Välkommen tillbaka Pawel Hlib

I år har vi Pawel Hlib tillbaka i laget, en kille som inte var nöjd med sin förra säsong i Västervik. Han längtar tillbaka till Kaparna och Arendal.

Började köra motorcykel tidigt

Hur hamnade du i den här sporten Pawel? ”Det var min pappa som förde in mig på den banan. Jag var inte mer än 3 år när jag fick min första motorcykel. När jag var i 7-årsåldern började jag med motocross, men när jag var 10 gick jag över till speedway. Jag fick licens när jag var 16.” Du fyller 21 innan säsongen börjar, men har redan kört professionellt i ett par år. "Jag blev proffs när jag var 18, så jag har hunnit med tre säsonger." Man kan ana att din pappa har haft stor andel i din speedwayutveckling. ”Ja, han har varit mitt stora stöd under de här åren.”

Kör i minst tre ligor i år

Vilka klubbar mer än Kaparna skall du köra för i år? ”Stal Gorzow i Polen. Det är min hemmaklubb. Jag har kontrakt med Gustrow i den tyska ligan, Brovst i Danmark och hoppas få köra i England också.” Vad väntar du dig av detta året? "Jag hoppas jag skall ha snabba motorer, då går ingen säker för mig. I Sverige har jag blivit lovad hjälp med det”

Känner mycket för Kaparna

Vad tror du om Kaparnas lag i år? ”Det är svårt att säga något om det. Jag hoppas att dom andra också ger allt. Själv ser jag fram mot att köra i laget. Kaparna var mitt första svenska lag oh jag kände ett starkt publikstöd på Arendal."

En äkta fighter

Det är inte svårt att se på din körning att du är en riktig fighter? ”Jag ger aldrig upp.” Hur känns det då att bli omkörd? "Retligt! Men jag försöker alltid komma tillbaka." Du sprang in i mål med cykeln efter vurpan i sista kurvan för att rädda en poäng. "Det var jätteviktigt för laget den gången."

Foto: Pawel Stupski

Inte nöjd med 4:e plats i JVM

Du är ung. Du har kanske inga speedwaymeriter som du vill framhålla ännu? ”Min bästa insats hittills är 4:e-platsen i JVM, och det är jag verkligen inte nöjd med. Det skall bli bättre framöver!” Är det något speciellt i din teknik du behöver utveckla nu? "Starterna kan bli bättre. Jag skall vara med från start och inte behöva jaga hela tiden." På tal om starter, föredrar du innerspår som till exempel Hampel? "Nej, Jag startar helst från ytterspår." Jag har hört att du lärde dig banan i Norrköping väldigt snabbt. Den har ju rykte om sig att vara svårbemästrad. "Man måste kunna köra på alla typer av banor." Du körde jämt med Jason Crump på Kråkvillan? "Kanske det. Det är en duktig förare som jag respekterar." Gillar du att möta så bra förare? "Ja, det gör jag. Jag kör gärna mot dom bästa."

Viktigt att trivas med lagkamraterna

Har du några speciella saker som du måste göra före match? "Nej, inget speciellt. Jag har bra mekaniker som sköter cyklarna, så det behöver jag inte tänka på." Betyder det att du inte är beroende av det som händer runt omkring dig i depån? "Det kan man nog inte säga. Det allra viktigaste för resultaten är att man trivs med lagkamraterna. Trivs man med varandra gör man vad som helst." Hur förbereder du dig nu inför seriestarten? "Jag tränar styrka, löper och simmar. Dessutom är jag ute och kör motocross. Det är bra för att träna balansen."

Egen hemsida

Pawel har en hemsida, men den är förstås på polska.

Anders W och Krystyna Ottosson