En rutinerade polack - Piotr Paluch

Kaparna kommer att ha många rutinerade förare i laget i år. En av dem är Piotr Paluch, som är 36 år nu och har varit professionell förare sedan 22-årsåldern. Piotr har varit med och tagit 2 svenska lagguld med VMS Elit.

Kaparna är Piotrs favoritlag och Arendal en favoritbana

Välkommen till Kaparna! ”Tack skall du ha. Det skall bli riktigt trevligt att köra i Kaparnas lag igen - om jag platsar i laget förstås.” Så du kommer vältrimmad till Kaparna? ”Jag måste vara i form innan dess. Vi börjar ju köra i polska ligan i april.” Som du antydde, har du kört i Kaparna tidigare. "Ja, det var 2001." Trivs du här? "Ja, jag gillar Arendalsbanan och Kaparna är mitt favoritlag." Ja, jag ville bara höra dig säga det! Finns det någon bana du inte trivs på? "Jag är väl inte den ende som har lite svårt för Kråkvillan!" Där slipper du köra i år! "Fint!"

Kör i Polen och Sverige

Vilka länder kommer du att köra i denna säsongen? "Det blir bara Polen och Sverige. Helst skulle jag bara köra i Polen, men ekonomin kräver att jag har fler tävlingar."

Speedway ger en adrenalinkick

Hur hamnade du i speedwaycirkusen? ”Det var väldigt naturligt i Polen. Jag har alltid gillat motorcyklar och i Polen är speedway en stor MC-sport. Vilken är den största tjusningen med sporten tycker du? "Det är en härlig stämning kring en speedwaymatch och vi förare får en rejäl adrenalinkick." Tror du att du kommer att få det nu i Kaparna? ”När jag kör här är det naturligt att låta Janne Andersson se till mina motorer. Jag skall nog ha tillräckligt bra speed i alla fall.”

Saknar någon toppförare

Vad tror du om vårt lag i år. Vi har ju inte haft de bästa förutsättningarna för att bygga ett riktigt starkt elitserielag. ”Nej, jag har förstått att det varit problematiskt för ledningen att kontraktera förare, men laget verkar jämnt. Vi saknar väl någon toppförare. Jag tror nog ändå att vi skall kunna plocka en hel del poäng. Vi får i alla fall göra det bästa av situationen. Lovar du at bidra med en del poäng då? "Vi gör väl alla vårt bästa. Det är många fina killar i laget, Rafal och Jacek har ju lika mycket rutin som jag. Pawel och Kim Jansson känner jag bra från Gorzow. Det är riktigt bra kamrater." Vill du med det ha sagt samma sak som flera andra, att kamratskapet är viktigt? "Absolut, man känner sig tryggare om man känner stöd från lagkompisarna." Men lagledarna då? "Jo, men det är lite annorlunda. Man behöver inte precis älska dom, men man behöver ha respekt för dem." Finns det någon förare som inte är med i laget som du gärna skulle köra med? Kan du lura hit Jason Crump, så inte mig emot. Honom respekterar jag." Vilka kör du helst mot? "Jag möter helst dom bästa, GP-förarna."

 

 

Ambitiös fighter

Hurdan är du på banan? ”Menar du hurdant humör jag har?" Ja. "Jag är en fighter, men jag har lärt mig att tygla det ibland. Från innerspår ger jag mig inte! Men om du ändå blir omkörd? Du vet, när man blir omkörd så vill man naturligtvis ta tillbaka positionen så fort som möjlig. Men det kan lätt leda till att man gör misstag."

 

Tränar kondition, balans och armstyrka

Är du i en förberedelseperiod nu? "Ja, jag vill vara väl förberedd till säsongstarten. Nu är det mycket simning och löpning. Men jag lägger också tid på gymnastik, styrketräning och skidåkning. Som du märker är det sånt som ger kondition, armstyrka och som tränar balansen.” Du är en av de mest rutinerade förarna i laget. Skall det ge utdelning i år? "Ja, jag skall göra mitt bästa för att Kaparna skall hålla sig kvar i Elitserien. Vi skall ta upp Gorzow i ekstraliga också:"

 

Piotr har en egen hemsida

Piotr har en informativ och trevlig hemsida. Där hittar du fler bilder på honom och en del resultat.

Foto: Miroslaw I Michal Wieczorkiewicz

Anders W och Krystyna O