänka dig att vara kapten för det laget? "Ja, de skulle väl inte vara helt omöjligt." Du är lagkamrat med en del av de andra i andra klubbar också. ”Chris Louis är min lagkapten i Ipswich och Pawel Hlib och jag kör tillsammans i Stal Gorzow.” Vad tror du att Chris Louis kan tillföra laget? ”Han har massor av rutin, men jag vill egentligen inte uttala mig om de andra förarna.” Är det någon du gärna skulle vilja köra tillsammans med? "Nja, jo kanske. Det skulle väl vara Greg Hancock i så fall. Det är en kille man kan ha respekt för"

Började med motocross

Du har varit med i Kaparna några år nu. Hur många? "Jag var inte så ung när jag började. Jag började köra 2000 i Korparna och sedan kom jag med i Kaparna 2001.” Du började med motocross." Varför gick du över till speedway? ”Tillfälligheter. Skador och en kompis som körde speedway. Det är dyrt med cross. Man får inga pengar tillbaka. Skall man vara i eliten får man ligga ute i Europa hela tiden.” När kunde du satsa professionellt på Speedway? ”Man kan väl säga att det är från 2004 som jag kan betrakta mig som professionell.”

Starterna kan bli bättre

Hur är dina starter? ”Dom kunde varit bättre, men jag jobbar på att få till det. Jag får för det mesta kämpa mig till segern.” Kan du karaktärisera din körstil med några få ord? ”Viljestark positiv lagförare. Lagsammanhållningen är gôrviktig! Det kan inspirera till oväntade heatsegrar." Det låter som en perfekt beskrivning av den Kim Jansson som jag har sett på Arendal!

Hinner inte med några fritidsintressen

Jag har hört sägas att du spelar lite golf emellanåt. ”Det blir inte mycke tid till det. Golf spelar man för det mesta på sommarhalvåret. Mitt liv under den tiden består av sova, äta, skita, speedway. Det är inte lätt att bli en bra golfspelare då.”

Egen hemsida

Kim har en informativ och trevlig hemsida. Där hittar du fler bilder på honom och en del resultat, mest från Ipswichs matcher.

 

Anders W