Kaparnas nummer 1, Rafal Dobrucki

Vid återkomsten förra året efter den svåra ryggskadan var Rafal Dobrucki Allsvenskans bäste förare. I årets matcher har han visat att han matchar alla Elitseriens bästa. Han har visat klass långt utöver vad vi kunnat förvänta oss.

Nöjd med sin insats och trivs i Kaparna

Du måste vara nöjd med de resultat du gjort de senaste två säsongerna? ”Ja, jag är mycket nöjd och jag ångrar verkligen inte att jag höll mig till Kaparna” Jo, det verkar som du har en speciell känsla för Kaparna. Till och med Janne Andersson, som sköter dina motorer, betonar det. ”Jag har bra kontakter med alla i Kaparna. Jag har många vänner i klubben och är väldigt nöjd med det samarbete vi har.” Vad hoppas du av detta året? ”Att jag gör bra resultat och att alla ger allt så Kaparna håller sig kvar i Elitserien”

Publikfavorit

Du är nog Kaparpublikens största favorit. Upplever du det som ett stöd eller som krav? ”Jag har bara bara gott att säga om Arendalspubliken. Den är sakkunnig och jag beundrar den för att den stöder oss som den gör trots den besvärliga situation vi har nu.” Rafal, du har gjort sig känd som andra kurvans mästare på Arendal. ”Min maskin drog bra i andra kurvan. Det kändes bra när man fick bra fäste där.” Kan du ge kort karakteristik av dig själv som förare. "Nej, det gör jag inte. Det får andra ha synpunkter på!" Men det är väl helt klart att dina starter är högklassiga. "Det går alltid att utveckla dem ännu mer." När du kommer först ut ur startkurvan är det inte många som slår dig. "Jag försöker alltid ge allt när jag ställer upp i tävling." Rafal ger ett starkt intryck av att ha en mycket ödmjuk inställning till sina insatser på speedwaybanan. Det tycks för övrigt vara något som han delar med de flesta andra riktigt bra förarna.

 

Taggad i finalen mot Valsarna

Vi har hört historien om "champagnen" efter förra årets finalmatch. Är den sann? ”Inför matchen på Arendal sa lagledarna att Valsarna firat med champagne efter matchen i Hagfors. Jag blev riktigt arg för att de tagit ut segern i förskott. Så gör man inte. Jag och Jacek blev riktigt taggade av det.” Hade du och han någon speciell taktik inför det sista och avgörande heatet? "Nej, inte annat än att köra och ge allt!"

Bra starter

Du har visat dig vara en riktigt startsnabb förare. Föredrar du något startspår framför de andra? ”Nej, jag tycker jag startar bra från alla banorna." Men när det är trångt i ingången till första kurvan, hur tänker du då? Det kan jag inte säga i förväg. Jag tar besluten när situationen uppstår. Bäst är att vara snabbast i starten!”

Bytte klubb i Polen i år

Du har bytt klubb i Polen i år? Vad kommer det sig? ”Stal Rzeszow låg på. Jag har en sponsor som är intresserad av att jag kör för dem. Sedan var Leszno långsamma med att ge mig besked. Så jag bestämde mig för att byta.” Du kör inte i England längre? "Nej, jag vill spara ryggen. Däremot kan jag tänka mig att köra enstaka tävlingar där efter halva säsongen."

Hur har du förberett dig inför den här säsongen? "I år har det blivit mest individuell träning. Jag har styrketränat, kört motocross och spelat lite fotboll." Förbereder du dig på något speciellt sätt inför varje tävling? "Nej, jag gör inget speciellt:"

Lagledningen och klubbledarna viktiga

De flesta som inte vet så mycket om  speedway har svårt att se den som en lagsport. "Laget är inte bättre än summan av individerna. Men lagledningen och klubbledarna har mycket stor betydelse för att alla skall dra åt samma håll. Dom är viktigare än förarna." Och du tycker att Kaparnas lagledning fungerar bra? "Jag har mycket bra samarbete med Kaparnas ledning." Vi har en ung lagkapten i år. Kan det vara en nackdel med äldre förare? "Det tror jag inte. Kim är en positiv och utåtriktad människa som kan entusiasmera. Han är helt OK." Det var en del som tyckte att du skulle varit lagkapten förra året när varken Shane eller Stefan Andersson var med. Det förefaller som de flesta förarna har stor respekt för dig. "Respekt är för mycket sagt. Alla hjälper varandra bra i laget och vi har fin stämning." Är det någon förare du saknar? "Peter Karlsson och Shane Parker. Hampel och Gapinski skulle varit bra tillskott."

Meriter:

5 polska lagmedaljer, 1 guld, 2 silver och 2 brons
2 svensk lagmedaljer, 1 guld och 1 silver
7 ggr har han kvalificerat sig till den Polska mästerskapsfinalen, brons 1995
5 ggr har han även kört i de polska mästerskapen för juniorer, guld 1995, silver 1996, brons 1994, 1997
3 ggr har han varit i final i Bronshjälmen, 1995 vann han den
4 ggr har han varit i final i Silverhjälmen, 1995 och 1997 vann han
8 ggr har han varit i final i Guldhjälmen

Förra årets intervju
Bilder: Anders Wistrand

Krystyna Ottosson och Anders W