1954

Tredje året i högsta serien

Vargarna vann serien för andra året i rad. Kaparna gick upp en placering sedan föregående år - 5:a på 16 poäng. Kjell och Sala bästa poängplockare som vanligt. Det var 9 lag i serien och nykomlingarna Vikingarna från Örebro var sparv i tranedansen.

Nya i laget var Stig Svensson och Nils "Taxi" Persson.

Individuella SM gick inte att genomföra på grund av regn. Kvalificeringen skulle ske via totalt 6 kvalificeringstävlingar. De två sista fick ställas in. En av kvaltävlingarna gick i Göteborg 13 augusti. Första heatet var ett riktigt rövarheat med "GEMA-Kjell", "Varg-Olle", Per-Tage Svensson och Dan Forsberg. "Varg-Olle" vann på en mycket bra tid, 75,0, före Per-Tage Svensson och Dan Forsberg. Kjell kom sist i det heatet, men sedan visade han var skåpet skulle stå på Sävedalen. Det blev seger i hans resterande 4 heat och en tredjeplacering totalt. Denna blev hans enda kvaltävling detta året. Ende Kapare förutom Kjell var Stig Svensson som knaprade ihop 2 pinnar.

"Sala" och Rune Claesson hann med 2 kval med resultaten 10 + 14 respektive 8 + 6 poäng. Bengt Brannefors fick köra ett kval och hittade 1 pinne.

1954 Var det premiär för par-SM. Finalen kördes på Slottskogsvallen Där vann Rune Sörmander i par med Allan "Poppe" Nilsson som körde i kaparvästen 2 år tidigare.

Däremot blev det ingen individuell SM-final. Vid en kvaltävling i Arlöv var banan i så dåligt skick att förarna helt sonika strejkade. Därmed blev det inte heller någon riktig SM-final. Dock ordnades det en "surrogatfinal". Den vann Ove Fundin före "Sala", "Varg-Olle" och Sune Karlsson.

I VM körde "Varg-Olle" till sig en pallplats. Därmed blev han den förste svensk som fick kliva upp på den berömda traktorn i häxkitteln Wembley med 80 000 åskådare. Det var en inbrytning i den engelskspråkiga speedwayvärlden som lät höra talas om sig. Drygt ett halvt decennium senare bidrog det till att finalen flyttades utanför England, 1961.

Tre ynglingar som senare skulle skörda stora triumfer gjorde entré i det fina sällskapet, Barry Briggs, Peter Craven och Ove Fundin. De körde ihop till 5:e, 15:e respektive 16:e plats med 9, 3 respektive 2 poäng

Penningvärdet var "lite lägre" då än nu. De bättre förarna i Kaparna fick 90.- i grundbelopp och 10.- per inkörd poäng. Bonuspoängen var värd lika mycket. Om Sala t ex körde fullt, 15 poäng, fick han alltså 240 kronor totalt för den tävlingen.

Vid bortamatcher alla förare som inte bodde nära matcharenan 75.- i reseersättning.

Förare med sämre status fick nöja sig med halva grundbeloppet. Det blev inte många kronor att ta hem till mor.

Lagledare var Eric Jacobsson och tävlingsledare Sigurd "Blondie" Peterson.

Svensk - danska serien

Kaparna B deltog i den Dansk - Svenska 4-lagsserien (4 lag per match). Där deltog också Sunniterna från Ljungby, Amager Speedway från Köpenhamn, Odense och Stenbockarna från Hyllinge.

I Kaparna B körde Olle Andersson IV, Lennart Döse, Bengt Brannefors Erik Pettersson, Åke Karlsson och Nils "Taxi" Persson.

När speedwaysäsongen
Det kördes sk Test Matches med de fyra nordiska länderna. Sverige var överlägset bäst och vann alla fyra mötena med olika lag i varje tävling. Göran Norlén var bäste svensk i Odense 20 juni med 9 poäng.
DIVISION 1
 
VARGARNA 26
MONARKERNA 23
INDIANERNA 20
SMEDERNA 18
KAPARNA 16
FILBYTERNA 15
GETINGARNA 12
DACKARNA 12
VIKINGARNA 2


FÖRARE M P P/M
KJELL CARLSSON 15 202 13,5
GÖRAN NORLÉN 12 138 11,5
RUNE CLAESSON 15 102 6,8
BENGT NILSSON 14 92 8,9
STIG SVENSSON 14 66 4,7
GÖTE JOHANNESSON 12 47 3,6
NILS-ERIK PERSSON 2 6 3,0
OLLE ANDERSSON IV 1 3 3,0
BENGT BRANNEFORS 2 1 0,5

 

VÄRLDSMÄSTARE:

INDIVIDUELLT

1. RONNIE MOORE, Nya Zeeland

2. BRIAN CRUTCHER, England

3. OLLE NYGREN, Sverige

VM-medaljörerna:, "Varg-Olle" Nygren, Sverige (3), Brian Crutcher, England (2) och Ronnie Moore, Nya Zeeland (1)

Ronnie Moore leder före Jack Young och Fred Williams i en Test Match

SVENSKA MÄSTARE:

LAG VARGARNA, Norrköping
PAR RUNE SÖRMANDER och ALLAN NILSSON, Dackarna
INDIVIDUELLT

Inställt på grund av regn/förarstrejk

Rune Sörmander och Allan "Poppe" Nilsson vann det första svenska Par-mästerskapet. Rune vid styret.